Vig Festival er en fest for hele familien
Fotograf: Wyrlestudio
VIG FESTIVAL 25 ÅRS JUBILÆUM i 2022
Danmark er det land i verden, som har flest festivaler pr. indbygger og næsten 1 million danskere tager hvert år til festival et sted i landet. På de store festivaler kommer folk fra hele landet og også udenfor Danmark. Rundt omkring findes der også mindre lokale festivaler og fælles for dem alle er, at de kun eksistere fordi de bakkes op af frivillige ildsjæle. Som gæst på festivalerne tænker man måske ikke så meget over, at flere tusinde frivillige er med til at gøre gæsternes oplevelse så mindefulde som muligt. Og det er jo nok også i bund og grund en frivilliges opgave, netop at sørge for at alle gæster på festivalen får så god en oplevelse som muligt.
Dette er historien om alle de indtryk man kan få på en af Danmarks hyggeligste festivaler, som er skabt af frivillige ildsjæle, der alle har hver deres historie og traditioner til Vig festival.
Vi tog turen til den lokale familiefestival i Vig for at se nærmere på, hvilke oplevelser man får, når man arbejder som frivillig og hvordan det kan være, at en af landes eneste familiefestivaler, der ligger så tæt på Århus er forholdsvis ukendt i Jylland. For modsat de fleste festivaler i Danmark, så har Vig et stort børneland, hvor der er plads til at boltre sig, mens mor og far kan lytte til musikken på store scene, der ligger tæt ved. At Vig netop har mulighed for, at mindre børn kan hygge sig, gør at mange familier besøger festivalen, hvor de ligger i campingvogn hele ugen.
Når 1.700 indbyggere bliver til 20.000 gæster
Vig er en lille turistby på 1.700 indbyggere, der ligger 20 minutter fra Odden på Sjælland og en time til København. Med deres hyggelige biograf i midten af byen og ikke mindst indkøbsmuligheder kommer mange til området om sommeren for at hygge sig og opleve Nordvest Sjællands skønne natur.
I uge 27 ændrer byen sig dog til en kæmpe fest, hvor familier i campingvogne kommer kørende ind på de store områder i og udenfor byen for at være en del af den oplevelse, som hele byen bakker op omkring både som gæster og frivillige. Her er fællesskabet i fokus og både store og små hjælper til for, at 20.000 besøgende får den bedste oplevelse med lækker mad, gode koncerter og ordentlige forhold.
Vig festival er blevet en tradition for mange familier de sidste mange år, for her er der plads til alle, store som små. Og det hele løftes af et engageret og smilende hold af frivillige. Her er der plads og rum til at skabe gode oplevelser sammen og minder for resten af livet.
I år fejrede Vig Festival 25 år og 2700 frivillige stod klar til at skabe rammerne om de traditioner, som er blevet til i en lille by i Nordvest Sjælland.
Hele byen i festivalstemning
Det er ikke til at komme udenom den følelse af festlig stemning, der allerede strømmede imod lige så snart byskiltet ind til Vig blev passeret. Smilende og glade folk, der valfartede ind til den lokale Brugs for at købe de forsyninger, som de ikke fik med hjemmefra og andre, der stadig ikke havde fundet deres campingplads. Spejderne var allerede i gang med at fjerne affald fra byens gader med stor iver også selvom festivalen endnu ikke officielt var startet. For selvom der ikke var åbnet ind til selve festivalpladsen med de 5 sceneområder, så havde mange allerede hygget sig i Vig de sidste mange dage og det kunne godt ses på gaderne, hvor Vig allerede var forvandlet til en kæmpe fest med dans, sang og kolde drikkevarer.
Her et par dage inde i ugen var de 6 forskellige camps allerede godt fyldte med campingvogne og telte. Familier, der hyggede sig og musikken, der strømmede ud af de store højtalere fra alle pladserne. Børn og unge mennesker, der havde fundet deres kammerater fra tidligere års festivaler. Der blev spillet fodbold og både gamle som nye bånd var allerede skabt. For langt de fleste var det ikke første gang, at de skulle tilbringe en del af sommerferien her i Vig. Vig er et sommerhus- og campingområde og derfor benytter mange muligheden for at slå to fluer med et smæk. Nemlig at nyde en ferie med familien eller venner og samtidig krydre den med fire dages festival.
Forventningens glæde var at føle over alt, hvor vi kom. Luften sitrede af spænding og forventning overalt for at igen at få en på opleveren. Der var gået to år uden mulighed for at opleve en festival stemning i landet og det strømmede ud af alle, hvor meget det havde været savnet. Selv som frivillig havde den manglende festival været et savn. For venskaber der var blevet opbygget gennem årene, var ikke blevet vedligeholdt i den ene uge om året og der blev uddelt mange knus og kram efter to års ventetid.
Vi var beæret over at være en del af oplevelsen bag scenen og at få lov til at følge de frivilliges dagligdag under hele festivalen. Høre deres unikke historier om, hvorfor det er så vigtigt at være frivillig og hvorfor man med glæde og forventningsfuldt vælger at gøre det igen år efter år. For nogle var det første gang, at de prøvede kræfter med at være hjælpere på en festival og for andre havde de brugt deres sommer de sidste 25 år med at være en del af Vig Festivalen og skabe de mange traditioner og oplevelser omkring Vig Festival. Og der var ingen tvivl hos nogle af de 2.700 frivillige. De glædede sig mindst lige så meget til at festivalen gik i gang som de 15.000 gæster.
Frivillig og fællesskabet i Vig
Få minutter inden det hele gik løs og indgangene til festivalpladsen officielt blev åbnet fik vi en lille snak med to af de frivillige, der var ved at gøre sig klar til at servicere de mange gæster. For Janni var det hendes tredje gang på Vig festivalen som frivillig, mens Allan var med for første gang. Allan der var en lidt ældre herre, havde valgt at tilbringe en uge af sin sommer her på Vig. ”Jeg er blevet opfordret til at være frivillig fordi der mangler mange frivillige på festivaler og jeg syntes allerede jeg har fået nogle gode oplevelser de første par dage” fortæller Allan med et stort smil mens solen skinner højt over pladsen.
Janni, der tidligere har deltaget på Vig festivalen som gæst har de sidste tre år brugt ugen som frivillig i stedet. Og hvorfor går man så som gæst til at blive frivillig? ”Jeg synes, at det er hyggeligt og her er et rigtig godt sammenhold. Man møder masser af spændende mennesker og det er ligegyldigt, hvad de laver i deres privatliv. Her er vi sammen i et fællesskab.”
Stegt flæsk og persillesovs
Nu blev det tid. Vig festival var klar til at åbne dørene for deres gæster og alle indgangene blev åbnet og syngende gæsterne strømmede forventningsfulde ind på pladsen med tæpper og stole og allerede indenfor ganske kort tid var det meste af festivalpladsen fyldt med håbefulde og festglade gæster. De frivillige stod smilende klar til at svinge kolde fadøl og drinks over disken og ved de små boder med solbriller, hatte, t-shirts og legetøj stod sælgere klar. Børneområdet med de mange legeoplevelser, som Viggos Hundehus og Kreariet blev hurtigt fyldt af glade børn, mens mange andre begyndte at tage plads ved de forskellige sceneområder for at høre nogle af de mange artister fra ind og udland, som var på programmet til denne jubilæumsfest for Vig Festival. De unge festivalgæster fandt vej til Hønsehuset, hvor der om eftermiddagen var musik for deres genre med bands som Kalaset og Fuld Effekt. Mens de frivillige i teltet ved siden af stod klar til at servere stegt flæsk med persillesovs til de sultne sjæle.
3F formanden og Borgmesteren
Under vores tur rundt på festivalen den første dag mødte vi Allan, der stod i en af boderne, som solgte mad og drikkevarer. Både Allan og hans kone, Karina Vincentz, som også er Borgmesteren i Odsherred Kommune, har været frivillig på Vig Festivalen i mange år.
For Allen, der er formand for den lokale 3F afdeling, handler det også om at festivalen giver ham et frirum. Her er det ikke ham, som er i lederrollen og skal træffe beslutningerne og det syntes han er rart.
Det har helt klart været fællesskabet, der har trukket i ham for at være frivillig ”det er de samme som kommer hvert år og vi glæder os bare til at mødes og være sammen om den her opgave. Det er bare så meget nede på jorden og et rigtig godt fællesskab, jeg kan simpelthen ikke undvære det”.
For Allan er det vigtigt at være en del af et frivilligt team, for som frivillig så bidrager man også til foreningerne. Især i lokalområdet i Vig er den frivillige ånd særlig stor, men der kommer også folk længere væk. Tit er det unge mennesker, der er vokset op i området omkring Vig og som vælger at bruge en uge af deres sommerferie med at være frivillig. ”Vi lever i en boble i de her 4 dage og det gør bare et eller andet, når vi møder hinanden på pladsen i vores frivillig trøje. Så ved vi at vi er her for det samme og det betyder noget for os hver især”.
At det netop er vigtigt for byens foreninger med de lokale festivaler og den frivillige indsats, var noget som vi hørte fra stort set alle de frivillige som vi talte med. Når de unge spiller håndbold i den lokale idrætsforening eller spejderne tager på deres årlige spejdertur, så er det blandt andet muligt på grund af festivalerne og det overskud, som bliver givet til foreningerne hvert år. Derfor er Vig Festival mere end bare en kæmpe fest med musik, venskaber og traditioner. Den er også med til at holde gang i de lokale foreninger. Men ingen festival uden frivillige og i år har det især været en stor udfordring for mange af de danske festivaler. For Vig så manglede de omkring 700 frivillige i år og selvom det betød, at der blev løbet lidt stærkere, så var stemningen stadig ikke til at tage fejl af. Alle frivillige var klar med smil, vilje og hjerterum.
Vig Festival i 25 år
Yvonne er en af de 30 frivillige, som har været med helt fra starten af festivalen for 25 år siden. Hun har ansvaret for backstage, hvor alle kunstner holder til inden koncerterne og både sønnen på 22 og datteren på 14 har fået Vig Festivalen ind med modermælken. De er da også begge to med som hjælpere hele ugen. For Yvonne og hendes børn, så handler Vig Festivalen også om at være sammen som familie på en anderledes måde og det giver dem alle mange dejlige familie oplevelser, som de kan tænke tilbage på som fantastiske minder.
Spørger vi Yvonne, så er der ingen tvivl om, hvorfor hun har valgt at være frivillig i 25 år ”Det er sammenholdet” siger hun med et kæmpe smil. ”Det at man en gang om året møder gamle venner, som man er sammen med og vi hygger os alle og selvom der kommer nye venner til, så falder de rigtig godt ind i jargonen og kulturen. Det er det sociale og vi kan have det sjovt, både når vi er på vagt og når vi skal ud at opleve vores festival som gæster.”
Noget af det, som vi bemærkede på hele festivalen, var det mix af alder for de frivillige. Vi spurgte Yvonne om det med at være på Vig Festivalen på tværs af generationer ”Jeg har fem unge mennesker, der er startet nu. De er 15 år og de falder rigtig godt ind sammen med os, der har været her i 25år. Og det er jo dem, som skal tage over, når vi andre ikke kan længere”
På spørgsmålet omkring den udfordring, det har været af finde frivillige mente Yvonne, at det hænger sammen med de to år, hvor landet stort set var lukket ned. ”Det er vores opfattelse, at vi har tabt en generation. Der er blevet et hul fra de to år med Corona og dem som vi skulle have ind som hjælpere i en ung alder. Nu er de blevet 16, 17 måske 20 år og de er ikke kommet ind i det frivillige. Det er en udfordring, som jeg tror vi kommer til at trække med i flere år. Det betyder også, at de frivillige der er på festivalerne, må løbe lidt stærkere end tidligere. Det de samme ting da skal laves. Gæsterne mærker ikke forskellen, vi andre løber bare stærkere” sagde Yvonne med oprejst pande og stort smil. Hun var SÅ klar til årets Tour de Vig.
Martin er frivillig hele året
Et par dage ind i festivalen ville vi havde troet, at man godt kunne begynde at ane en form for træthed blandt de mange frivillige. Men her tog vi fuldstændig fejl. Uanset hvor vi kom, så var glæden og engagementet stort ved alle. I børneafdelingen blev der givet kæmpe highfives til børnene med smil over hele ansigtet. Skrald blev samlet op fra jorden med stor omhu og vagterne ved indgangene mødte gæsterne med tålmodighed og en kæk bemærkning. Her var ingen tegn på, at man manglede frivillige og alle syntes bare at hygge sig, mens de tog deres del af tørnen for fællesskabet. De unge førstegangs frivillige var allerede faldet godt ind i rytmen og de ældre nød at kunne mødes og igen at arbejde sammen med de venner, som de havde lært at kende gennem Vig Festivalen.
Medie koordinator Martin, som har været en del af Vig Festivalen siden 2013, var en travl herre i den uge, på pladsen. Der var mange ting, som skulle koordineres og når han ikke var ude på pladsen, så opholdte han sig i presserummet sammen med de 25 fotografer og lige så mange journalister, der havde travlt med at dække alle de spændende oplevelser fra festivalen.
Som noget unikt så har Vig Festivalen en avis, der udkommer tre gange i avisform og en gang i digitalform, når festivalen er ovre. Avisen bliver lavet af de frivillige journaliststuderende, der gerne vil have lidt erfaring på deres CV. De er ude og snakke med gæster og opsnuse de gode historier, som der bliver skrevet i avisen. Den bliver så omdelt til campingpladserne om morgen af frivillige og tit, så sidder folk i spænding og venter på at den kommer ud.
Modsat mange af de andre tusinde frivillige, så er Martin på hele året på med de sociale medier og at holde hjemmesiden opdateret.
Vi fik en snak med ham, mens telefoner ringede og opgaver samt deadlines væltede ind. En snak omkring det at være frivillig på Vig. ”Hele familier er her som frivillige, det kan godt være de små ikke laver noget og at de bare hygger sig. Men når de bliver lidt ældre, så begynder de også at deltage i det frivillige arbejde. Vi har en generation, hvor det både er far, søn og barnebarn som er her i denne uge.”
Hvad gør Vig selv for at tiltrække frivillige hvert år til festivalen? ”Normalt søger vi efter frivillige på vores hjemmeside men ellers er det meget mund til mund-metoden, det er helt klart den bedste omtale som vi får.” sagde Martin mens fotografer og journalister løb afsted for at dække koncerten med Birthe Kjær.
Selvom der er 2.700 frivillige i den uge festivalen løber af stablen, så føler Martin at han stort set kender alle. ”Man føler sig bare hjemme og alle er glade og smilende og hilser, når vi møder hinanden på pladsen. Det er næsten som ens andet hjem.”
Danmark er som sagt kendt som det land, hvor der er flest festivaler pr. indbygger og derfor kom vi ind på spørgsmålet om hvorfor man skal være frivillig på netop Vig Festivalen. ”Jeg tror der er et større sammenhold blandt de frivillige, når det er de mindre festivaler frem for de helt store og vi kender stort set alle hinanden og mange ses også uden for festivalsæsonen.” Dette var en tilbagemelding vi fik fra rigtig mange frivillige, at de skabte venner for livet.
Felix Smith med familien på Vig
Ingen festival uden musik og kunstnere og i vores søgen efter at finde ud af, hvorfor Vig Festivalen er så unik, gik vi backstage, hvor vi mødte Felix Smith, der var dette års konferencier på festivalen. For ham var der ingen tvivl om, at valget skulle falde på Vig, også selvom han havde fået flere tilbud fra andre festivaler. Vi fangede ham i hans pause, hvor han sad og spiste og fik en snak omkring den kultur, der er på festivaler som Vig og resten af Danmark.
Felix Smith havde kun store roser til den festivalkultur, der findes i Danmark ”Danmark har jo den festivalkultur, som vi har, fordi der er rigtig mange frivillige, der gider hjælpe og vælger at bruge deres sommerferie som frivillige. Det er bare fantastisk og vigtigt fordi den foreningskultur, som vi har i Danmark, er afhængig af de her arrangementer.”
Felix fortsætter ”Hvis du gerne vil have et aktivt bymiljø i provinsen, så er alle jo nødt til at tage del i det. Eller så dør sportsklubber, hvis ikke man hjælper til og det kan du jo også mærke her på Vig Festivalen, at der er ikke bare opbakning fra frivillige, men der er også opbakning fra publikum til at komme her hvert år, uanset hvad der er på programmet. Der er udsolgt i løbet af nul komma fem på den her festival.”
For Felix Smith er det netop den hyggelige familiefestival, som Vig er der tiltrækker ham og hans familie. Her kan han og hele hans familie nyde livet i deres campingvogn. Børnene kan have det sjovt i timevis i børneområdet på festivalpladsen mens Felix arbejder som konferencier. Både Felix og familien havde valgt at tilbringe hele ugen i Vig som starten på deres sommerferie.
Jonah Blacksmith, to brødre fra Thy på Vig
Backstage var fyldt med gæster, artister og frivillige, så det var en god mulighed for at fange nogle af de mange kunstnere, der optrådte på dette års festival. Jonah Blacksmith var en af dem, der skulle spille på den store scene.
For de to brødre Simon og Thomas Alstrup fra Thy, så har de et helt specielt tilhørsforhold til Vig. Især Simon, som har stiftet tæt bekendtskab med området. ”Jeg føler, at jeg har et forhold til Vig, fordi jeg har gået på Den Rytmiske Højskole her i Vig, da jeg var ung. Jeg bor i Århus nu og det tager bare ikke lang tid fra, at jeg tager hjemmefra til at jeg er i Vig”.
Thomas nikker og udbryder ”Vi kan godt lide at spille på de her familiefestivaler, for de kan virkelig noget. Vig festivalen stikker ud fra de andre festivaler, fordi det netop er en familiefestival med både hoppeborg og en børnescene.” Det var tydeligt at se på de to brødre fra Nordvestjylland, at Vig Festival var en hyggelig festival, som de glædede sig til at spille på og at de havde deres jyske lune med i kufferten.
Carpark North i Vig for 5. gang
I år blev det Carpark North, der fik æren af at slutte festivalen på den store scene og lige inden de gik på scenen fik vi kort snak med bandet.
Det er ikke første gang, at Carpark North spiller på Vig. Faktisk har de spillet på festivalen hele 5 gange og her er det ikke kun den hyggelige stemning, som taler for at de fortsat siger ja, når de bliver tilbud at optræde her. ”Der er altid en god stemning og scene er bred og noget stor i forhold til, at vi er langt ude på landet”.
Og alle er enige om at en god festival, er dem som allerede er udsolgt inden kunstnerne bliver offentliggjort, fuldstændig lige som Vig Festivalen.
Queen Machine er vokset op med Vig
Det band som har Vig Festivalen meget tæt inde på deres hjerter er det århusianske band Queen Machine. De har spillet på Vig 7 gange siden 2011, hvor de startede i Hønsehuset og de sidste par gange har spillet på store scene og som forsangeren Bjarke sagde ”Queen Machine er vokset op med Vig og det er en hyggelig festival også omme backstage. Vi kender jo alle de frivillige, der står omme bag baren”.
Når de har spillet om eftermiddagen, så har de efterfølgende gået rundt på pladsen som gæster ”Det er sådan et sted, hvor man føler sig godt tilpas. Et sted, hvor der er god stemning”.
”Vig er faktisk en af de festivaler som vi bliver spurgt til, når vi ikke har spillet her. Der er mange, som ser det som en tradition. Det er nok en af de festivaler, som vi får flest spørgsmål på.”
“Det er en tradition at være med på Vig Festivalen og så tager familien afsted allesammen og man føler sig som en del af familien og hvis ikke man kommer her, fordi det er det man plejer, så er det ikke rigtigt. Og det mærker vi den kærlighed”.
Der er heller ingen tvivl om, at Queen Machine fortsat er at finde på programmet på Vig i fremtiden ”Jeg sidder med en følelse af alle de gode minder, jeg har haft her. Vig er en af de festivaler, jeg har allerflest gode minder fra. Jeg har bare så mange oplevelser fra Vig”.
Som Queen fans var vi slet ikke i tvivl om at Queen Machine var klar til at give alle på Vig en kæmpe oplevelse og under koncerten var det tydeligt, at se hvordan de ydmygt modtog publikums hyldest og kærlighed.
Så hvordan oplevede vi så Vig festival som gæster?
Vig Festivalen er en festival for alle, men mest af alt en rigtig hyggelig familiefestival, netop på grund af det store børneområde og de mange campingpladser, hvor der er plads til leg, sammenhold og fest. En festival, som sætter ære og stolthed i at sørge for alle har det godt og skabe et sammenhold blandt de frivillige. Masser af gode muligheder for mad og drikkevarer uden lange køer. Gode og rene toiletforhold. Selv solen havde de sørget for skinnede skyfrit og på Vig Festival følte vi os ”næsten” ikke som fremmede, da vi var næsten de eneste fra Jylland.
Vi mødte kun på hele vores festival en anden gæst fra Jylland. Jacob fra Thyborøn på 19år, som var taget til Vig festival for at score sjællandske damer. Hvorfor jyder ikke tager til Vig festival er os en gåde, da her er alle muligheder for at skabe nogle fantastiske rammer for hele familien og ikke mindst opleve en masse god musik og kultur i trygge rammer med frivillige som altid har plads til smil og et kram. Og så ligger den kun 20 minutter fra Molslinjen.
Hver sommer i de sidste 25 år har tusindvis af frivillige sørget for at festivalen forløber så gnidningsfrit som muligt. De har sørget for, at der er mad og drikkevarer til de mange gæster og at toiletfaciliteterne har været rene i alle dagene. De har hjulpet gæster med spørgsmål og leveret avisen til campingdøren, så den kunne læses til morgenkaffen.
For de frivillige, så er det lige så stor en fest som det er for gæsterne. Her bliver ugen ikke set på som et arbejde, der skal overstås. Derimod bliver der set frem til en tid, hvor gamle bekendtskaber tages op igen, hvor familier samles omkring en fælles oplevelse, de kan mindes i mange år og hvor nye venskaber spire. Vig Festivalen er for mange af de frivillige deres andet hjem den ene gang om året. Et hjem hvor glæde og lykkes spredes ud i alle kroge og hvor alle er samlet i et fællesskab omkring musikken og fantastiske oplevelser.
Så hvis du ønsker at opleve Vig festival bag musikken blandt de mange frivillige, kan vi varmt anbefale det. For os er der ingen tvivl om at Vig festival tilbyder noget helt unikt til deres fællesskab med de frivillige og du vil få oplevelser med i dit liv, som du aldrig vil glemme. Vi er klar i 2023 som Vig’ser.
Artikler fra Vig
Øvrige artikler
Det sker i Århus
Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus i 2023. Uanset om du er til kultur, kunst, musik eller noget helt fjerde, er der noget for enhver smag.