Aarhus Inside logo

Marselisborg skov

8270 Højbjerg

Marselisborg skov
Marselisborg dyrehave
Marselisborg skov
Marselisborg skov

Marselisborg skovene ligger i det sydlige Århus. Her er mest bøgetræer og hvis du tager en lang gåtur i skovene, så er det med at have kondien i orden. For skoven er meget bakket, og det er faktisk en af Marselisborg skovenes charme.

Hele området er omkring 1300 hektar, der starter ved Højbjerg og går ud til Moesgård museum. Skoven svare til næsten 3.000 fodboldbaner og i Marselisborg skovene er mere end “blot” træer. Her ligger både campingplads, restauranter og hemmelig skovsøer.

Marselisborg skovene ligger lige ned til stranden. Fordi skovene ligger noget højere, får du den smukke udsigt ud over vandet, når du går i skovene langs med vandet.

MTB- og løberuter i skoven

Skovene er populære både som mountainbike terræn og til folk, der løber. Der er en rute på omkring 25 km i skoven til MTB cykler. Se mere på Aarhus Trail Builders.

Hvis du er mere til at løbe finder du den gule rute på 6 km og den røde rute på 10 km.

Biler og cykel i skoven

Ud over en del cykelister, så kan der også være temmelig trafikeret gennem skoven. Især i højsæsonen, når århusianere skal til Moesgaard strand og turister til Blommehaven Camping.

Det er dog muligt at finde stier i skoven, hvor du er lidt mere i fred for larmen fra trafikken.

Marselisborg skovene praktisk

Parkering

Der kan parkeres gratis i hele skoven.

Offentlig transport

Bybus:
Bus 31 kører igennem skoven, men flere stoppested. Endestationen er Moesgård strand.

Offentlige toiletter

Der er toiletter ved Moesgaard strand og Dyrehaven.

Hundeskov

Hunden holdes i snor.

Shelter

Der er shelter ved Hørhaven og Moesgaard strand. Begge med grillområder. Overnatning i shelter skal bookes via Aarhus Kommune.

Marselisborg skov
Marselisborg skov

De røde broer

Fordi der er dybe slugter flere steder i skovene, er det af og til at du skal over en af de ikoniske røde træbroer.

Flere steder i skoven er det et meget kuperet terræn, med dybe slugter flere steder. Nogle af stederne kan du krydse dem via en træbro, der er malet i den specielle røde Århus farve.

Hemmelige skovsø

Hvis du søger på Google, så kommer denne lille skovsø op som “den hemmelig skovsø”. Den ligger da også lidt væk fra vejen, helt idylisk inde i skoven. Her er fuldstændig ro med store guldsmede, der suser hen over vandoverfladen.

Der findes en del skovsøer i Marselisborg skovene. Dog skal du hen til den sidste halvdel af skovene inden du finder dem og nogle gange er det helt tilfældigt, når du kommer forbi en skovsø.

Marselisborg skov
Marselisborg skov

Giber Å

Ingen idyl uden en å og lige uden for Skovmølle løber Giber Å. Vandet der bruges i den gamle mølle er netop fra åen og sammen med stenbunden i en del af åen, skaber den en perfekt levested for sjældne fugle. Du kan følge Giber Å hele vejen ud til Moesgaard strand.

Livstræ i Marselisborg skov

På nogle af træerne kan du se et skilt, som er sat fast på træstammen. Det er træer, der har fået æren af at være livstræer. Det er et projekt som Naturstyrelsen har igangsat for at få fredet flere af de gamle træer for at blive fældet.

Du kan selv få fredet et træ som livstræ. Her skal du downloade en app og udfylde de informationer, som er gældende for at et træ kan blive et livstræ. 

Marselisborg skov
Marselisborg skov

Ørnereden

Inde i skoven ligger Ørnereden. Det er et hyggeligt område med borde og bænke og mulighed for et par timers hygge. Stedet har ligget her siden starten af 1900-tallet, hvor der også var restaurant.

Hvis du selv har taget med mad, er her masser af plads til at spise. Her ligger også et spisested, der sælger is, grillmad og drikkevarer.

For børn er her masser af underholdning med de to legepladser, som ligger her.

Trappen ved Ørnereden

Trappen, der går går fra skoven og op til Ørnereden har 120 trin. Den gamle trappe, som lå her alene fra 1982 og til 2013 har knap så mange trin og her virker det måske knap så hårdt at skal gå de 110 trin op.

Hvis du kommer i bil, så kan du parkere lige ved de røde bygninger.

Marselisborg skov
Marselisborg skov

Blommehaven camping og Hørhavegården

I Marselisborg skovene ligger også Blommehaven Camping. Her ud til vejen ligger en lille købmand og indgangen til campingpladsen.

Ved Blommehaven ligger en åbent plads, som alle må bruge. Her kan du få stillet dit fitness behov på de udendørs maskiner.

Tæt på campingpladsen ligger også et smukt stråtækte bindingsværkshus. Hørhavegården er en Bed and Breakfast. Huset, der er fra 1776 er den ældste bevarede gård i Marselisborg skovene.

Shelter

På vejen ned til Moesgård strand ligger et shelter område. I lysningen omgivet af de høje træer, er et roligt område med shelter og bål med grill. Husk at booke shelteret på Århus Kommunes hjemmeside, hvis du ønsker at overnatte og at medbringe brænde til bålet.

Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov
Marselisborg skov

Se events i Århus

Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 25. januar 2023