Moder Jord er en rejse gennem forfædrenes verden og naturens kraft
Jeg har besøgt Moesgaard Museums nyeste udstilling, Moder Jord. Selvom det var køligt og lidt blæsende udenfor, så var det en aften fyldt med oplevelse og ro. Rundt om mig gik folk stille og roligt – turister, ældre mennesker, par og en mor med sin datter. Rummene er dækket af et svagt lys og omgivet af visne træer. Den dæmpede atmosfære indhyller udstillingen i en næsten ceremoniel stemning. Og det er tydeligt at mærke følelse af respekt og ærbødighed over for vores forfædrene og deres verden.
Udstillingen Moder Jord tager os med på en rejse langt tilbage i tiden, til menneskets tidligste forsøg på at forstå naturens kræfter og finde vores plads i verden. Her bliver vi præsenteret for en verden, hvor forfædrene dyrkede jorden, opførte ritualer og ofringer og søgte beskyttelse fra guder.
Når du træder ind i det første rum af Moder Jord udstillingen, omsluttes du af en dæmpet og mystisk stemning. Rummet er mørkt, med lys, der fremhæver detaljerne på de udstoppede ræve på en måde, som gør rummet nærmest magisk. Rundt omkring står træer med visne blade, der skaber en følelse af naturens nærvær og tidens gang.
Det føles som at træde ind i en gammel verden, hvor grænserne mellem menneske og natur er opløst. Indgangen er en smuk og stille begyndelse, der forbereder dig på den dybere rejse ind i naturens og menneskets tidligste forståelse af livets kræfter.
Kornets Beskytter – En frodig kvindefigur
Mød Kornets Beskytter, som er en imponerende skulptur af en kvindeskikkelse, med afrundede former, der symboliserer moderlighed og frugtbarhed. Skulpturen udstråler en ro og kraft, som giver os en fornemmelse af, hvor vigtig Moder Jord var i de tidlige samfund.
På skiltet kan du læse: “Kun hvis kornet rører ved den magiske figur, vil det få livet tilbage.” Og med en håndfyld korn, som drysses på figuren kan du selv være med til at vække kornet til live igen, klar til at spire på marken.
Hvilken gud vil du ofre til?
Træd længere ind i udstillingen og her kommer du til et rum, hvor du bliver stillet over for et valg: Hvem vil du ofre til?
På den ene side står Tyreguden, symboliseret med horn og styrke, og på den anden side Modergudinden, der giver liv til marken.
Vælg en af de små dyrefigur og placere den foran den gud, du vælger. Det føles som et ritual i sig selv hvor du får lov til at træffe et valg og reflektere over, hvem du ville have stolet på i en tid, hvor naturens kræfter kunne være både gavmilde og brutale.
Ritualer, kriser og det uundgåelige forfald
I næste del af udstillingen bliver du mødt af en stor, oplyst menneskekranium, der svæver som et symbol over keramikfragmenterne. Kraniets intense lys kaster et mystisk skær og giver en fornemmelse af tidens gang og de rituelle handlinger, som mennesket har udført gennem årtusinder. Under kraniet ligger fragmenter af keramik med indgraverede mønstre, der er spredt ud som om de repræsenterede både liv og død.
Her kan du deltage i et ritual, hvor du tager et potteskår, hvisker dit ønske og lægger potteskåret i plovfuren, der symboliserede jordens åbning og kontakt med forfædrene. Jeg tænkte længe på min ønske, tog et potteskår op, hviskede ønsket og lagde det i furen.
Hele vejen gennem udstillingen står der montre med fund og genstande fra tidens ritualer og dagligdag, som skaber en spændende ramme for fortællingen om vores forfædres udvikling og tro. De mange montre er rige på information og viser alt fra små ofrede dyrefigurer til mønstrede keramikskår og redskaber, som giver indblik i livet dengang.
Udstillingen går også ind i de udfordringer, som tidens mennesker stod overfor. Vi ser, hvordan ritualerne gradvist blev mere komplekse og kostbare. Naturen var ikke altid gavmild, og vores forfædre måtte kæmpe med udfordringer. klimaet blev koldere, jorden blev udpint, og nye sygdomme truede samfundet. I perioder med krise øgedes ofringerne, og samfundene forsøgte desperat at opretholde balancen med stadig større og smukkere ofringer til guderne.
Men til sidst blev ritualerne for tunge, og samfundene kunne ikke længere holde sammen på det hele. Her bliver vi vidner til en fortælling om forfald – omkring 3100 f.Kr. stoppede bygningen af de store stenkamre, og befolkningen blev mindre. Ritualerne blev reduceret, og kulturen gik i opløsning. Man fornemmer, at udstillingen her forsøger at fortælle os om den skrøbelighed, som alle samfund kan stå overfor, og om nødvendigheden af at kunne tilpasse sig og finde nye måder at leve på.
Fejringen af Solen ved Stonehenge
Den sidste del af udstillingen bringer dig til Stonehenge i Sydengland, cirka 4.500 år tilbage i tiden. Her inviteres du til at træde ind i en cirkel af stensøjler, hvor en videoinstallation simulerer solens bevægelse og giver en følelse af at være med til at fejre solens kraft på årets korteste dag. Stemningen i dette rum er intens – man føler sig næsten transporteret tilbage i tiden og ind i ceremonien. Omkring sidder gæster langs væggen, hvor de kan lytte til historier og lyde fra Moder Jord gennem høretelefoner.
Det er en perfekt afslutning på udstillingen, hvor du mærker forbindelsen mellem fortid og nutid. Det er et øjeblik, hvor du får lov til at reflektere over menneskets rejse og vores dybe afhængighed af naturen. Det viser på smukkeste vis, hvordan menneskets dyrkelse af solen og naturens cyklusser er en tidløs praksis, der har bundet os sammen på tværs af generationer.
En udstilling der rører og inspirerer
Moesgaard Museums Moder Jord er en udstilling, der formår at skabe en dyb forbindelse mellem besøgende og vores fælles historie. Gennem mørke rum, høje træer og detaljerede modeller af landskaber, montre med genstande og ceremonier føres du på en rejse tilbage til en tid, hvor naturen og forfædrene var menneskets primære vejledere.
Det er en udstilling, der ikke kun oplyser, men også bevæger og får os til at reflektere over vores egen plads i verden. I takt med at vi bevæger os gennem rummene, og træerne omkring os, mærker vi, hvordan vores forfædre levede i harmoni og i afhængighed af naturen. Vi bliver mindet om, at selvom vi lever i en moderne verden, kan vi stadig lære meget af de tidlige mennesker og deres forhold til Moder Jord.
Udstillingen slutter, men tankerne bliver hængende.
Moder Jord
Særudstillingen “Moder Jord” åbnede på Moesgaard den 11. oktober 2024 og kan opleves frem til den 10. august 2025.
Artikler
Det sker i Århus
Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus.