Shelter Moesgaard strand i Århus

Tag med på shelter tur og find nærvær i naturen ..

Overnatning i shelters er populært som aldrig før. I det sidste år, hvor Danmark har været lukket ned, har mange fundet andre alternativer til at være sammen og her er shelter ture komme højt op på listen.

De som allerede har været en del af den naturoplevelse og det nærvær, som en sheltertur bringer, fortæller med så stor begejstring om deres oplevelser, at det kan overbevise selv den mest tvivlende dansker. Fænomenet er dog stadig ret nyt i Danmark. Hvor skovene i vores nordiske lande har været allemandsretten i mange år, så er det først indenfor de sidste 15 år, at danskerne har kunne overnatte lovligt i de danske skove.

Hvad er shelters?

I Århus finder du shelters i alle de omkringliggende skove og for mange af dem, er der flere områder delt op i skoven med forskellige type shelters. Her er både de mere primitive, dem for familier med børn og shelters, hvis du gerne vil have lidt ekstra gode forhold. Husk at du skal booke dit ophold inden du tager afsted. 

Uanset om du stadig har til gode at opleve din første shelter tur eller om du allerede har været afsted på flere ture, kan du sagtens læse med her. Vi har talt med Per Hagen fra Århus, der siden han var 16 år, har overnattet i de danske skove og har været med til at arrangere mange shelter ture i Århus og omegn.

På telttur

Per fortæller, at han allerede som ung tilbage i start 90’erne syntes, at det var fascinerende at sove i naturen.

Per og vennerne tog tit på skovtur med deres lille telt og sov der til næste dag. Det vakte ikke den store begejstring hos den lokale skovfoged, der smed dem hjem igen, når han fandt dem i skoven. For tilbage i 90’erne måtte de danske skove kun bruges til at gå ture i og ikke til overnatning. Dette blev dog ændret for ca. 15 år siden, da den danske regering oprettede konceptet “Den stille skovvandrer”. Hvilket var med til at give danskerne mulighed for, at de i 40 statsskove kunne overnatte i et medbragt telt.

Fra telt til shelter

I den spæde opstart var der stadig ingen shelters, men bare det, at man nu kunne overnatte i et telt i skoven, var helt fantastisk for de danske naturentusiaster. Lidt efter lidt begyndte der at komme shelters i skovene og man kunne nu rigtig bruge skoven til oplevelser og nærvær i naturen. I dag er vi kommet så langt i Danmark, at mange kommuner nu inddrager borgere i processen omkring, hvordan skovene skal bruges. Århus kommune arbejder sammen med en nedsat gruppe af byens borgere med planer for, hvordan vi alle får det bedste ud af de århusianske skove.

Shelter Vestereng Århus
Shelter Brendstrup i Århus

Nærvær og ægthed, når du er på shelter tur

Hvilke oplevelser er det, som du kan forvente, når du tager en overnatning i de danske skove? Per fortæller, at når man bruger naturen på denne måde, så giver det et helt specielt fælleskab, blandt de, der er med på turen. Han fortæller om oplevelser med gode venner, med et bål som knitrer og der bliver taget en akustisk guitar frem til fællessang.

Her kan alle være med, også de med en knap så forfinet sangstemme. Så er der de ture, hvor man sidder rundt om bålet og deler personlige historier og bare har et fantastisk nærvær. Fælles for dem alle er, at det handler om at være sammen i naturen med samvær og skønne oplevelser.

Hvis du ikke kan finde nogle i din egen omgangskreds, der er med på din gode ide omkring en shelter oplevelse, så findes der Facebookgrupper, hvor du kan tage med på et af de mange natur arrangementer. Per har været med til at arrangere shelter ture i Århus gennem flere år, hvor det også har været for folk, der ikke kender hinanden på forhånd. Her er plads til alle, uanset om du tidligere har overnattet i shelter eller er nybegynder. 

Marselisborg skovene i Aarhus
Shelter Vestereng Århus

Du kan finde alle shelters i Århus inde på Friluftliv Aarhus 

Shelter Egå Engsø i Århus

GEOcaching og skattejagt

Gemt rundt i skove over hele verden ligger der små “skatte” gravet ned og du kan via en app på din mobil komme med på skattejagt. GEOcaching går i sin enkelthed ud på, at andre rundt i skoven har placeret små bokse (skatte), hvor du skal finde koordinaterne via gps’en på din mobil. Gennem en app får du ledetrådene til at finde ud af, hvor boksen ligger begravet. Nogle er nemme, mens andre er lidt mere udfordrende og kræver, at du skal igennem flere ledetråde inden du kommer til skatten. Selvom det ikke er en krukke med guld, der ligger begravet, så er det stadig en sjov aktivitet, som sagtens kan samle hele flokken. For det meste ligger der en logbog begravet og måske en lille byttegave. Her skal du så skrive i logbogen, tage gaven og lægge en ny til den næste. Husk du også selv kan grave en ny skat ned og skrive det ind på websitet.

Vigtigt at huske til turen?

Det er vigtigt, at du har rigeligt med brænde med på turen, medmindre du har planer om, at bålet skal brænde ud tidligt på aftenen. Fordi det er så populært med shelter ture i Århus, så er der ikke meget brænde at finde i skoven. Er du afsted med familien og børn, så skal der måske lidt mindre brænde til, fordi I går lidt tidligere til ro. Men er du afsted med en flok venner, så kan hyggen godt forsvinde, hvis bålet brænder ud. Du kan købe brændeposer til fornuftige priser i de fleste byggemarkeder.

Derudover skal du huske at medbringe et liggeunderlag og sovepose. Varmt tøj, som du kan skifte til, er vigtigt, når solen er gået ned og det bliver køligere. En lommelygte vil også være praktisk at tage med og poser til affald og selvfølgelig rigeligt med mad og drikkevarer. På Friluftliv Aarhus  kan du læse mere om, hvad du skal huske på turen.

Shelter Brendstrup i Århus
Shelter i Brendstrup skov i Århus

Hvilken shelter type skal jeg vælge?

Her kommer det an på, om du er til det helt primitive eller du mere er til ordnede forhold som toilet og vand. Hvis du har flere år på bagen med shelter ture, så kan det primitive være at fortrække, mens det for andre, er det vigtigt, at der er toiletter og vand i nærheden. I Århus finder du lidt af det hele. Her er der både shelters, der er børnevenlige og shelters, som er mere egnet, hvis der kun er voksne afsted. 

Pers favoritter

En af Per’s favoritter er de shelters, der ligger i Hørhaven i Marselisborg skovene. Her er rigtig gode toiletforhold, mulighed for at komme af med skraldet og så kan du hente rent vand. Men det som topper årsagen, er muligheden for at tage ud og bade i Århus bugten. Derudover har Århus kommune lavet et nyt shelter område i True skov. Her finder du Koglen, som er et lidt mere eksklusiv shelter område. I løbet af de næste par år vil der skyde flere og flere attraktive shelter områder op i de århusianske skove, som er med til at få flere til at bruge den danske natur på en ny og anderledes måde.

Nyeste artikler