Aarhus Inside logo

Forstbotanisk have

Skovridervej 10, 8000 Århus C

Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024

Forstbotanisk Have er en verden af træer og ro

Forstbotanisk Have er en enestående åndehul. Spredt over fem hektar – svarende til størrelsen af ti fodboldbaner – byder denne have på en imponerende samling af over 900 arter af træer og buske fra hele verden.

Nabo til både Mindeparken og Slotsparken, fremstår Forstbotanisk Have som et magisk tilflugtssted, der inviterer til ro og refleksion. Her kan du nyde idylliske søer og afsondrede kroge og hvor mange finder fred til at meditere eller praktisere yoga under træernes beskyttende kroner.

Haven er anlagt i 1932 og tilbyder et fredeligt pusterum fra byens travlhed. Den karakteristiske røde port markerer indgangen og byder velkommen til en verden adskilt fra byens hektiske tempo. Indenfor leder velanlagte stier gennem frodig vegetation og forbi blomstrende buske, og for de eventyrlystne byder haven på mange skjulte skatte, der venter på at blive udforsket.

Forstbotanisk have praktisk

Parkering

 Der er gratis parkering ved den ene indgang til parken. Adressen på p-pladsen er Skovridervej 10.

Offentlig transport

Bus 6A | 31 | stopper ved Oddervej.
Bus 19 stopper ved Carl Nielsensvej.

Offentlige toiletter

Der er ingen offentlige toiletter i parken. Men i Mindeparken, der ligger tæt på, er der toilet.

Legeplads

Der er ingen legeplads i parken.

Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024

Skovfogedens tilholdssted

Inde ved indgangen fra Skovridervej 10 finder du et charmerende hus, som fungerer som bolig for parkens skovfoged. Foran huset pryder en malerisk bakke og en dam, der smelter sammen med landskabet og fremhæver havenes rolige stemning.

Ved dammens kant står en mindesten, der er opført i 2005, med indskriften “Stilhed er det virkeliges sprog”. Stenen er dedikeret til minde om Emmanuel Sunyata Sørensen, en spirituel skikkelse født i Århus, som tilbragte 30 år i Indien inden han gik bort i 1984.

Grottens gemte verden

I en afsides krog af parken udfolder sig en fortryllende oase, hvor gamle snoede træer og store kampesten danner rammen om en hyggelig lund. Lunden er kendt som Grotten og blev etableret i 1923 på det sted, hvor der tidligere lå en grusgrav, der også har været brugt som losseplads.

Træernes globale rejse

En spadseretur gennem parken bliver til en verdensrejse. Flere træer bærer skilte, der fortæller om deres oprindelsesland og det år, de blev plantet. Fra Kinas eksotiske arter til Nordamerikas majestætiske træer, bærer hvert træ på en historie, der strækker sig over kontinenter. Og når et træs liv slutter, sørger parken for at bevare det som en værdifuld levested for insekter, svampe og fugle.

Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024

Livet ved søen

Søen er hjemsted for ænder, blishøns og fiskehejrer. Langs søbredden kan du beundre ‘Skovnymfen’, en skulptur fra 1941 skabt af billedhuggeren Elias Ølsgaard.

Botanisk nysgerrighed

For botanikentusiaster eller dig, der er nysgerrige på træarter, tilbyder Århus Kommune en detaljeret guide på deres hjemmeside til Forstbotanisk Haves mangfoldige plantebeboere. Her introduceres du for eksempelvis til det eksotiske Duetræ, det imponerende Tulipantræ og det gigantiske Mammuttræ, som kan nå en højde på op til 90 meter, selvom den lokale gigant “kun” rager 31 meter op.

Ved dammen kan du også beundre de næsten to århundreder gamle bøgetræer, hvis hule stammer vidner om mange års historiefortælling.

Vinterens tegn

Når vinteren sænker sig over Forstbotanisk Have, indhylles alt i et tæppe af stilfærdig skønhed. Sneen lægger sig som en fredelig dyne over landskabet, og forstærker den rolige stemning. Hver gren og hver busk forvandles til silhuetter mod den krispe vinterhimmel, mens parkens stier omdannes til indbydende passager i det frostklare landskab. Lyden af knasende sne under støvlerne blander sig med den stille vinterstilhed, hvor naturen synes at holde vejret i afventning på forårets komme.

Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024
Forstbotanisk Have 2024

Find oplevelser i Aarhus i Eventkalenderen

Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 23. januar 2023

 – copyright: AarhusInside