Sydhavnen
Sydhavnen er et spændede område i Århus midtby, der længe har været under udvikling og stadig vil være mange år i fremtiden. Her kan du gå på opdagelse blandt de historiske bygninger, hvor der i dag findes masser af kreativitet og udvikling. Her holder kunstnere og mindre iværksættere til blandt musik- og filmstudier.
Sydhavnen i Århus
Det er et stort område inddelt i mindre kvartere. Det område, som de fleste forbinder med Sydhavnen, hvor en del kunstnere og iværksættere holder til. De store industribygninger, der ligger langs hele Sydhavnsgade, området omkring Kulbroen og den nye Filmbyen. Faktisk så går Sydhavnen fra Dokk1 og næsten helt ud til Tangkrogen.
Et kig ind i værkstederne
Hvis du holder øje med Sydhavnens Facebook, kan du se, når der f.eks. er Åbent hus i de forskellige værksteder, hvor du kan komme ind og få en snak og se bygningerne indvendigt.
Kreativiteten blomstre
Her i den røde bygning holder kunstnere, designere, fotografer og arkitekter til. Det er vigtigt, at hele kvarteret skal have potentiale for århusianere mange år ude i fremtiden. Derfor er der valgt 2 repræsentanter ind i den kommunale i forhold til, hvad der skal ske med Sydhavnen.
Wahlberg
Her ligger firmaet Wahlberg, som har opfundet en kran, der holder lyskugler oppe under scenen. Den bliver brugt på de fleste teatre og også til Melodi Grand Prix og andre store internationale koncerter.
Wahlberg, der startede i Sydhavnen, er nu flyttet til Højbjerg. Han er dog af og til at finde i bygningen.
Musikproducenter
Sydhavnen er også et populært sted for musikere at indspille deres plader. Og der er musikere, der kun vil producere deres musik på Sydhavnen. Som f.eks. Minds of 99, Peter Sommer, Nephew.
Frontløberne
Frontløberne holder til på Sydhavnen i den lange gule bygning. De startede i Mejlgade og udviklede Kaospiloterne, som siden er blevet en bacheloruddannelse.
Bevaring af bygningerne
Det er vigtigt, at det eksisterende miljø også skal være en del af Sydhavnen i fremtiden og flere bygninger skal bevares, også selvom de ikke har bevaringsværdi. I stedet for at rive dem ned, er det med til at give en helhed i hele området.
Koncerter og arrangementer
Udover Åbent hus, så afholdes der også forskellige arrangementer og koncerter i Sydhavnen. Og der er mulighed, for at komme på byvandring og høre mere om fremtiden eller fortiden for kvarteret. Alt dette kan du finde på deres Facebook side.
Cafe på Sydhavnen
Bliver du småsulten eller tørstig, når du går rundt, ligger her en cafe, der har åbent 5 dage om ugen. Her er plads til alle i de hyggelige og uformelle lokaler. Er vejret godt, så kan du også sidde udenfor og nyde den gode Sydhavnsstemning.
Hjemlig hygge
Eller du kan slænge dig i sofaen, mens du sludre om alt og ingenting eller måske tager et spil brætspil. Er du afsted alene, så er her også virkelig hyggeligt at slappe af med en bog eller magasin.
Slagteriet
Det er også her, at du finder Århus slagteri. Her bliver slagtet 1400 kreaturer om ugen. Faktisk var en af de tidligere slagermester kendt for at være forgangskæmpere for dyrevelfærd. Her er det vigtigt, at der er tænkt på dyrevelfærd også lige inden dyrene skal slagtes.
Huset med lønnen
Lige ved siden af slagteriet ligger et lille hus, der i gamle dage var lønudbetalingssted for arbejdere på slagteriet. Og meget tæt på huset lå og ligger stadig i dag Restaurant Kohalen, hvor man, efter at have hentet sin løn, tog hen og brugte den.
Det gamle kvægtorv
Her ved P-pladsen var i gamle dage kvægtorv, hvor der blev gjort rigtig mange handler. Også her var Restaurant Kohalen et populært sted at gå ind og få afsluttede handlen, inden man tog hjem.
Reuse
Her ved P-pladsen ligger også Reuse, der er en genbrugsstation. Her er åbent hver dag fra kl. 12 – 17. Dog er placeringen kun midlertidig og på et tidspunkt skifter Reuse adresse til andet sted i byen.
Genbrug for alle
I stedet for at smide dine læste bøger ud eller vasen, der ikke længere passer ind i farven i stuen, så tag det med ned her på Reuse. Her er alt gratis for alle og det kan være andre har sat noget, som du kan bruge.
Tag med hjem gratis
Udover brugsting, bøger, køkkenudstyr og legetøj, så finder du også møbler, som du må tage med hjem. Selvom du måske ikke lige har brug for noget, så er Reuse stadig et besøg værd.
Den høje mur
I samme område som slagteriet, ligger stadig den høje gamle mur, der var med til at holde kvæget inde i gamle dage. Muren, der har en bevaringsværdi for området er noget højere herinde end, hvis du går forbi ude på vejen.
The Space
Her gemt bag muren ligger The Space, der producere musik og blandt andet også samarbejder med M2 Film, der holder til i Filmbyen, som er den nye del af Sydhavnen.
Spansk baggård
Det er ikke kun ældre bygninger, du finder på din tur rundt. Her ligger også smukke grønne oaser i de ældre baggårde. Denne spansk inspireret have har Lars Højgaard æren af. Hans udstillinger kan du bl.a. finde på Godsbanen.
Festivaler på havnen
Grundet det kunsteriske miljø her ved Sydhavnen bliver byen mere og mere opmærksom på stedet. Både Festugen og Spot festivalen har udset sig området til brug som festscene, når der skal afholdes bl.a. koncerter.
Musik og fællesspisning
Lige efter slagteriet og helt nede i hjørnet ligger endnu en musikproducent. Her har den gamle baggård også været brugt til festivaler og fællesspisning.
Knuds kiosk
Knuds kiosk, der holder til her i baggården er et cykelværksted og kultursted. Her kan du leje en mobil cykel biograf eller lydcykel til din næste fest. Og skal der konkurreres i sprint, så kan du også leje cykler til det.
Kontrasten
Det er en stor kontrast at gå rundt blandt de gamle bygninger, hvor du fornemmer områdets historie og samtidig kan se ind mod resten af den travle midtby. Her er det Frederiksbjerg, der kan anes i baggrunden.
Tiny Office
En af de virksomheder, der holder til i kvarteret er Tiny Office. Her bliver der bygget på hjul. Lige fra kontorer til scenevogne og salgsvogne. Du kan både leje og købe vogne hos Tiny Office og på deres hjemmeside se de mange kreative og rullende muligheder.
Detaljen
Rundt omkring støder du på små finurligheder og genstande, der bringer dig tilbage i tiden. Og som passer perfekt ind i hele stilen af området.
Sydhavnsgade
På Sydhavnsgade ligger de mange store industribygninger side om side. Det er staten, havnen og Århus kommune, der ejer jorden. Og sammen med repræsentanter for Sydhavnen er der stiftet en bydelsforening, som skal sætte sit præg på de forandringer, der skal ske i fremtiden.
Det autentiske havneliv
Her sætter havnelivet sit tydelige præg og nogle af de virksomheder, der ligger på Sydhavnsgade får netop deres råvarer fra de containere, der kommer ind på Århus havn.
Kulbroen
Kigger du op, kan du se den gamle Kulbro. Der er givet grønt lys fra kommunen om, at det skal være muligt at gå på broen og dermed kommer Kulbroen til at skabe en kobling fra Sydhavnen og ind til resten af byen.
Oliefabrikken
En af de bygninger, der ligger her er Oliefabrikken. Her bliver der produceret vegetabilske olier til levnedsmiddelindustrien. Fabrikken er også årsagen til, at der på Sydhavnen ikke må være privat beboelse, men kun erhverv.
Njord Gin
Midt imellem industribygninger og kunstnere ligger et gin distillery. Njord Gin har lejet den røde bygning, så de i de næste mange år kan producere gin i Århus.
Danske Bank
Som en kæmpe kontrast til de gamle historiske bygninger, har Danske Bank bygget nyt kontor midt på Sydhavnen. Det er en fremtidige vision, at der skal være plads til både det ældre, men også moderne byggeri i området.
Filmbyen
Turbinehallen
De ældre bygninger er stadig bevaret og står tæt sammen med de moderne. Her er det den gamle maskinhal og nuværende Turbinehallen, hvor der afholdes fester og arrangementer i de smukke gamle lokaler.
Spot en kendt
Mange af bygningerne er nye, men holdt i den rå havnestil, der passer så godt ind til resten af miljøet. Og området er helt klart et besøg værd og selvom du går rundt udenfor blandt bygningerne. Måske kommer du til at spotte en skuespiller eller to.
Virksomhederne
Her i Filmbyen holder Kaospiloterne også til. De var tidligere en del af Frontløberne, men er nu en selvstændig enhed og en bacheloruddannelse med SU. Du finder også en casting virksomhed og forskellige film producenter.
5 minutters pause
I den ene af bygningerne kan du komme op på den store terrasse, hvor der er udsigt ud over store dele af containerhavnen og Mellemarmen. Eller måske bare sidde på den store trappe og nyde området.
Udsigten over havnen
Når du går rundt på den store terrasse, har du udsigt til den del af havneområdet, hvor de store industrivirksomheder ligger. Når du kommer lidt op i højden, så kan du se helheden i hele området.
Udvidelse af Filmbyen
Selvom der er kommet nye bygninger op her i filmbyen, er bydelen langt fra færdig med at udvikle sig. I 2019 fik Filmbyen stor økonomisk støtte fra Folketinget til både en udvidelse af bydelen og producering af flere film.
Jyllandsposten
Jyllandsposten er en af de virksomheder, der er flyttet ind her i Filmbyen. Bygningen stod færdig i 2020 og efter at have ligget i mange år i Viby, blev deres nye domicil flyttet til midtbyen.
Kunst i byen
Ved indgangen til Jyllandsposten står 550 keramiske fliser, der er monteret på et ben. Kunstneren er Tove Storchs og fliserne er brændt på Tommerup Keramiske Værksted. Samme sted som har brændt den store keramikvase, der står i Marselisborg Slotspark.
Praktisk info Sydhavnen
Parkering
Der er parkering ved det tidligere Kvægtorvet og parkering med gebyr ved Kalkværksvej.
Offentlig transport
Bybus:
Sydhavnen ligger i midtbyen og derfor kan du tage alle busser. Her kan du stå af ved enten Park Alle eller busholdepladsen og gå til Sydhavnen.
Postnr. Sydhavnen
Postnr. Sydhavnen: 8000 Århus C
Steder i nærheden
- Frederiksbjerg
- Dokk1
- Marselisborg lystbådehavn
- Tangkrogen
- Mellemarmen