Aarhus Inside logo

Mindeparkens skjulte oaser.

Mindeparken er en af de mest populære parker i Århus by. Den store park ligger da også omkranset af smukke omgivelser med Marselisborg skovene og Havreballe skov på begge sider og Slottet, der majestætisk står med udsigten over parken. Som the cherry on the top, ligger Århus bugten ved foden af parken. Uanset hvor du kigger hen, når du er i Mindeparken har du udsigt til det bedste af, hvad Århus kan byde på – skoven, vandet og et smukt slot.

Udover den store plæne, som de fleste kender Mindeparken for, så kan du gå på opdagelse i de lidt mere skjulte “rum” af parken og her finde steder, der mest af alt minder om en scene i et eventyr.

Mindeparken Rømerhaven

Rømerhaven og græsk mytologi

En af de mindre kendte steder i Mindeparken er området ved Rømerhaven. Tager du turen ind i haven fra hovedindgangen er der allerede lagt an til en eventyrlig oplevelse. For hvad er en fortælling uden en labyrint. Godt nok er den ikke større end, at du hurtigt er igennem, men det er heller ikke det vigtigste. Hovedsagen er, at den er her. Den runde grønne labyrint med den høje hæk. Og gemt bag ligger en fredfyldt oase med et spejlbassin, hvor skulpturen Danaide står med krukken for at fylde vand i bassinet. Danaide er følge den græske mytologi 50 døtre, der blev straffet for mordet på deres mænd og herefter i evigheden skulle fylde et bundløst kar fra underverden med vand.

Hvis du kender historien om Narnia og den fantastiske verden af væsner og trolddom, der ligger gemt bag klædeskabet, så det lige før, du ikke vil blive overrasket, hvis løven Aslan kommer luntende ud fra de krogede træstammer. Og faunen Mr. Tumnus hopper rundt om bassinet.

Her i den fredfyldte og eventyrlige del af Mindeparken er det næsten, som du er i en hel anden verden og langt væk fra den populære plæne i parken. Og det er da heller ikke her, at der kommer flest århusianere, når de besøger parken. Så hvis du har brug for en dag i parken, men alligevel ikke er til for meget socialt, så er Rømerhaven et perfekt sted at opholde sig.

Solhesten i Mindeparken i Århus
rhododendron i Mindeparken i Århus

Bevæger du dig lidt længere ind i Rømerhaven, vil du komme til området med Solhesten, der står og spejder ud mod Mindeparken. Også Solhesten er en del af mytologien og her er det den nordiske vi kommer ind over. Her var hesten en del af de hjælpere, der trak solen hen over himlen i løbet af dagen på solvognen.

Er du mere til en snert af romantik eller måske taget i parken på en date, så skal du gå lidt videre, til du kommer til de overdækkede pergolaer med de mange lavendelbede. Her kan du sidde på en af bænkene og lade tankerne strømme, mens bierne summer omkring fra blomst til blomst.

Rømerhaven er fuld af overraskelser, spændende og smukke skjulte oaser og mytologi.

Mindeparken Rømerhaven Solhesten
Mindeparken Rømerhaven

Haven med de store lilla blomster og krogede buske

rhododendron i Mindeparken i Århus
Mindeparken Aarhus

Går du tværs over Mindeparken, forbi Monumentet og Donbækhusene kommer du til Rododendron haven. Og det er ikke helt tilfældigt, at den netop bliver kaldt det. Her står kæmpestore rododendron buske i lige rækker og kommer du i maj og juni vil du opleve en blomsterfora af lilla farver. Når buskene begynder at smide deres blomster er synet virkelig betagende og man får næsten lyst til at kravle ind under en af de mange buske og lade det drysse – ikke med stjernestøv, men så alligevel tæt på.

Se mere fra Mindeparken

Her kan du tage turen rundt i hele Mindeparken

Flere oplevelsesture

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 20. oktober 2020