Aarhus Inside logo
Havnekajen i aarhus

Tour De Aarhus – 10 udendørs oplevelsesture rundt i byen ..

Århus topper på charmen af byer i Danmark, med de mange forskellige naturområder og hyggelige bymiljøer. Her er der ikke langt fra strand til skov og med en smuttur ind til Strøget. Det giver dig masser af muligheder for at lave kombi ture, hvor du kan få indtryk fra hele paletten af oplevelser. 

Med mange steder, der ligger i gåafstand, kan du sammensætte dine egen Tour De Århus. Både når du får besøg og gerne vil vise noget af byen frem, men også hvis du har brug for lidt adspredelse på dine gåture, så det ikke altid ender i den samme rute. 

Tour nr. 1

Her kommer du på park tur kombineret med en tur ved vandet, hvor du kan slutte af med en sen frokost eller tidlig middag. Alle 4 steder ligger tæt på hinanden og kan sagtens tages i løbet af et par timer. Hvis du gerne vil tage den lidt mere slow move og nyde en god del af dagen på tur, så har både Slotsparken og Mindeparken masser af smukke oaser, hvor du kan sidde og nyde dagen. 

Afslutningen på turen er på Marselisborg havn, der bare er en oplevelse, som er helt sin egen. De gule og cremefarvede bygninger ligger side om side og minder mest om alt om et lille mini Skagen. Her er et væld af spisesteder, hvor du kan nyde lidt lækkert med udsigt ud over vandet. 

Tour nr. 2

Her kommer du både på skovtur, får set smukke skulpturer og spændende træer fra hele verden. Selvom der er 3 parker på turen, så er det 3 vidt forskellige oplevelser, du får med hjem. Parkerne er så forskellige, som de kan blive. I Havreballe skov er der både skovsøer og område, hvor du kan få udfordret din balancegang. 

De 3 parker ligger lige ved siden af hinanden og er hver især en oplevelse. Slotsparken med Åkandesøen, rosenhaven og den store blå krukke. Mindeparken med Monumentet, Rømerhaven og Donbækhusene og ikke mindst Forstbotanisk have. Den smukke park med over 900 træer og buske fra hele verden. 

Tour nr. 3

Så er der dømt oplevelser ved vandet mixet med en tur blandt rådyr og hjorte. Fyld lommerne med æbler og gulerødder og start din tur i Dyrehaven. Her bliver du ret hurtigt BFF med dyrene, når du kommer medbragt “gaver”. Herefter skal du så ned og mærke vandet ved den århusianske bugt. Men inden, så gør dig lige den tjeneste at gå helt ud til skovkanten og tage et kig ned over stranden. Smukkere udsigt findes næsten ikke. 

Smut herefter ned til Ballehage strand og tag turen langs med vandet, forbi Tangkrogen med alle jollerne og videre ned til Marselisborg havn. Her kan du få et velfortjent hvil, mens du sidder og nyder lidt lækkert ved en af de mange spisesteder, som alle har en fantastisk udsigt ud over havnen og alle lystbådene.

Tour nr. 4

Her kommer du virkelig på tur blandt forskellighederne i Århus. Fra beboelses containere og street art til moderne boliger og skulptur til en af Århus ældste gader. Start ved Godsbanen, der ligger bag AROS og bevæg dig ned langs de farverige containere og sug indtrykket fra miljøet til dig. Gå ned til Ringgadebroen og følg vejen tilbage langs nybyggeriet ved P. Hiort-Lorenzens vej, forbi Æggepakkeriet og drej til venstre hen over broen til Cereshaven. Her ved det tidligere Ceres bryggeri er der skudt en hel ny bydel op. 

Uanset om du vælger at tage turen gennem parken eller smutter op imellem de moderne ejendomme, så er det altid en oplevelse at gå rundt i bydelen. Herefter skal du lige over vejen ved Lagkagehuset og så gå langs med Århus Å, indtil du kommer til Mølleparken. Her kan du se den smukke skulptur Snake, der bevæger sig i vinden. Til venstre for Mølleparken ligger indgangen til Møllestien, der er en af de ældste gader i Århus. Det er en perfekt afslutning ned af den lille brostensbelagte gade og forbi de smukke gamle huse. 

Tour nr. 5

Kom på park tur i to af byens unikke parker, som du kan mixe med en slentretur ned af de gamle gader i byen, hvor du kommer forbi farverige og smukke bygninger. Start i Universitetsparken, der ligger mellem Øgaderne og Trøjborg. Den store park med de to søer ligger blandt de gule universitetsbygninger og her kan du nyde livet i det grønne blandt studerende og ansatte ved Universitetet. Lige over vejen og så er du i den lidt mindre, men lige så interessante Vennelystpark. Det specielle ved Vennelyst er, at den er en af byens vilde parker. Derfor skal du ikke undre dig over, om kommunen har glemt at slå græsset i en del af parken. Det er helt med vilje. 

Efter dine park ture, så går turen ned mod midtbyen igennem Øgaderne. Her kan du vælge at gå tværs igennem ved Sjællandsgade eller slentre lidt rundt i de forskellige gader og rigtig opleve den unikke bydel. I Øgaderne finder du et helt specielt beboelsesmiljø, som fortsætter ned til Latinerkvarteret. Her ligger der charmerende caféer side om side med små specialbutikker. Alle steder, hvor der er mulighed for at sidde, finder du århusianere, som sidder udenfor og hygger. Her kan du slå dig ned og nyde stemningen, men du summer lidt over din oplevelsestur. 

Tour nr. 6

Kom på 4 meget forskellige oplevelser, der ligger lige ved siden af hinanden. Botanisk have er virkeligt populært i Århus og tit fyldt med århusianere, der sidder på plænen og hygger. Turen rundt i parken er en oplevelse i sig selv og udover de smukke grønne områder, finder du også temahaverne, med planter fra hele verden. Det leder helt automatisk til, at du fortsætter din tur i Væksthusene, der ligger i parken. Væksthusene er en del af Århus Universitet og her kommer du hele verden rundt i de 4 store kupler. Er du blevet lidt træt på turen, så er der cafe her. Som en stor bonus, så er der gratis indgang til Væksthusene.

Med Botanisk have som sin baghave ligger Den Gamle By og det giver en oplagt tur op gennem fortiden. Nyd de gamle huse og få et indblik i, hvordan livet var i gamle dage. Herefter kan du afslutte din tur lige som du begyndte. Cereshaven er en smuk park, der ligger i den nye bydel, hvor der tidligere var Ceres bryggeri. Her kan du gå i de grønne omgivelser ved Århus Å og nyde de moderne ejendomme, der ligger her. Her bor en del studenter, hvor også VIA ligger. Så er vejret varmt, er der altid liv i parken. 

Tour nr. 7

Selvom turen på starter på en kirkegård, så er det ikke en almindelig kirkegård. Nordre Kirkegård er et populært sted at nyde vejret eller til en slentretur. Den parklignende kirkegård indbyder til en hyggelig gåtur selvfølgelig i respekt med, at det er en kirkegård. Efter Nordre Kirkegård kan du forsætte til Vennelystparken. Parken er ikke så stor, men byder på masser af oplevelser. Her får planter lov til at vokse til knæhøjde, som en del af Vild med vilje projektet. Hvis du ikke er til at trave rundt i høje planter, så er den del af Vennelyst og almindelig park, som de fleste kender det. 

Lige overfor parken starter Øgaderne. Den smukke bydel, der tidligere var et arbejderkvarter, er nu et hipt område med studerende, familier og kunstnere. Mange af husene står stadig med detaljer fra fortiden. Når Øgaderne stopper, så starter Latinerkvarteret. Her fortsætter byens gamle charme med de små farverige huse, brostensgader og en stemning af udeliv blandt de mange caféer og spisesteder. Find pungen frem og træd ind i de hyggelige specialbutikker eller sæt dig ved et af spisestederne og sug stemningen til dig.

Tour nr. 8

Tilbring nogle timer ved de forskellige havneområder i Århus. Her starter du turen ved Dokk1. Inden du går videre og hvis du ikke har set kunsten i p-kælderen, så gør dig selv den tjeneste at gå forbi og kig op under loftet. Her hænger en miniudgave af en storby på hovedet. Herefter er det ned langs med havnepladsen, med de fredede bygninger. Ned forbi det moderne byggeri Navitas og Bestseller. Her finder du også Domen. Den store kuppel, der ligger på spidsen ved Pier2 kajen og bag Bestseller. I Domen er der en helt speciel ro. Her kommer studerende, der laver opgaver eller folk, der nyder en kop kaffe fra caféen. 

Fra Domen har du en perfekt udsigt til Århus Ø og det er også her, du skal et smut rundt bagefter. Her står de arkitektoniske bygninger side om side og ned langs havnekajen ligger der små hyggelige træhuse, med spændende mad- og drikkeboder. Du kan gå hele vejen rundt om Århus Ø langs med vandet. Udsigten til Riis skov og til Mols får du ude fra spidsen af bydelen og fortsætter du vejen rundt kommer du til Århus Lystbådehavn. Her kan du tage en havnerundfart langs begge sider af havnekajen. Langs kajen ligger der vin- og ølbarer sammen med restauranter og masser af rå havne charme.

Tour nr. 9

Få dobbelt op på strandtur kombineret med en skov og nogle lystbåde. Start ved Bellevue strand i Risskov, gå langs strandkanten indtil du ikke kan komme længere og smut op på Rolighedsvej, der går hen til Den Permanente. Her kan du sagtens gå lidt rundt uden, at du behøver at gå ind på selve badeanstalten. Langs de lange bygninger er der mulighed for at sidde og nyde solen og slappe lidt af. Smut op ad trapperne til Den Sjette Frederiks Kro og gå ind i Riis skov. Du kan vælge at gå i skovkanten med udsigt ud over Århus bugt eller tage en af stierne ind i midten af skoven med træer til begge sider.

For enden af Riis skov kommer en åben plads, med den smukkeste udsigt ud over Århus Ø. Her er der mulighed for at sidde og nyde udsigten, mens du får en velfortjent hvil efter gåturen. Sidste del af turen er et skønt besøg ned til Århus Lystbådehavn, hvor du først kommer forbi Træskibshavnen. Her er masser af havne charme og hvis den skal stå på fisk til aftensmaden, kommer du forbi to af byens fiskebutikker. 

Tour nr. 10

Her starter du med skovtur, som udvikler sig til dobbelt strandtur, for så at slutte af med en tur forbi Egå Marina med de mange lystbåde. Riis skov ligger mellem Trøjborg og Risskov og her strømmer århusianere til året rundt. Om foråret er skovbunden dækket af ramsløg, som du gerne må plukke til eget forbrug. Når Riis skov stopper starter Bellevue strand. 

Her skal du lige lidt af ned Rolighedsvej, inden du kan komme til at gå langs med strandkanten. Så det bare at fortsætte ca. 3 kilometer langs stranden, indtil du kommer til Åkrogen strand. Fra Åkrogen er der ikke langt til Egå Marina, hvor du kan slutte turen af blandt de mange lystbåde og livet på havnen. Er sulten ved at melde sig, kan du smutte ind på en af spisestederne her ved havnen og nyde en lækker middag. 

Nyeste artikler

Mindeparkens skjulte oaser

Mindeparkens skjulte oaser

Mindeparken - Oplev mere end den store plæneMindeparken, en favorit blandt de mange parker i Århus, er beliggende i et...

3 oversete parker i Århus

3 oversete parker i Århus

Oplev Århus' skjulte perler - 3 parker du ikke må gå glip afI Århus venter der dig et væld af naturskønne områder og...

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 3. marts 2023