Aarhus Inside logo

Jul i Den Gamle By – En nostalgisk julevandring gennem tiden

Udgivet: 21. december 2023
Jul i Den Gamle By Juletræ
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Traditioner i Jul i Den Gamle By

Traditionernes tid folder sig ud i Den Gamle By, hvor jeg som en del af min egen tradition hver jul, finder julefreden mens jeg går gennem århundreder af julehistorie i de historiske bygninger. Der er noget særligt ved at mærke stilheden sænke sig, når jeg går fra hus til hus og oplever, hvordan julen har ændret sig over de sidste 400 år.

Et besøg i dagtimerne er en ting, men det er når skumringen falder på og alle julelysene tændes, at julemagien for alvor indtræder. Jul i Den Gamle By, er åben helt frem til den 31. december. Det er et mødested for familier, der samles og nyder en dag i hinandens selskab, fyldt med julestemning.

Selv på en råkold mandag i december blev jeg mødt af julevarme og stemningsfuld travlhed, så snart jeg trådte ud på de brostensbelagte gader. Som barn af 1970’erne blev jeg straks draget mod deres 70’er gade, og nostalgien greb mig i den autentisk julepyntede lejlighed fra 1974, hvor et gammelt sort/hvidt fjernsyn spillede Jullerup Færgeby. Det var som at være tilbage i mine bedsteforældres stue igen, hvor jeg sad klistret til fjernsynet hver aften i december for at følge Anton og de andre børn fra havnebyen.

Jul i Den Gamle By bager

Familier skaber juleminder i Den Gamle By

Gennem de små butiksvinduer nød jeg synet af julepynt fra dengang livet var enklere. Mens jeg står og betragter et af de pyntede vinduer, kommer en familie med to børn gående forbi. Den mindste sidder stadig i klapvognen, alt imens storebroren på omkring de 5 år, danser rundt ved siden af. Begge skråler, det bedste de har lært med på sangen ”På loftet sidder nissen”. Storebroren lidt mere hjemvant i teksten end hans lillebror. Jeg kunne ikke lade være med at smile og tænke ”hvor er det dejligt at familier, store som små, har mulighed for at skabe gode juleminder i Den Gamle By.

 

Jul i Den Gamle By julebord

Jul på Torvet med musik og boder

På Torvet bliver mit blik fanget af det høje juletræ, og det funklende julelys, mens jeg går hen mod de små hyggelige boder. Her bliver jeg mødt af duften af julens delikatesser – varm suppe, bolle med and, den søde aroma af gløgg og friskbagte æbleskiver – som sammen blander sig med den kølige vinterluft.

Mens jeg står der midt på Torvet, bidrager brassbands fra Musikkonservatoriet til julestemningen. Deres musik fylder torvet og indhyller mig og de andre gæster i en følelse af juleglæde og fællesskab. Mellem de klassiske juletoner finder jeg et lille hvidt telt og slår mig ned for et øjeblik, hvor jeg nyder den suppe, jeg har købt, og deler et øjeblik af samhørighed med dem omkring mig.

Pludselig høres lyden af hestehove hen over brostenene, og jeg vender mig om for at se en hestevogn på vej ind på Torvet. Kusken, iført sin høje sorte hat, styrer de to heste med sikker hånd gennem Den Gamle By. Det er som at træde ind i en levende julekortscene. Minderne vælter ind over mig fra da jeg var barn. Der sad jeg foran fjernsynet i december og så Ove Sprogø som Nissefar i Jul i Gammelby, der netop er optaget her i Den Gamle By.

Jeg trækker min mobil op af lommen og fanger øjeblikket – en perfekt juleoplevelse med musikken, hestevognens ro og det tårnhøje juletræ som baggrund. Omkring mig gør andre det samme, og jeg kan ikke lade være med at føle en forbindelse med både fortiden og nutiden, mens vi alle foreviger vores fælles juleminder her på Torvet.

Jul i Den Gamle By Band

Julestue i Bendtsens Pakhus

Ved Torvet ligger den traditionsrige julestue i Bendtsens Pakhus. Når julen kommer til Den Gamle By, forvandles Bendtsens Pakhus til en julestue, der emmer af den samme stemning og varme, som de gamle bindingsværksmure har bevaret gennem århundreder.

Indenfor i julestuen, falder mit første blik på de store marengskager, der vækker minde fra min barndoms jul. Jeg kan ikke modstå fristelsen og snart efter står jeg med en i hånden. Det var dog en udfordring ikke at lade sig lokke af de mange andre lækkerier i juleboden, hvor et væld af julesmåkager, sødt juleslik og varme drikke frister.

Jeg finder en plads på en af de mange bænke, lader den søde marengs smelte på tungen og lader blikket vandre rundt. Rummet er et levende julekort af store grankogler og julestjerner der hænger fra loftet, bundet med røde bånd, og gran grene som dækker spærene. På væggene hænger billeder, der illustrerer juletidens traditioner, og rundt omkring mig fylder samtaler og latter fra andre gæster lokalet med liv.

Min juleoplevelse bliver fuldendt på første sal, hvor et Husflidmarked byder på et væld af håndlavet julepynt. Her vælger jeg hjemmelavet julepynt til mit juletræ, en ny tradition, der vil bringe minder om denne dag ind i min fremtidige jul.

Jul i Den Gamle By hestevogn

Nisseloftet

Det er også her ved Torvet, at jeg bliver tiltrukket af det lysende skilt med “Nisse loftet”. Hvad er en jul uden nisser, så jeg går op ad de knirkende trapper indtil jeg når helt op under loftet. Og det er her, i dette skjulte hjørne under tagets spidse vinkel, at de små nisser bor, hver især med en unik historie at fortælle.

Tag på opdagelse blandt nisserne og fordyb dig i deres hemmelige verden her i Nissernes jul under loftet.

Jul i Den Gamle By Æbleskiver

Æbleskiveboden og Koglekjøbing

Hvert år, når jeg besøger Jul i Den Gamle By er en af mine traditioner, Æbleskiveboden. Her, midt i al juletravlheden, forkæler jeg mig selv med et glas duftende gløgg og gyldne æbleskiver. Under det store hvide telt finder jeg et hyggeligt hjørne, hvor jeg kan tage en velfortjent pause. De lune æbleskiver og den krydrede gløgg er netop, hvad der skal til for at varme sjælen på en kølig december aften.

Æbleskiveboden, ligger ved indgangen til det fortryllende Koglekjøbing, en legeplads der i julens anledning er blevet til en eventyrlig nisseskov. Her, blandt ivrige nissehjælpere, oplever børn og deres forældre en verden af glæde og eventyr.
Den lille karrusel snurrer rundt med jublende børn og deres latter og glade råb fylder luften. Jeg kan ikke undgå at blive smittet af den rene, ubekymrede glæde, der lyser op i børnenes øjne og spreder sig gennem Koglekjøbing.

Jul i Den Gamle By karussel

Som aftenen sænker sig over Den Gamle By, og de sidste lys på Torvet dæmpes, afsluttes endnu en dag fyldt med jule magi. Jeg forlader Jul i Den Gamle By, hvor fortid og nutid mødes, med et hjerte opfyldt af julefred og et sind rigt på varme minder. Hvor hvert hjørne af Den Gamle By på sin egen unikke måde har bidraget til min juleoplevelse.

Mens jeg går langs de brostensbelagte gader, tager jeg med mig en fornemmelse af forbindelse – ikke kun til julens traditioner, men også til de mennesker, jeg har delt denne oplevelse med. Jul i Den Gamle By er en invitation til ro og eftertanke, en hyldest til samhørighed og de simple glæder i livet.

Åbningstider i julen i Den Gamle By

18. november – 31. december fra kl. 10.00 – 17.00

Åben den 24. og den 31. december fra kl. 10.00 – 15.00

Jul i Den Gamle By Museum skilt
Jul i Den Gamle By Gåsemanden
Jul i Den Gamle By Heste
Jul i Den gamle by
Jul i Den Gamle By band

Copyrigth Aarhus Inside og Wyrle Studio