Aarhus Inside logo

Oplev syden ved de østjyske strande..

Med Marselisborgskovene helt ned til strandkanten, de store kampesten og krogede buske kan du blive i tvivl om du egentlig befinder dig på en strand sydpå.

På begge sider af Moesgaard strand syd for Århus midtby, ligger der flere kilometer strandbred med vandet til den ene side og skoven få meter til den anden. Her skal du gå over de store kampesten, der ligger helt ud i vandet og under træerne med grene, der stikker ud over stranden.

Faktisk kan man godt med lidt fantasi få fornemmelsen af at befinde sig på den berømte Robinson Crusoe ø, når man går kilometer efter kilometer på den smukke strand. Eller det er måske ikke lige på den ø, at du møder andre medmennesker. Men så lad fantasien gå over til en af de mange bounty strande, der findes på glemte øer i fjerne lande.

Strand i Aarhus

Skov, strand og oplevelser

Strandturen varierer meget mellem fin sandstrand og sten og nogle steder skal du et lille stykke ind i skoven for at komme videre. Mange steder ses store kampesten, der ligger både ude i vandet og som et lille stendige langs med skoven. Enkelte steder er der stier op til skoven, der ligger noget højere end stranden. Og her vil det være en fordel at benytte stierne med mindreman er en klatremus, for det går noget stejlt opad for at komme ind i skoven. Til gengæld er der den mest fantastiske udsigt ud over Århus bugten, når du går i skoven langs med stranden.

Er der en traver gemt i dig kan du tage turen nogle kilometer langs med stranden og tilbage igen i skoven. Det giver dig den skønneste naturoplevelse og med Marselisborg skovene, hvor der er meget terræn, så kommer kondien godt op også.

Med Moesgaard strand som udgangspunkt kan turen eventuelt gå ind mod Århus by og de 4 kilometer til Bellahage strand, hvor den Uendelig bro ligger. Eller den modsatte vej og samme antal kilometer til Fløjstrup strand. Er du i bil, kan du stille den på p-pladsen ved Bellahage strand og gå mod Moesgaard strand og skulle trætheden komme over dig, når du når stranden, så kører bus 31 hver halve time tilbage til p-pladsen.

Undervejs på turen fra Ballehage og til Moesgaard er der fuld knald på oplevelserne. Her møder du campister, der nyder tilværelsen på Blommehaven camping og nudister, der bader i det klare vand. Du kommer forbi områder med joller, der ligger på ræd og række langs skovkanten og århusianere, der dyrker den danske hygge. Forbi folk, der griller på stranden og børn der jagter krabber i vandkanten.

Strand i Aarhus
Strand i Aarhus

At Århus er en by ved vandet, ses tydeligt med den aktivitet, der foregår i bugten året rundt. Og på din tur ved stranden er det ikke ualmindelig at du får følgeskab af både mindre sejlbåde og kanoer ude i vandet. Jo mere du nærmere dig byen vil de populære paddleboard også begynde at dukke op.

Ja selv Molsfærgen, der sejler mellem Jylland og Sjælland fra Århus midtby påvirker din tur ved stranden. Når de store færger ankommer til Århus, kan det mærkes på bølgerne helt ude ved Moesgaard strand. Her trækker det stille vand sig ud for så at komme tilbage igen med små kraftige bølger, der går et godt stykke op på stranden.

Fra Moesgaard strand og mod Fløjstrup kan du se 23 store sten, der er placeret lidt tilfældigt og med indgraveret navne efter de såkaldte månehave. Det er kunstneren Astrid Gjesing, der står for værket også kaldet Måne-Hav-Sten

Strand i Aarhus
Strand i Aarhus

Træer på vej ned på stranden

Strand i Aarhus
Strand i Aarhus

Rødderne fra de store træer ses tydeligt, efter vandet har skyllet skovbunden væk. Her kroger rødderne sig ned af skrænten mod strandkanten. Nogle steder skal du lige en tur ind i skoven for at komme videre på stranden. Her er der lavet stier, som er nemme at følge og det gør absolut ikke turen mindre charmerende, tværtimod. Uanset hvad tid det er på året og om solen skinner fra en blå himmel eller det er efterårs ruskevejr, så er gåturen langs stranden med Moesgaard skovene en oplevelse, som du skal unde dig selv.

Se mere fra Århus strande

Se mere fra de forskellige strande i Århus.

Nyeste artikler

Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 5. august 2023