Aarhus Inside logo

Tag med på shelter tur og find nærvær i naturen

Udgivet: 28. marts 2022
Shelter Moesgaard strand i Århus
af: Christina Hazelden

Overnatning i shelters har oplevet en eksplosion i popularitet. Og med god grund. En sheltertur tilbyder en unik mulighed for at koble af fra hverdagens stress og finde tilbage til det simple liv.

De som allerede har været en del af den naturoplevelse og det nærvær, som en sheltertur bringer, fortæller med så stor begejstring om deres oplevelser, at det kan overbevise selv den mest tvivlende dansker. Fænomenet er dog stadig ret nyt i Danmark. Selvom skovene i vores skandinaviske nabolande længe har været tilgængelige for alle for overnatning, er det først i de senere 15 år, det er blevet lovligt for danskerne at overnatte i de danske skove.

Vestereng

Hvad er shelters?

Rundt omkring i Århus’ skove finder du en række shelters, og for mange af disse er skoven opdelt i områder med forskellige typer shelters. Du finder både simple udgaver, familievenlige shelters, og dem der tilbyder lidt flere bekvemmeligheder. Husk, at booking er nødvendig før dit besøg.

Uanset om du endnu ikke har prøvet en sheltertur, eller du er en erfaren shelterbruger, vil du finde nytte i dette. Vi har snakket med Per Hagen fra Århus, som siden sine teenageår har overnattet i danske skove og været med til at organisere utallige shelterture i Århus og omegn.

På telttur

Per fortæller, at hans fascination af at overnatte i det fri startede allerede i 90’erne. Sammen med venner brugte han ofte nætterne i et lille telt i skoven, hvilket ikke altid var populært hos den lokale skovfoged, der sendte dem hjem. Dengang var danske skove forbeholdt dagture, og ikke til overnatninger. Dette ændrede sig for ca. 15 år siden med introduktionen af “Den stille skovvandrer”-initiativet, som gav danskerne mulighed for at overnatte i telt i udvalgte statsskove.

Shelter Brendstrup i Århus

Fra telt til shelter

I den spæde opstart var der stadig ingen shelters, men bare det, at man nu kunne overnatte i et telt i skoven, var helt fantastisk for de danske naturentusiaster. Shelters begyndte gradvist at dukke op i skovene, hvilket for alvor gjorde det muligt at opleve skoven og naturen på tæt hold. Nu er Danmark nået dertil, hvor mange kommuner inddrager borgerne i planlægningen af skovarealerne. Århus Kommune samarbejder eksempelvis med en gruppe borgere om, hvordan skovene bedst kan udnyttes.

Nærvær og ægthed, når du er på shelter tur

Hvad kan du forvente af en overnatning i de danske skove? Ifølge Per skaber det at benytte naturen på denne måde et unikt fællesskab blandt deltagerne. Han fortæller om nætter med gode venner, bål, sang og personlige samtaler, der alle bidrager til en følelse af ægte samvær.

Hvis du ikke har nogen i din omgangskreds at dele denne oplevelse med, findes der online fællesskaber, hvor du kan tilslutte dig organiserede naturarrangementer. Per har arrangeret shelterture i Århus for både bekendte og fremmede, og her er alle velkomne, uanset erfaring.

Shelter i Brendstrup skov i Århus

GEOcaching og skattejagt

Gemt rundt i skove over hele verden ligger der små “skatte” gravet ned og du kan via en app på din mobil komme med på skattejagt. GEOcaching går i sin enkelthed ud på, at andre rundt i skoven har placeret små bokse (skatte), hvor du skal finde koordinaterne via gps’en på din mobil. Gennem en app får du ledetrådene til at finde ud af, hvor boksen ligger begravet. Nogle er nemme, mens andre er lidt mere udfordrende og kræver, at du skal igennem flere ledetråde inden du kommer til skatten. Selvom det ikke er en krukke med guld, der ligger begravet, så er det stadig en sjov aktivitet, som sagtens kan samle hele flokken. For det meste ligger der en logbog begravet og måske en lille byttegave. Her skal du så skrive i logbogen, tage gaven og lægge en ny til den næste. Husk du også selv kan grave en ny skat ned og skrive det ind på websitet.

Læs under artiklen, hvordan du kommer i gang med GEOcaching.

Shelter ved Egå Engsø i Risskov

Husk at medbringe til turen?

Det er vigtigt, at du har rigeligt med brænde med på turen, medmindre du har planer om, at bålet skal brænde ud tidligt på aftenen. Fordi det er så populært med shelter ture i Århus, så er der ikke meget brænde at finde i skoven. Du kan købe brændeposer til fornuftige priser i de fleste byggemarkeder.

Derudover skal du huske at medbringe et liggeunderlag og sovepose. Varmt tøj, som du kan skifte til, er vigtigt, når solen er gået ned og det bliver køligere. En lommelygte vil også være praktisk at tage med og poser til affald og selvfølgelig rigeligt med mad og drikkevarer. På Friluftsliv Aarhus kan du læse mere om, hvad du skal huske på turen.

Shelter Brendstrup i Århus

Aarhus byder på shelters for enhver smag

I Aarhus’ naturskønne omgivelser finder du et væld af shelters, der passer perfekt til enhver form for sheltertur. Uanset om du er en erfaren sheltergænger eller nybegynder, er der et shelter, der matcher dine behov og ønsker.
Du kan finde shelters i skovene, ved søerne, på stranden eller i naturskønne landskaber. Hvert område tilbyder sin unikke charme og atmosfære.

Primitive shelters: Tilbage til rødderne. Oplev den autentiske shelterstemning i et primitivt shelter, hvor du er omgivet af naturens uforstyrrede ro. Her er der ingen ekstra faciliteter, men fokus på nærvær og enkelhed.

Familievenlige shelters: Tag hele familien med på en hyggelig sheltertur! Flere shelters er specielt designet til familier med børn, ofte med legeområder, bålplads og adgang til toiletter.

Shelters med ekstra komfort: Ønsker du en mere komfortabel shelteroplevelse? Vælg et shelter med faciliteter som toiletter, vandhaner eller shelters med indbyggede bænke og borde.

Mange shelters i Aarhus er populære og kan bookes online. Sørg for at booke dit ophold i god tid, især i højsæsonen, for at sikre dig den perfekte shelter til din tur.

Pers favoritter

Per anbefaler bl.a. shelters i Hørhaven i Marselisborg Skovene med gode faciliteter og bademuligheder i Aarhus Bugt. True Skov byder på Koglen, et attraktivt shelterområde med et eksklusivt touch. Flere nye shelterområder er under planlægning i Aarhus, der inviterer til at udforske den danske natur på nye måder.

Ting du skal huske til en sheltertur

Overnatning:

Husk at booke din shelterplads i god tid, især i højsæsonen.
Sovepose, liggeunderlag og eventuelt en pude til en komfortabel nat.

Praktisk:

Pak tøj til alle slags vejr, da det kan skifte hurtigt i naturen. Husk varmt tøj til aftenen og regntøj.
Pak rigeligt med mad og drikke til hele turen. Husk også snacks og en god kaffekande til morgenen.
Toiletpapir, håndsprit, tandbørste og tandpasta.

Udstyr:

En pandelampe er uundværlig til at finde vej i mørket og til at lave mad om aftenen.
Pak et lille førstehjælpskit med plaster, bandage, desinfektionsmiddel og smertestillende medicin.
En kniv og et multiværktøj er praktiske til forskellige opgaver på turen.

Ekstra:

Husk at tage en affaldssæk med og pak alt dit affald ud med dig igen.
Husk det vigtigste – et godt humør og en lyst til at nyde naturen.

Tip: Pak let og kun det nødvendige for at undgå at slæbe for meget rundt. Husk, at du skal bære alt dit udstyr til shelterpladsen.

Husk at planlægge din tur:

Vælg en shelterplads, der passer til dine behov og ønsker.
Tjek vejrudsigten inden du tager afsted.
Fortæl andre, hvor du skal hen og hvornår du regner med at være tilbage.

Sådan kommer du i gang med GEOcaching.

Opret en gratis profil på Geocaching.com.
Download en GEOcaching-app til din smartphone eller brug en GPS-enhed.
Søg efter caches i nærheden af din shelterplads.
Følg koordinaterne og ledetrådene for at finde cachen.
Log din fund i appen eller på Geocaching.com.
Byt en lille genstand i cachen og læg den tilbage til fremtidige skattejægere.

Copyrigth AarhusInside