17 udendørs steder i Århus, du kan besøge i vinterferien..
I Århus har du mulighed for masser af oplevelser i naturen. Selvom Århus er Danmarks 2. største by, så skal du ikke mere end et par kilomenter uden for midtbyen, førend du befinder dig i landelige opgivelser. Fordelen er, at du nemt kan komme de fleste steder hen ret nemt og hurtigt.
Det er tit de samme populære steder i Århus, hvor folk samles. Men byen har så meget mere at byde ind med af skønne naturoplevelser.
Havreballe skov – Århus C
Skoven, der omkranser Tivoli Friheden og Ceres Arena er noget større, end mange forventer og så er den fuld af overraskelser. Her er både skovsøer, balancebane, bunkere fra krigen og shelter område med boldbaner.
Havreballe skov ligger på begge sider af Stadion Alle og de to søer, Stadionsøen og Ødam søen ligger på hver sin side af skoven. Har du børn med på turen, kan de prøve den store balancebane, der ligger tæt ved Ceres Arena. Bliver det koldt nok og isen sikker, så er det også her, du skal tage hen, hvis du elsker at stå på skøjter. Ellers er det bare at tage en hyggelig skovtur, hvor du kan gå rundt om søerne og inde mellem træerne.
Læs mere og se flere billeder fra Havreballe skov her.
Mindeparken – Århus C
Selvom Mindeparken er kendt af stort set alle i Århus, så er den store park ikke nødvendigvis første prioritet for århusianere her om vinteren. Mange går desværre glip af Rømerhaven, når de besøger Mindeparken. Herinde bag hækken gemmer sig en hel anden verden med Spejlbassinet og skulpturen Danaide.
Du kan se Solhesten, som er inspireret af Nordisk mytologi og fordi det ikke er et særlig kendt område, er her sjældent mange mennesker. Du kommer ind til Rømerhaven ved at gå til venstre ved Flagpladsen, der ligger ved hovedindgangen af Mindeparken. Husk også at besøge Monumentet og smut over til de to hvide Donbæk huse. Har du børn, er her også både en stor legeplads.
Se flere billeder og læs mere om Mindeparken her.
Forstbotanisk have – Århus C
I Forstbotanisk have står der over 900 forskellige planter og træer fra hele verden. Parken har alt, hvad man behøver for oplevelsestur. Her er små spændende og skjulte steder, en lille sø og det smukke stråtækte hus, hvor skovfogeden bor. I Forstbotanisk have kan du også se døde træer, som får lov til at blive stående. Selvom træet er dødt, giver det stadig liv til masser af insekter, svampe og fugle.
Ved indgangen skal du igennem en port, hvor der står Fredfyldt park. Og det er ikke helt forkert, for her hviler en stille og behagelig stemning. Forstbotanisk have ligger op til Marselisborg skovene og her i den første del af skovene, er der ikke så mange mennesker. Så du kan sagtens kombinere din tur i parken med et lille smut i skoven bagefter.
Se flere billeder og læs mere om Forstbotanisk her.
Marselisborg Slotspark – Århus C
Selve Slotsparken er en oplevelse af smuk park og masser af skulpturer. Selvfølgelig med slottet som omdrejningspunkt. Her kan du få lov at gå rundt i Dronningens have og nyde de mange unikke oaser og store åbne områder. Du kender sikkert den store blå keramik krukke, der er 5 meter høj og har nok også hørt om Dronningens rosenhaven. Men i Slotsparken kan du også se Åkandesøen med den 6 meter høje Færgemand og spiret fra Otto Mønsteds Margarinefabrik.
Så er der selvfølgelig de mange skulpturer, der står rundt i parken. Skulle du have lyst til en lille skovtur, så ligger lidt af Marselisborg skovene i Slotsparken. Når du står foran slottet og kigger ud over Mindeparken, kan du se ud til Århus bugten. Udsigten herfra er helt fantastisk og giver virkelig positive vipes til sjælen.
Se flere billeder og læs mere om Slotsparken her.
Ballehage til Moesgård strand – Århus S
En af fordelene ved at bo i Århus er muligheden for en tur til de smukke østjyske strande. Strandene er vældige populære, når turen går til vandet. Derfor er der også altid mange mennesker her. Hvis du stadig gerne vil en tur til stranden, så er en af de smukkeste steder i Århus, den strækning mellem Ballehage strand ved Den Uendelige bro og Moesgaard strand. Her får du ca. 5 km strand, der mest af alt minder om en tur sydpå.
Træer, der hænger ud over vandkanten og Marselisborg skovene, der går helt ned til stranden. Langs med turen skal du over de store kampesten, der ligger med mellemrum fra skovkanten og ud i vandet. Du kan se de mange fritliggende rødder fra de store træer, der ser næsten helt dekorative ud.
Se flere billeder og læs mere om strandturen her.
Universitetsparken – Århus C
Parken ligger smukt blandt de mange gule universitetsbygninger og her er to søer og et kuperet terræn. Som en lille detalje, så er parken også Danmarks største egetræspark, de blev sat i starten af 1930’eren, fordi egetræer var billige. Universitetsparken ligger mellem Trøjborg og Øgaderne og om vinteren er den utrolig populær som kælkebakke.
Ellers kan du gå rundt i den store park og nyde stemningen eller sætte dig på en af bænkene. Hvis du føler for flere oplevelser efter din park tur, så kan du slentre rundt inde på selve Universitets området mellem alle de smukke gule bygninger. Når her er åbent, så går her dagligt 45.000 studerende og 11.000 medarbejdere.
Se flere billeder og læs mere om Universitetsparken.
Vennelystparken – Århus C
Vennelystparken der ligger ved toppen af Øgaderne er Århus ældste park. Dele af parken bliver ikke holdt nede, som du normalt forventer af en park. Her får de vilde planter lov til at gro og bliver kun slået to gange om året med en gammeldags le. Det i sig selv, lyder måske lidt underligt. Men det giver faktisk mening i forhold til den plan, der er for mere biodiversitet i byen. For det giver liv til masser af insekter, vilde planter og små dyr.
Derfor får du også en forskellig artet oplevelse, når du går rundt i Vennelystparken. Både med park, som vi kender det, men også den mere vilde del. I Vennelyst ligger en lille legeplads, hvis du har børn med på turen. Har du brug for mere park hygge efter turen i Vennelystparken, så kan du smutte over vejen og gå ind i Universitetsparken, der ligger lige ved siden af.
Se flere billeder og lær mere om Vennelystparken.
Nordre Kirkegård – Århus N
Kirkegården, der går fra Trøjborg og næsten ned til Østbanetorvet i Århus er helt klart en gåtur værd. Her blandt de store træer og smukke oaser finder du gravminder, der er over 100 år gamle. Kirkegården er et populært sted at gå rundt, netop fordi den minder meget om en stor park. Om sommeren kan du da også se århusianere, der ligger på plænen og slapper af eller sidder og småsludrer på bænkene.
Selvfølgelig med hensyn til, at du befinder sig på en kirkegård. Nordre Kirkegård er stor og går på begge sider af Kirkegårdsvej og det er to forskellige oplevelser, som du får, når du krydser vejen. Kirkegården ved kapellet er mere parklignede, hvor kirkegården på modsatte side er mere vildt. Det er helt bevist, for siden 2016 har planen været at gøre den ene del af Nordre Kirkegård til skovkirkegård.
Se flere billeder og læs mere om Nordre Kirkegård.
Mellemarmen – Århus C
Mellemarmen er det havneområde, der ligger bag ved Dokk1. Området er råt og rustik og det er en anderledes oplevelse at tage turen rundt på havnen. Det første, der møder dig, når du begiver dig ned til Mellemarmen er de meget naturtro skulpturer af havnemanden, der arbejdede her på havnen.
Du kan stadig se jernbanesporet i jorden fra dengang her var skibsindustri og mange af de gamle bygninger bærer stadig præg af det karakteristiske rå havnemiljø. Derudover så har du også den mest fantastiske udsigt ud over havnepladsen på modsatte side. Går du helt ud på spidsen af Mellemarmen, kan du se til Århus Ø. En anden unik bygning her på havnen er De 5 søstre, som er et stort foderstofanlæg.
Se flere billeder og læs mere om Mellemarmen.
Sydhavnen – Århus C
Selvom Sydhavnen ligger i forlængelse af Frederiksbjerg, så det ikke mange århusianere, der kender ret meget til området. Det er synd, for på Sydhavnen får du virkelig en unik og anderledes oplevelse af byen. Området går lige fra det moderne byggeri i Filmbyen til det mere skæve miljø ved Kulbroen og til de mange iværksættere og kreative virksomheder, der holder til i området ved det tidligere Kvægtorvet.
Her ligger film- og musikstudier side om side med slagteriet og Hus forbi. Mange af de gamle industribygninger ligner stadig sig selv. En tur rundt i Sydhavnen er en tur gennem historien i Århus mixet med det nye og moderne. Hvis du vil gøre turen lidt længere, kan du starte ved Filmbyen, bevæge dig igennem hele Sydhavnen og gå vejen ned til Tangkrogen ad Sydhavnsgade.
Se flere billeder og læs mere om Sydhavnen.
Godsbanen – Århus C
Godsbanen er en del af den nye bydel K. Selvom nybyggeriet er godt i gang i området, er der stadig masser af urban charme med de farverige containerhuse, der er kendt for Godsbanen. Det er også her, at du finder en del af byens street art. Godsbanen har sin helt egen unikke charme og det er super hyggeligt at gå rundt her og opleve et andet Århus. I enkelte af containerne kan du også købe varme drikke på turen rundt.
Hvis du går længere ned gennem området, kommer du til Ringgadebroen. Broen er kendt i Århus på grund af farverne, der lyser broen op, når solen går ned. Men her er også en oplevelse at gå rundt om dagen.
Se flere billeder og læs mere om Godsbanen.
True skov – Tilst
True skov er en af de yngste skove i Århus. True skov er en af de noget større skove i Århus og medmindre du har en traver gemt i dig, så kan du ikke nå igennem hele skoven på en gåtur. Her er både smukke skovsøer, spændende shelter områder og så finder du også skulpturen Vinterens Hjerte i True skov. Når du går tur i skoven, kan du møde både ryttere og hundeejere, der går tur med hunden.
Flere steder i skoven kan du se låger, de er med til at beskytte de vilde dyr, der går inde bag lågerne. Du er velkommen til at gå ind, selvfølgelig med respekt for dyrene. True skov ligger i forbindelse med Skjoldhøjkilen, der tager dig hen til Hasle bakker og Brabrand.
Læs mere og se flere billeder fra True skov.
Årslev Engsø – Brabrand
I Århus by ligger der 3 store søer. Hvis du trænger til en tur rundt om søen, er Årslev Engsø et rigtig godt bud. Her er knap så befolket, som ved de to øvrige søer, men oplevelsen er stadig helt fantastisk. Du er tæt på søen, naturen og dyrelivet. Du kommer forbi Herregården Constantinsborg og som en total kontrast et lille rødt forfaldet bindingsværkshus.
Der er grusvej størstedelen af turen rundt og for en kort stund, kommer du også igennem lidt af skoven. På begge sider af søen er der fugletårne, hvor du kan se størstedelen af området. Det er en naturskøn tur og en sø, som er utroligt rigt på fugleliv.
Se flere billeder og læs mere om Årslev Engsø.
Brendstrup skov – Hasle
Brendstrup skov er en af de mindre kendte skove i Århus. Den ligger i Hasle og grænser op til Universitetshospitalet i Skejby. Træerne i skoven står forholdsvis tæt og skovbunden er temmelig vildt bevokset, så det er en god ide at følge stierne rundt i skoven. Skoven har også et fint shelter område, hvor du kan tænde bål og smide lidt brød på pinden. Husk at alle sheltere i Århus skal bookes på kommunens hjemmeside.
Brendstrup skov minder faktisk lidt om en eventyr skov. De høje tynde træer og den vilde skovbund, kan sagtens sætte fantasien hen på et barndoms eventyr. Skoven er stort set groet sammen med Marienlyst parken, så du kan også vælge at kombinere din skovtur med et smut rundt i den store park. (billedet er ikke fra Brendstrup skov).
Læs mere og se flere billeder fra Brendstrup skov.
Marienlyst park – Hasle
Marienlyst park ligger i Hasle og er en af de største parker i Århus. Parken byder ind med en god oplevelse og her er både skovområde, store åbne arealer og et stort legeområde. Marienlyst park bruges faktisk også som golfbane. Du må dog gerne gå rundt på banen, også selvom du ikke spiller golf. Fordi parken er temmelig kuperet, så er den også populær som kælkebakke om vinteren, når her er sne.
Parken grænser op til Brendstrup skov, og det kan være lidt svært at se, hvor parken slutter og skoven begynder. Det gør bestemt ikke noget og giver området sin helt egen charme. Specielt fordi du kan kombinere din tur i parken med et smut ind i skoven. (billedet er ikke fra Marienlyst park).
Se flere billeder og læs mere om Marienlyst park.
Mollerup skov – Risskov og Skejby
Skoven er en smuk variation af skov og åbne engarealer. Mollerup skov er populær, hvis du har hund. Her er et område indhegnet som hundeskov, hvor din hund kan få lov at boltre sig uden snor. Har du børn med på skovturen, så ligger der en naturlegeplads i forbindelse med shelter området.
Du kan sagtens tage turen ind blandt træerne og derved skabe din egen skov oplevelse. Træerne står flere steder med så stor afstand, at du ikke behøver kun at følge stierne. I skoven står der skovhuler, der er bygget af børn fra børnehaver. Har du selv børn med, kan de få meget sjovt ud af at bygge deres egen hule. Eller måske bygge videre på en allerede eksisterende hule. (billedet er ikke fra Mollerup skov).
Læs mere og se flere billeder fra Mollerup skov.
Vestereng – Christiansbjerg
Vestereng skov er et område med både skov og åbne arealer. Hvad der gør Vestereng ekstra interessant er de mange bunkere, der ligger i skoven. Vestereng har tidligere været et øvelsesområde, der blev brugt af Garnisonen i Århus. Her gik de ud hver dag og stod vagt ved bunkerne om natten, hvor de blev brugt til opbevaring af ammunition.
Hvis du undrer dig over de mange kurve, som du kan se rundt i skoven, så er det disk golf, som spilles blandt de unge i Århus. Ud over bunkere og kurve, så kan du også støde på Danmarks største beach volley bane, som ligger i udkanten af skoven. I den del af Vestereng, der ligger tættest på Universitetshospitalet i Skejby, finder du et stor åbent eng område. Variation mellem skov og eng, gør turen rundt i Vestereng til en super god oplevelse. (billedet er ikke fra Vestereng).
Læs mere og se flere billeder fra Vestereng.
Nyeste artikler
17 Walls: Aarhus’ nye street art i 2024
17 Walls: Gadekunst for en bedre fremtidI 2024 får Århus 17 nye smukke gavlmalerier, der kommer til at pryde byens...
Tour De Århus – 10 udendørs oplevelsesture
Tour De Aarhus10 gåture i byen og dens nærområder Aarhus byder på mange muligheder for gåture, der kombinerer byliv og...
Tilbage til Stenalderen ved Egå Engsø
Tilbage til Stenalderen ved Egå EngsøEgå Engsø er en skøn naturoase, der ligger ved Egå og Risskov i Århus. Ligesom de...