Aarhus Inside logo

Oplev Marselisborg slotshave, der er fyldt med af skulpturer og historie

Udgivet: 11. november 2020
Marselisborg slotspark i Århus
af: Christina Hazelden

Et paradis af skulpturer og fortællinger

Tag en vandretur igennem Marselisborgs imponerende slotshave, hvor du ikke kun kan nyde synet af den store park, men også opdage et væld af skulpturer placeret rundt omkring. Vandreturen gennem haven kan nærmest føles som en rejse ind i et eventyrunivers, med dens små idylliske hjørner, de talrige skulpturer, og det imponerende, hvide slot som bagtæppe. Åkandesøen, med sin færgemand klar til at føre prammen afsted, kunne umiskendeligt være en scene fra et af H.C. Andersens eventyrer. Pergolaen, prydet med en stor blå krukke, inviterer til fantasifulde fortællinger, og de majestætiske granitløver foran slottet ser ud som om, de kunne vågne til live når som helst.

Flere af de skulpturer, du møder i parken, er skabt af Prins Henrik, og nogle af dem har prydet haven i mere end 50 år.

Marselisborg Slotspark Torso

En verden af skulpturer

For det meste af året er slotshaven åben for besøgende. Under Kongefamiliens ophold på slottet, er indgangen dog bevogtet af Den Kongelige Livgardes gardere, og du må pænt vente med dit besøg, indtil slottet atter er åbent.

Alt er åben for besøgende på nær køkkenhaven og indgang til slottet. Her må du nøjes med at lure ind over hækken. Udover de mange træer og buske, så er parken fyldt af skulpturer. Skulpturerne begynder at vise sig, selv før du når frem til slottet, og ved de fleste af dem finder du et skilt, der oplyser om skulpturens donor samt dets oprindelsesår.

Marselisborg Slotspark Grand Passeurer

Åkandesøen

Selv for dem, der ikke er særligt kunstinteresserede, er et besøg i slotshaven en oplevelse værd. Skulpturerne, som bestemt tilføjer til områdets charme, er umulige at overse, men selve parken byder også på en række unikke naturoplevelser. Parken er opdelt i forskellige områder med hver deres karakter. Tæt ved slottet ligger de private køkkenhaver og blomsterbede, og et lille stykke derfra finder du Åkandesøen.

Omgivet af høje træer og et tæppe af åkander, står Færgemanden som en central figur midt i søen. Dette sted inviterer til et gensyn med den indre eventyrlyst. Med sin fantasifulde atmosfære kunne stedet nemt inspirere forfattere til at skrive eventyr med Åkandesøen som kulisse.

Skulpturer Marselisborg Slotspark

Udover Åkandesøen byder haven også på en frugtlund samt parkens måske mest fotograferede element – den enorme blå krukke placeret midt i en pergola. Krukken, som måler 5 meter i højden og vejer 6 tons, imponerer først rigtigt, når du står lige ved siden af den.

Bagved pergolaen finder du rosenhaven, hvor over 300 rosenbuske er arrangeret i pæne cirkler. Mange af disse roser er af gamle og historisk betydningsfulde sorter. I centrum af en af cirklerne står et spir fra Otto Mønsteds Margarinefabrik, som nu fungerer som en charmerende lille pavillon. Rosenhaven byder desuden på bænke, hvor du kan sidde og nyde synet og duften af blomsterne.

Marselisborg Slotspark Villa Margarinely

Copyrigth AarhusInside