Aarhus inside fritlagt logo

Botanisk have

Botanisk Have er en fantastisk bypark midt i Århus, der strækker sig over imponerende 17 hektar. Det er en af de ældste parker i byen, etableret helt tilbage i 1875, og er det største grønne område i Århus’ midtby. I 2017 blev Botanisk Have fredet, hvilket betyder, at århusianere i mange generationer fremover vil have muligheden for at nyde parkens smukke omgivelser.

Botanisk Have i Århus

Botanisk have i Århus

Botanisk Have byder på flere forskellige arrangementer året rundt, som kan give en ekstra dimension til parkoplevelsen. På Væksthusene og Botanisk Haves Facebook, kan du følge med i, hvad der kommer af arrangementer i parken og hvad der sker i Væksthusene.

Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus

Botanisk Have og dens historiske indgang ved den gamle mølle

Botanisk Have har ikke kun smukke og varierede planter at byde på, men også historiske bygninger, der giver parken en ekstra dimension. En af disse bygninger er møllen ved siden af Væksthusene og indgangen til parken. Møllen er ingen almindelig mølle, men den tidligere Tuesbøl Mølle fra 1792, der engang tilhørte Aarhus Stubmølle og nu er ejet af Den Gamle By.

Parken fungerer også som baghave til Den Gamle By, som ligger tæt op af Botanisk Have. Hvis du går rundt i parken, kan du se mange af de historiske huse og bygninger fra Den Gamle By.

Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus

Udforsk mangfoldigheden af planter i Botanisk Have

Hvis du er en plantenørd eller bare interesseret i botanik, så er der et helt særligt område i Botanisk Have, som du ikke må gå glip af. Lige ved Væksthusene finder du en række temahaver, som er dedikeret til planter fra forskellige steder i verden. Det er en unik mulighed for at opleve planter fra forskellige klimazoner og regioner, samlet på ét sted.

Du vil finde en fascinerende samling af planter, der er både sjældne og eksotiske. Skiltene, der ledsager hvert bed, angiver oprindelseslandet for hver enkelt plante, og fortæller også om dens botaniske navn og egenskaber. Du vil lære om planters geografiske oprindelse, klimaforhold og brug i forskellige kulturer.

Udover de tematiske haver, er Botanisk Have også hjemsted for en omfattende samling af danske og udenlandske planter, som er dyrket og plejet i parken gennem årene. Fra smukke blomsterbede og skyggefulde træer til frodige græsplæner og farverige buske

Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus

Tag med på en tur rundt i Århus’ største bypark

Her kan du se lidt af området ved Væksthusene, med de mange planter fra hele verden. Og lidt fra et lille område af Botanisk have.

Oplev de mange træer og buske i parken

Botanisk Have byder på en mangfoldighed af træer, planter og buske fra hele verden. Mange af dem er eksotiske og stammer fra fjerne lande, men der er også arter fra Skandinavien. Parkens tidligere funktion som botanisk have har resulteret i et imponerende udvalg af planter og træer, der vil kunne fascinere enhver med interesse for botanik.

En af parkens særlige kendetegn er de gamle træer, der pryder området. De snoede stammer og grene er en imponerende og smuk syn. Parken har mere end 1100 træer og buske, der er spredt rundt i hele parken og skaber en rolig og afslappende atmosfære.

Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus

Oplev de smukke søer i Botanisk Have

Botanisk Have er ikke kun en oase for planter og træer, men også for dyrelivet i området. Parken er hjemsted for flere forskellige dyrearter, hvoraf nogle er nemme at spotte, mens andre kræver mere opmærksomhed.

Udover de mange smukke træer, kan du også beundre søerne i parken, hvor du kan observere ænder, som holder til ved vandet. Derudover er parken hjemsted for egern og flagermus, som bor i de store gamle træer og er et særligt syn om aftenen, når flagermusene flyver rundt og leder efter føde. Så næste gang du besøger Botanisk Have, så husk at kigge op og rundt, du kan blive overrasket over, hvor meget dyreliv der findes i parken.

Botanisk Have i Århus
Botanisk have ved søen i Århus
Botanisk Have i Århus

Opdag muligheden for udendørs motion i Botanisk Have

Botanisk Have er ikke kun en grøn oase midt i Aarhus by, men også et perfekt sted til at motionere og komme i form. Bag i parken finder du et særligt område, hvor du kan dyrke udendørs motion og styrketræning. Du kan også benytte parkens stisystem, der løber rundt om hele parken og nyde de smukke grønne omgivelser mens du går, løber eller cykler.

Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus
Botanisk Have i Århus

Farverige efterårsnuancer i Botanisk Have

Der er noget helt særligt ved parken om efteråret. Når træerne skifter farve og løvet daler til jorden, bliver parken indhyllet i en smuk symfoni af farver. Fordi der er så mange forskellige arter af træer og buske i parken, er der en forskellighed af farver, som skaber en betagende og unik atmosfære.

Botanisk have efterår i Århus
Botanisk have efterår i Århus
Botanisk have efterår i Århus

Praktisk info Botanisk have

Parkering

Der er 5 timers gratis parkering på Poppelpladsen ved parken. Kør ned af Peter Holms vej for at finde pladsen.

Offentlig transport

Bybus:

Bus 3A | 14 | 44 stopper ved Viborgvej.

Offentlige toiletter

Der er offentlige toiletter ved Amfi-scenen i hjørnet. Og ved indgangen til Den Gamle By i bunden af parken.

Legeplads

Der er 2 legepladser i Botanisk Have. En ved Peter Holms Vej og en ved Mønsgade 16A.

Kiosk

Der er kiosk i Væksthusene, der har åbent fra kl. 10-17 hver dag.

Find parken på Google maps