Aarhus inside fritlagt logo

Kom en tur til Marselisborg slotshave, der er fyldt med af skulpturer og historie..

….

Udover at gå en tur i den store park, så kan du også kigge på de mange skulpturer, der står rundt omkring i parken. Du kan godt blive henledt til et eventyrland, når du går rundt i slotshaven, med de mange små oaser, skulpturerne og det store hvide slot. Åkandesøen med Færgemanden, der skal skubbe prammen kunne lige så godt være udgangspunktet i et H. C. Andersens eventyr. Pergolaen med den høje blå krukke kunne sagtens sætte gang i en fantasihistorie og de store granit løver foran slottet virker næsten til at kunne komme til live, hvornår det skulle være.

Slotsparken i Århus

En verden af skulpturer

Størstedelen af året er Slotsparken åbnet for offentligheden. Når Dronningen holder ferie på slottet bliver indgangen bevogtet af garder fra Den Kongelige Livgarder og du må pænt vente, til slottet igen står tomt. Det er Århus Kommune, som står for vedligholdelse af parken.

Alt er åben for besøgende på nær køkkenhaven og indgang til slottet. Her må du nøjes med at lure ind over hækken. Udover de mange træer og buske, så er parken fyldt af skulpturer. De første begynder at dukke op inden du kommer op til slottet. På langt de fleste er der et skilt, der fortæller, hvem given er og hvornår skulpturen er fra.

Åkandesøen

Er du ikke så kunst interesseret, så er slotshaven stadig et besøg værd. Selvom det er svært at ignorer skulpturerne og de helt klart er med til at højne hele indtrykket, så er parken i sig selv også en unik oplevelse. Inddelt i flere områder, som er vidt forskellige. Helt tæt på slottet ligger de private køkkenhaver og stauderbedene og så skal du lige et smut ned igennem den store plæne for at komme til Åkandesøen.

Mellem de høje træer og alle åkanderne står Færgemanden midt ude i søen. Her er der virkelig mulighed for at komme i kontakt med sit indre eventyrbarn igen. Hele stedet emmer af fantasi og mon ikke, der skulle være en forfatter eller to, der kunne skrive et par bøger med Åkandesøen som udgangspunkt.

Slotsparken i Århus
Slotsparken i Århus

Udover Åkandesøen, så byder slotsparken også på en lund med frugttræer og den nok mest kendte og fotograferet genstand i parken. Den store blå krukke, der står midt i pergolaen. Krukken er 5 meter høj og vejer 6 tons og det er nok først, når du står helt henne ved krukken, at du for fornemmelsen af størrelsen.

Går du bag om pergolaen, kommer du til sidst til rosenhaven. Her står over 300 rosenbuske i snorlige cirkler, hvoraf mange af dem er meget gamle og historiske arter. Som en perfekt detalje ses et af spirene fra Otto Mønsteds Margarine fabrik midt i et af cirklerne. Spiret bliver brugt som en lille pavillon og udover den, kan du også sætte dig på en af bænkene i rosenhaven.

Dronningen holder ofte jul på Marselisborg slot og i påsken er Den Kongelige familie også at finde på slottet i Århus. Derudover nyder Dronningen, når de mange roser blomstre i de 3 uger, hvor der holdes sommerferie i juli

Slotsparken i Århus
Slotsparken i Århus

Kunst med historie

Slotsparken i Århus
Slotsparken i Århus

Mange af de skulpturer, der står i parken er lavet af Prins Henrik. For nogle af de mange skulpturer rundt i slotsparken, har de stået her i over 50 år.

Se mere fra Slotshaven

Se flere naturoplevelser

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 11. november 2020