Aarhus inside fritlagt logo

Turen rundt om Årslev Engsø

Årslev Engsø ligger ved Brabrand og de 8,5 km rundt om søen er helt klart en oplevelse, som du skal give dig selv.

Årslev Engsø, der ligger ved siden af den lidt mere kendte Braband sø, giver dig en oplevelse fra hele paletten af naturen i Danmark. Her er vand, hvilket siger sig selv, når der er tale om en Engsø. Her er et rigt dyreliv og så kommer du en tur på landet med både skove, køer og små landsbyer.

Årslev engsø Aarhus

Engsøen

Selvom du er mere city end landet, så er gåturen rundt en gave til sjælen. Husk drikkevarer og eventuelt mad eller snacks til turen. Godt nok kommer du både forbi Ormslev stationsby og Skibby, der består af nogle få huse. Men hvis du tror, at her måske kunne ligger en kiosk, hvor du kan købe til at slukke tørsten, så bliver du skuffet. Til gengæld så har begge steder søen, naturen og køerne i deres baghave.

Årslev Engsø blev anlagt af Århus kommune tilbage i 2003, som en kunstig sø. Og det må siges, at have været en stor succes. For den vilde natur har taget så godt over, at der i dag er et rigt dyre- og fugleliv. Og det er ikke usædvanligt, at havørnen af og til også dukker op ved søen.

Har du en kikkert liggende i skuffen eller på loftet, så find den frem og tag den med på turen. For du får mulighed for komme op i fugletårnet, på begge sider af søen, hvor du kan se ud over hele området.

Det er ikke her, du skal tage dine rulleskøjter på, som mange gør rundt om Brabrand søen. Det vil blive en kæmpe udfordring, da der er grusvej hele vejen rundt om søen. Men grusvejen er et stort plus for oplevelsen og med til at gøre hele turen lidt mere autentisk.

Er du til store smukke herregårde, vil du også kunne opleve den smukke Herregård Constantinsborg på din tur rundt.

Årslev engsø Aarhus
Årslev engsø Aarhus

De fleste starter turen ved p-pladsen, der ligger ved Byleddet og syntes du, at de lidt over 8 km er for langt, kan du gå ud til fugletårnet og tilbage igen. Vælger du hele vejen rundt, er der dømt total dansk natur hygge. Med søen på den ene side og de åbne marker på den anden er du virkelig kommet på landet. Og jo længere du kommer ud på turen jo mere landligt bliver omgivelserne. Her er så stille, at du kan høre knitren fra de store elmaster, som du går forbi på din tur rundt.

Langs med grusstien står her bænke og mange vælger at sidde her, mens de spejder ud over vandet for at få øje på én af de sjældne fugle, der holder til ved Engsøen. Eller måske læser en bog og nyder roen, der sænker sig som en dyne over kroppen.

Flere steder rundt om søen kan du se køer, der enten ligger og dovner eller går og hygger sig med at holde græsset nede, så de vilde planter får bedre muligheder for at gro.

Der er indhegnet, hvor køerne går, så det er kun se på afstand og ikke “klap en ko” tur, du er på rundt om søen.

Ved Engsøen er storbyens travle liv gået helt i stå og det er ikke ualmindeligt, at man smiler og måske ligefrem siger dav til andre, man møder på sin vej rundt om søen.

Årslev Engsø er en oplevelse med både naturen og dyrelivet tæt på

Årslev engsø Aarhus
Årslev engsø Aarhus

På den ene side af søen krydser du over hele 3 broer, hvor både Århus Å og Lyngbygårds Å løber under. Begge løber igennem Engsøen og videre ud i det danske land og er med til at bidrage til fiskelivet i søen.

Se mere fra Årslev Engsø

Se mere fra turen rundt om Årslev Engsø.

Flere naturoplevelser

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 4. oktober 2020