Aarhus Inside logo

3 i 1 oplevelsestur i Århus

Udgivet: 1. februar 2022
Riis skov
af: Christina Hazelden

Århus har alt. Naturen, vandet og havnen og bylivet. Og det bedste er, at det hele ligger indenfor rækkevide og i kort afstand. Uden at behøve at starte bilen og køre mange kilometer, kan du sagtens kombinere en skovtur med en tur forbi vandet og opleve havnelivet, for så at slutte af i midtbyen og suge alt byens summen til dig.

Finde et hyggeligt spisested og slutte dagens oplevelsestur af med lidt godt at spise. Turen er perfekt, hvis du får besøg og gerne vil vise lidt af byen frem eller hvis du bare har lyst til en “tapas dag med alt godt fra havet”.

Riis skov med ramsløg i skovbunden

Vi starter i Riis skov

En oplagt mulighed for en 3 i en, er en tur gennem Riis skov, for så at smutte ned til lystbådehavnen og til sidst slutte af på strøget. At starte i Riis skov er da absolut også et godt udgangspunkt for en vellykket tur. For du kan kun blive opløftet helt ind under huden, når du går rundt i den smukke skov. Uanset hvad tid på året, så er Riis skov en fornøjelse at besøge. Om foråret, når de tusindevis af ramsløg dækker skovbunden og spreder deres dufte i hele skoven. Det er ikke et unaturligt syn, at du ser andre århusianere næsten kravle rundt i skovbunden, for at tage billeder af det grønne tæppe med løgene, der bølger ved træernes fod.

Eller om sommeren, når skovmus piler hen over stierne og du kan sætte dig på bænkene, mens du nyder solen og udsigten ud over Århus bugt. Her kan du se Molsfærgen sejle forbi eller dreje hovedet lidt til højre og se ud over Århus Ø. Skoven er også fantastisk om efteråret, når de gyldne farver pryder træerne og dækker skovbunden. Og selvfølgelig om vinteren, når bladene er faldet og skoven pludselig viser de mere gemte “skatte” frem, som du normalt ikke lægger mærke til om sommeren.

Riis skov

Udover træer, så har Riis skov meget andet at byde ind med. Her ligger bunkere fra dengang tyskerne besatte Danmark. Du kan se mindestenen over de to meteorsten, der er blevet fundet i Riis skov tilbage i 50’erne og de 3 mindesten for Dronning Margrethes død i 1412. Her ligger også en stor tumbleplads med bålplads og hytte, hvor både voksne og børn kan fordrive tiden med leg og hygge.

Efter din rundtur i skoven kan det klart anbefales at gå mod Lystbådehavnen på stien længst ude mod vandet. Udsigten her er helt fænomenal og næsten helt uvirkelig. Har du kaffen med, så er det en god ide at finde en bænk og lige sætte dig for en stund og rigtigt suge hele oplevelsen til dig. Du kan også sætte dig ved de store siddepladser lige ved udkigspunktet, der ligger ved udkanten af skoven og nyde udsigten ned til havnen og Århus Ø.

oplevelse i Århus lystbådehavn

Fortsætter på Lystbådehavnen

Efter din skovtur er det på tide at komme ned og opleve havnelivet og kigge lidt på de mange skibe og lystbåde, der fylder godt op i havnen. Husk at holde øje med cyklister, for ligesom i resten af Århus, så suser de hurtig forbi på stierne og her skal du lige over et par cykelstier, inden du når havnen.

Det første der møder dig er træskibshavnen. Og det er ikke hvilken som helst skibshavn. Århus træskibshavn er nordens største anløbssted for træskibe og selvom du ikke er så kyndig i skibskendskab, så er det stadig en oplevelse at gå rundt blandt de smukke træskibe med de høje master, der svajer i vinden.

Det er også her på havnen, at du finder byens to fiskehuse med fisk, du ikke anede eksisterede. Selvfølgelig kan du også købe en rødspætte, men det er nu en lidt større oplevelse at se de lidt mere eksotiske fisk i køledisken.

Århus Lystbådehavn

Skulle sulten eller tørsten komme snigende, så bare roligt. Her på havnen er der masser af muligheder for at få stillet både sult og tørst. Selvom du måske ikke er så meget til fisk, så serveres der også mange andre lækkerier. Er vejret godt, så har alle stederne udeservering, lige ned til første parket ved vandet. Og du finder både bryghus og vinbar ud på begge sider af havnekajen. Husk også at tage turen over på den modsatte side af havnekajen, fra hvor du kom fra skoven, for at få hele oplevelsen med.

På den modsatte side af kajen ligger også Århus Ø, men det er ikke her turen slutter for denne gang. Selvfølgelig kan du godt vælge at tage turen rundt om bydelen, men i denne artikel har vi valgt at slutte af inde på strøget.

Latinerkvarteret

Med afslutning i byen

Der er flere muligheder for at komme ind på strøget fra lystbådehavnen. Du kan vælge at gå forbi Navitas og Dokk1 eller du kan gå mod Østbanen og igennem Latinerkvarteret.

Det er altid godt med valgmuligheder og her er begge ruter en fornøjelse, så tag den, som du lige føler for, når du står og skal vælge.

Inde på strøget i Århus er der masser af summen og du kan vælge om dankortet skal ud og luftes og der skal bruges et par timer på at shoppe.

Eller du kan finde et charmerende sted, hvor du kan sidde og være en del af alt aktiviteten i byen. Kigge på folk, der går forbi og suge alle indtryk til dig. Uanset, så er det en perfekt afslutning på en tapas tur med alt det lækre, som Århus har at byde på.
God fornøjelse.