Aarhus inside fritlagt logo

Marselisborg Dyrehave ligger i et smørhul omringet af de smukke Marselisborg skove.

Her i dyrehaven er der mulighed for at komme helt tæt på både hjorte og rådyr, som du normalt kun ser i de danske skove, på meget lang afstand og hvis du er heldig. I Dyrehaven har dyrene vænnet sig til, at der går mennesker rundt og for nogle er de fuldstændige ligeglade, mens andre kommer hen for at se, om du har gulerødder eller æbler med. Og nogle gange er du virkelig populær og bliver nærmest omringet af ivrige hjorte, der gerne vil have fat i den mad, som du har med.

Rådyr i Marselisborg dyrehaven i Aarhus

Parken er åbne året rundt

Dyrehaven i Århus er et utroligt populært sted at besøge. Det er da også et område, der er rig på oplevelser. Både med de smukke rådyr, der lever her, men også med et skovområde, du måske ikke lige er vant til at se. Der er flere indgange ind til Dyrehaven, men den mest brugte er ved p-pladsen på Ørneredevej. I weekenden kan det derfor også være lidt af en udfordring at finde en p-plads til bilen, hvis du vil besøge Dyrehaven.

Haven er dog så stor, at den aldrig syntes overrendt, selvom her er mange besøgende. Her er stier, du kan følge, så kan du også tage turen lidt længere ind i parken og væk fra stierne. Her ser du måske ikke så mange af hjortene, men til gengæld så får du en unik oplevelse af parken. Dyrehaven er noget større end lige ved første øjekast og størrelsen går først rigtig op for dig, når du kommer lidt væk fra de traditionelle ruter.

Udover rådyr og hjorte, så går her også vildsvin i Dyrehaven. De er dog for din og deres egen skyld indhegnet. Et vildsvin kan komme op at veje mellem 50 – 300 kg, så det er ikke en lille kælegris, der går rundt her. Og med en fart på 35 km/t skal du være i temmelig god kondi, hvis du skal løbe fra et svin, der har udset dig, som sin næste legekammerat.

Selvom det ikke lige er en klappegris, som går her, så er det stadig sjovt at se, når svinene går med snuderne godt begravet i mudderet. Kommer du forbi, når de har unger, så er det faktisk ret så hyggeligt at stå og bruge 5 minutter på at studere dem inde bag hegnet.

Det samme gælder, når hjortene er i brunst i september og til november. Her skal du helst undgå at nærme dig, da de godt kan stange og på den tid af året er geviret på en hjort ikke noget, som man har lyst til at lægge krop til.

Dyrehaven og rådyr i Århus
Dyrehaven og vildsvin i Århus

Bedste venner med dyrene

Har du en pose med, der er fyldt med gulerødder og æbler, så bliver du et hit og på nul komme fem, så kan du være helt omringet af ivrigt hjorte, der pludselig er blevet din BFF. Det kan godt føles lidt overvældende at være midtpunktet for sådan en flok og har du mindre børn med, så tag et godt greb om dem, så de ikke bliver væltet omkuld. Det er dog en stor oplevelse at få lov til at fodre dyr, som man normalt kun ser vilde på afstand i de danske skove.

Kommer du i weekenden, er dyrene dog knap så sultne. Det er lidt ligesom ænderne i parken, som tit bliver overfodret, når der er mange mennesker på en dag og man bare ikke forstår, hvorfor de ikke gider mere brød. Det er det samme i Dyrehaven. Kommer du i weekenden, kan du godt risikere, at de ikke er mere sultne efter gulerødder og æbler. Men så bare læg det på jorden, for det skal nok blive spist på et senere tidspunkt.

Dyrehaven i Århus er et skønt naturområde, som har åbent året rundt. Skovene der omringer haven er Marselisborg skovene og meget tæt på ligger også Den uendelige bro ved Ballehage strand. Efter en tur blandt dyrene, kan du smutte ned til stranden og gå en tur på den populære bro.

Marselisborg dyrehave Aarhus
Marselisborg dyrehave Aarhus
Dyrehaven og rådyr i Århus

Mens dyrene går og passer sig selv, kan du nyde den smukke natur i Dyrehaven, hvor væltede træer får lov at blive liggende og har du brug for til at sidde og fundere lidt over tilværelsen eller blot et hvil på turen, så er der bænke rundt i haven. Dyrehaven i Århus har en størrelse på ca. 4,5 fodboldbaner og her er både en sø, skovområder og åbne arealer. Stedet har det hele til en hyggetur, både med børn, men også hvis I “kun” er voksne, som tager afsted. Du kan også sagtens tage turen rundt alene, for det er virkelig en gave til sjælen, når du går rundt i den smukke natur.

Enkelte steder i Dyrehaven er der en fantastisk udsigt ud over andre dele af området i Marselisborg skovene og derfor er det også en god ide, at gå lidt væk fra stierne. For det er her, at du rigtig fornemmer den skønne natur, der omkranser Dyrehaven. Terrænet kan være lidt bakket, men ikke mere end, at du sagtens kan gå rundt uden at få alt for meget sved på panden. Har du ikke bil, så stopper bybus 31 lige uden for haven. Og så kan du jo selv vælge, om du vil gå en tur langs vandet tilbage til byen eller tage bussen hjem, når du er færdig.

Dyrehaven og rådyr i Århus
Dyrehaven og rådyr i Århus

Flere naturoplevelser

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 12. oktober 2020