Aarhus Inside logo

Ragnarok på Moesgaard er en uforglemmelig aften i selskab med guder og mytologi

Udgivet: 26. maj 2024
Ragnarok Det Kongelige Teater fotograf Miklos Szabo
af: Christina Hazelden og Carsten Wyrle

Jeg havde fornøjelsen af at opleve premieren på Det Kongelige Teaters spektakulære forestilling, Ragnarok ved Moesgaard Museum. Sammen med min faste fotograf, Wyrle Studio, indtog vi tribunen fredag aften på Moesgaard, hvor vi trådte ind i den ældgamle fortællings forunderlige verden af nordisk mytologi.

Allerede ved ankomsten til Moesgaard kunne vi mærke den særlige stemning, der omgav den enestående opsætning. Familier med børn, vennegrupper og par havde inden forestillignen fundet sig til rette på græsset og på museets tag, hvor de sad på tæpper og nød aftensmaden på denne smukke, varme maj aften.

Ragnarok Det Kongelige Teater fotograf Miklos Szabo

Scenograf Gjermund Andresen har skabt et univers, som indeholder intet mindre end 10.000 liter vand, der sprøjtes op i luften og skaber smukke regnbuer. Her ledes tankerne hen på Bifrost, som er regnbuen, der er så stor i Nordisk mytologi, at den kan ses i alle rigerne. Forestillingen foregår udendørs ved Moesgaard Museum. Dette i sig selv er med til at skabe en dybde til den storslåede oplevelse, fordi det ikke kun er scenen, der danne grundlag for forestillingen, men hele skoven omkring os. Publikum sidder under åben himmel, og skovens naturlige bagtæppe er bygget op sammen med Yggdrasil – Livets træ – der indgår som en del af scenografien. Det skaber en unik atmosfære, som bare skal opleves.

“Jeg er bange for, at det ikke er mørket foran mig jeg frygter, men mørket inde i mig.”

Sætning som blev sagt af Liv et stykke inde i forestilligen fangede mig øjeblikkeligt. For netop denne sætning dannede grundlaget for dette brag af sanseindtryk, som Det Kongelige Teater havde valgt ved forestillingen. Historien om Ragnarok viser både de mange guder i Asgård med deres styrker og svagheder, men også skrøbeligheden, når fællesskabet forsvinder og vi kæmper med vores indre dæmoner. Ikke mindst var stykkets centrum kærligheden mellem Liv og guden Balder.

Ragnarok Det Kongelige Teater fotograf Miklos Szabo

En storslået scenografi og musik

Hovedrollen som Liv spilles med stor dybde og følsomhed af Charlotte Amalie Kirkegaard Kehlet. Hendes væsen og skuespil var dragende, og så havde hun en sangstemme, der nåede langt ud over scenekanten. Dette understøttedes af en fantastisk tung tråd fra bandet, der var klædt som valkyrier i smukke glitrende gulddragter. De formåede at væve elementer af nordisk folkemusik og black metal sammen til en lydkulisse, der perfekt komplementerede de dramatiske begivenheder på scenen.

Musikken er komponeret af Amalie Bruun. På et tidspunkt glemte jeg alt om tid og sted og var bare draget ind i den energi og oplevelse, som bandet skabte. Ved siden af mig sad fotografen og smilede bredt, mens han rockede hovedet i takt til den fede musik, der bragede ud over smukke Moesgaard. Det var tydeligt, at folk var fanget, og selv direktøren Kasper Holden fra Det Kongelige Teater, der sad ved siden af os, var en stolt mand.

Ragnarok Det Kongelige Teater fotograf Miklos Szabo

Akrobatik og skuespil

Mens solen gik ned over træerne i Marselisborg skovene og dannede en dramatisk rødlige farve på himlen, udviklede Ragnarok sig i sang og akrobatik. De flotte akrobatiske oplevelser, der er med i stykket, gav en ny dimension til hele oplevelsen. Jeg var ikke i tvivl om, at vi alle var inviteret til noget spektakulært og der var bestemt ikke sparret på effekter og lysmagiske oplevelser. Skuespillet var dog ikke til et 10-tal og især Thors karakter, som blev portrætteret som en stereotyp, muskuløs, narcissistisk og dum gud, virkede for mig en smule utroværdig. Dog gav hans karakter humor og grin på siddepladserne. Hovedpersonen Liv var derimod inddragende og troværdig og man kunne mærke hendes tanker og følelser ud over scenen​.

En uforglemmelig oplevelse

Alt i alt er Ragnarok en must see forestilling for hele familien, som er underholdende for både øjne, ører og tanker, samt giver en dybere mening, som du kan tage med hjem og snakke videre om. Vi nød den rørende fælles oplevelse, som vi tog med os, da forestillingen var slut og vi gik vejen med de tusindevis af andre gæster ned til vores biler. Jeg vil varmt anbefale, at du går ind og ser den magiske forestilling med familie eller venner. Det er en oplevelse, der bringer den nordiske mytologi til live på en uforglemmelig måde.

Ragnarok Det Kongelige Teater fotograf Miklos Szabo

Ragnarok

Ragnarok spiller på Moesgaard til og med 29. juni.
For mere information og at booke billetter,
kan du besøge Det Kongelige Teaters hjemmeside.

Billeder fotograf for Det Kongelige Teater: Miklos Szabo

Mere fra Moesgaard

Artikler

Det sker i Århus

Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus. 

spisesteder