Aarhus Inside logo

Oldtidsudstillinger – Fast udstilling på Moesgaard Museum

Udgivet: 17. august 2024
Moesgaard Museum Oldtidsudstillinger
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Udstillinger

Oldtidsudstillingerne på Moesgaard Museum tilbyder en indtagende rejse gennem historien, hvor du træder ind i stenalderens verden og vandrer gennem tiden helt op til middelalderens dage. Med et væld af artefakter præsenteret på en medrivende måde, formår museet at omslutte dig med en autentisk stemning af fortiden.

Vandre gennem de mange rum og korridorer, studér fundene fra fortiden, der er omhyggeligt udstillet, og bliv en del af livet, som det udfoldede sig for tusindvis af år siden. De visuelle fortællinger og rekonstruktioner vil guide dig på din rejse igennem vores fælles historie.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Stenalder

Stenalder – 12.500 f.Kr – 1.700 f.Kr.

Moesgaard Museums udstilling om stenalderen er en tidsrejse, der vækker forhistorien til live med en imponerende samling af genstande, innovative visuelle display og gribende fortællinger om de mennesker, der levede for tusinder af år siden. Fra det øjeblik du træder ind i udstillingen, bliver du transporteret tilbage til en svunden tid, hvor hverdagen var præget af overlevelse, jagt og samhørighed med naturen.

Når du vandrer gennem udstillingens mørke korridorer, er det som at gå gennem tiderne. Overalt er der små øer af historie, hvor hvert fund, hver genstand og hver iscenesættelse åbner en verden til et liv levet for tusinder af år siden. Fra de udstillede kranier, der vidner om dyrelivets mangfoldighed og menneskets interaktion med naturen, til de udsøgte smykker og redskaber, der indikerer en kompleks forståelse af kunsthåndværk og æstetik.

Du konfronteres med de små personlige historier, som den lille jæger, hvis skæbne fanges i hans gravs røde okker, eller historien om fiskerifangsten, der dramatisk projiceres på gulvet, og lader folk se ned gennem vandets overflade til en tid, hvor overlevelse afhang af evnen til at jage og fiske. Disse fortællinger giver genlyd og binder nutidens mennesker til deres forhistoriske forfædre.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Bronzealder

Bronzealder – 1.700 f.Kr – 500 f.Kr.

Fra det øjeblik du træder ind i bronzeudstillingens dunkle rum, mærkes tyngden af historien. Denne fornemmelse forstærkes af de stemningsfulde effekter, der får de udstillede genstande til at stråle som de skatte, de engang var. I denne udstilling bliver hver genstand en portal til fortiden, fra de mest imponerende ceremonielle sværd og økser til de fineste smykker, der antyder en tid, hvor æstetik og funktion gik hånd i hånd.

Et særligt højdepunkt er de detaljerede våben, der viser bronzealderens håndværksmæssige dygtighed. Elegante sværd med omhyggeligt udsmykkede greb fremstår ikke blot som våben, men som kunstværker, der signalerer status og magt. Man fornemmer næsten deres ejere – de stolte krigere og magtfulde ledere, som har svinget dem.

Den visuelle fortælling uddybes yderligere af de informative tekster, der ledsager hver genstand. Disse beskrivelser binder de udstillede objekter til de mennesker, der skabte og brugte dem, og de steder, de har været. En smukt udført bronzeøkse, for eksempel, er ikke bare et værktøj, det er et vidnesbyrd om handelsruter, kulturel udveksling og sociale hierarkier.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Jernalder

Jernalder – 500 f.Kr. – 400 e.Kr.

Udstillingen om jernalderen byder på en fordybende rejse tilbage til en tid præget af konflikter og håndværksmæssig dygtighed. Fra det øjeblik du træder ind, bliver du mødt af en lille landsby, hvor en rekonstrueret smedje med et ildsted straks fanger blikket. Smedjen, viser smedens vigtige rolle i samfundet – en rolle der er næsten magisk i sin evne til at forvandle rå myremalm til hårdt og skarpt jern.

I det nederste del af rummet kan du næsten mærke spændingen fra de store slag, der blev udkæmpet. Her kan du blive en del af hæren, vælge strategi og formation på et interaktivt træbord, og se om du har hvad der skal til for at lede dine tropper til sejr. Du kan også træde ind bag forhænget og opleve krigens kaos gennem store lærredsbilleder op begge siden af væggen, og som giver en følelse af at stå midt i kampens hede.

Moesgaard Museum bringer krigen fra Illerup Ådal til live. Efter krigens brutale afslutning, ofrede sejrherrerne våben og ejendele til guderne i søen. Udstillingen viser det detaljerede arbejde med at dokumentere og sammensætte våbnene, der blev fundet i søen, og giver et indblik i de rituelle handlinger, der fulgte efter slaget.

Det er ikke kun krigens voldsomhed, der er i fokus. Udstillingen viser også de personlige ejendele og hverdagsgenstande fra perioden, hvilket giver et mere nuanceret billede af jernalderens mennesker – deres liv, håb og drømme.

Gennem hele udstillingen formidles historien med stor respekt for de arkæologiske fund, og du inviteres til at udforske både de dramatiske og de almindelige dele af livet i jernalderen.

 

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Grauballemanden

Grauballemandens udstilling på Moesgaard Museum er en fascinerende oplevelse. Som besøgende bliver man straks grebet af synet af dette bemærkelsesværdigt velbevarede moselig fra jernalderen. Du står ansigt til ansigt med historien, ser detaljerne i hans hud og kan næsten fornemme hans sidste øjeblikke. Udstillingen giver et unikt indblik i hans liv, med rekonstruktioner af hans sidste måltid og fortællinger om hans daglige udfordringer, som giver et sjældent glimt af fortidens hverdagsliv.

Det er næsten som at træde tilbage i tiden, når du står foran Grauballemanden. Det røde hår, farvet af tørven, og den fredelige hvilestilling han ligger i, trods den voldsomme død han led. Det er en tankevækkende og lidt uhyggelig oplevelse, men også en, der skaber forbindelse mellem fortid og nutid. At være så tæt på et menneske fra fortiden, som har været vidne til en helt anden æra, er noget, der virkelig sætter tanker i gang om vores eget liv og historie.

Hver detalje i udstillingen, fra de interaktive skærme til den dybdegående film om hans liv og død, bidrager til at male et levende billede af jernalderen.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Vikingetid

Vikingetiden – 800 e.Kr. – 1066 e.Kr.

Udstillingen om Vikingetiden tager dig på en fascinerende rejse, hvor du følger syv skæbner med tilknytning til Aros, det gamle Århus. Hver af de syv personer repræsenterer forskellige aspekter af livet i vikingetiden, fra den hjemmegående Randlevkvinde til Harald Hårderåde, der kæmper for magt i både Danmark og England. Du kan følge dem på deres rejser, blandt andet til Rusland, Kaupang i Norge, York i England og selv Byzantium, hvor Harald Hårderåde tjener som officer for den byzantinske kejser.

Udstillingen giver et levende indblik i, hvordan Aros, grundlagt omkring år 770, blev et vigtigt handels- og forsvarsknudepunkt. Modellen af byen anno 980 viser, hvordan byen med sine skibsbroer og befæstninger fungerede som et centralt sted for skibstrafik og forsvar. Historien om den brændte værkstedsgård i Aros omkring år 980 giver et håndgribeligt billede af hverdagslivet, hvor snedkerværktøj og væveredskaber vidner om datidens håndværk.

Museet byder på flere spændende elementer, som en velbevaret vikingebåd fra en skibsbegravelse i Norge, der demonstrerer vikingernes skibshåndværk, samt udstillinger om vikingernes redskaber, runesten og kirkernes tidlige opførelse i forbindelse med Danmarks kristning i 965.

Gennem udstillinger føres du fra Aros til fjerne destinationer som York, Kaupang og Byzantium, hvor du kan lære om vikingernes handelsnetværk og deres møder med fremmede kulturer langs Volga-floden i Rusland og i Miklagård, vikingernes betegnelse for Konstantinopel.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Middelalder

Middelalder – 1050  – 1536 e.Kr.

Udstillingen om middelalderen tager dig med på en fascinerende rejse gennem en periode, hvor religion, politik og hverdagsliv smeltede sammen i en tid, der var præget af både voldsom uro og kulturel vækst. Gennem installationer, interaktive stationer og nøje udvalgte genstande bringes middelalderen til live og giver et dybt indblik i, hvordan mennesker levede, arbejdede, troede og kæmpede for overlevelse.

Allerede fra første skridt ind i udstillingen bliver du mødt af en kunstinstallation, hvor de syv dødssynder er et centralt element. Med utallige kors og figurer af den korsfæstede Jesus skabes en dramatisk og eftertænksom stemning, der symboliserer middelalderens stærke fokus på synd og frelse.

En anden central del af udstillingen er det middelalderlige verdenskort, Mappa Mundi, som viser datidens kristne verdenssyn. Her kan du lytte til fortællinger om, hvordan middelalderens mennesker opfattede verden omkring sig.

Gennem hele udstillingen bliver livet for den almindelige bonde også præsenteret. En stor vandmølle står som et centralt element i rummet og symboliserer bondens hårde arbejde med at dyrke jorden. Vandmøllen maler kornet, som bønderne skal aflevere som afgift til mølleejeren og kongen.

En model af Aarhus (Aros) fra 1400-tallet viser, hvordan byens strukturer og handelsmuligheder voksede i takt med samfundets udvikling. Byen var porten mod Europa, hvor nye varer, ideer og skikke spredte sig til resten af Danmark. Her mødtes danskere med udlændinge, købmænd og håndværkere, og du får et indblik i, hvordan byens beboere levede af handel og håndværk, i modsætning til bønderne på landet.

Rundt om i udstillingen er der interaktive stationer, hvor du kan lytte til fortællinger om centrale emner som “De syv dødssynder,” “Middelalderens verdensbillede,” og “Margrete I.” Gennem høretelefoner kan du vælge forskellige temaer og fordybe sig i historier om alt fra hverdagsliv til store historiske begivenheder.

En del af udstillingen dækker også Danmarks ekspansion i Østersøområdet i 1100- og 1200-tallet. Her er kampene mod venderne, erobringen af Estland og legenden om Dannebrog centrale temaer. Udstillingen forklarer, hvordan kong Valdemar Sejr og hans tropper erobrede Estland i 1219, og hvordan Dannebrog ifølge legenden faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanise.

Den sidste del af udstillingen fokuserer på den sene middelalder (1400-1500), hvor Danmark genrejste sig efter pest og ufred. Gennem fortællingen om Valdemar Atterdag og Margrete I’s samling af riget får du et indblik i, hvordan Danmark blev en central magtfaktor i Norden. Denne del af udstillingen illustrerer, hvordan samfundet ændrede sig markant, og hvordan nye klostre, rådhuse og borgerhuse skød op, mens havne og borge blev bygget til rigets forsvar.

Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger
Moesgaard Museum - Oldtidsudstillinger

Copyrigth AarhusInside og Wyrle Studio

Moesgaard

Den Gamle By

Artikler

Det sker i Århus

Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus. 

spisesteder