Aarhus Fortæller – en tidsrejse gennem 1200 års historie
Når du træder ind i Den Gamle By, åbner der sig en verden fuld af spændende historier, der venter på at blive oplevet. Midt i de historiske bygninger finder du Aarhus Fortæller. Udstillingen er ikke kun en tur tilbage i tiden, men også en chance for at forstå, hvordan Aarhus er blevet til den by, du ser i dag. Det er en udstilling, som enhver, der kalder Aarhus for sit hjem, bør opleve for at føle en stærkere forbindelse med byens fortid og nutid.
Aarhus Fortæller tager dig med tilbage i tiden, der starter ved Sønderbrogade. Når du går ind ad døren, bliver du mødt af en venlig, men bestemt piccolo, som byder dig velkommen og viser dig hen til en elevator. Elevatoren er ikke som andre, den er din tidsmaskine, der fører dig gennem 1200 års forvandling i Aarhus. Forestil dig, hvordan det er at rejse baglæns i tiden, mens byen langsomt skifter karakter foran dine øjne, fra de livlige gader i nutidens Aarhus til de historiske tider, der har formet byen.
Vikingelandsby
År 800 – år 1100.
Når elevatordørene åbner igen, er du pludselig tilbage i år 800. Her var Aarhus en lille vikingelandsby, der dengang blev kaldt Aros. Her, under jorden i Den Gamle By, har museet genskabt et stykke af den tid med stor omhu. De har brugt de rigtige materialer og byggemetoder fra vikingetiden, så det føles som at træde ind i fortiden. Omgivet af fuglekvidder og det bløde kaglen fra høns, med skindet fra okser der hænger foran de små huse, kan du næsten fornemme livet, som det var dengang. Her kan du opleve historien gennem spændende fortællinger og visuelle oplevelser, der gør det muligt at føle, hvordan det var at leve i Aarhus for over et årtusinde siden. Hvis du kigger ned i brønden kan du læse om dengang byen opstod som vikinge landsby og hvordan skibene kom langvejs fra til byens havn.
Bispernes by
År 1100 – år 1550
I 1100-tallet går Aarhus ind i en helt ny æra og bliver en by centreret omkring domkirken og styret af biskoppen. Her kan du gå på opdagelse i historien og se, hvordan biskoppen ikke bare gjorde Aarhus større med flere sogne og kirker, men også bandt byen tættere sammen under kirkens beskyttelse. En vigtig person i denne historie er biskop Jens Iversen Lange fra 1400-tallet. Han fik Aarhus som pant fra kongen for et lån, hvilket gjorde ham til den, der kunne opkræve skat fra byens borgere.
Dette stop på din tidsrejse tager dig hen til altertavlen under de hvide hvælvinger, hvor du får fortalt historien om biskoppen. I det dæmpede lys bliver du inviteret til at gå endnu dybere ind i domkirkens spændende historie, fortalt gennem en film, der giver dig en større forståelse for både kirkens og kongens udfordringer.
Købstadsfolk
År 1550 – år 1850
I den tid, hvor Aarhus var omringet af bymure, begyndte byen at blomstre som en handelsby. Indenfor disse sikre mure fandt handelsfolk, små købmænd, håndværkere, og almindelige folk deres sted i de hyggelige bindingsværkshuse nær Domkirken. Under det ældste bevarede maleri af byen, kan du få et glimt af, hvordan de første indbyggere i Aarhus levede. Her møder du historier, der bringer fortiden til live. Du kan høre om Ove Høegh-Guldbergs banebrydende idé til et sygehus i Rosensgade, Hans Hansen Skonnings oprettelse af det første trykkeri uden for København, og Natmandens vigtige job med at holde byen ren ved at fjerne døde dyr og gøre rent i lokummerne.
Du kan også møde familien Thestrup, der boede i Aarhus tilbage i 1648. Ved at trykke på knapperne kan du lytte til familiens samtaler foran deres hjem i Mejlgade. Købmand Rasmus Pedersen Thestrup førte dagbog over familiens liv, hvilket har hjulpet med at genfortælle, hvordan livet udfoldede sig i Aarhus i første del af 1600-tallet.
Vokseværk
År 1850 – år 1950
I en tid med stor forandring og vækst begyndte Aarhus at udvide sig, hjulpet godt på vej af havnen og jernbanen, som var byens pulsårer. Byen, som vi kender og holder af i dag, begyndte at vise sin moderne form, tiltrækkende folk fra både nær og fjern med de mange jobmuligheder. Det var en periode, hvor fabrikker begyndte at dukke op i bybilledet, og grundstenen blev lagt til mange af Aarhus’ berømte bygninger – lige fra Aarhus Universitet til det imponerende Rådhus.
Midt i denne hurtige udvikling står det gamle lokomotiv F694 som et stærkt symbol på industriens tid, bygget på Frichs Fabrikker i Åbyhøj. Ved lokomotivet kan du dykke ned i dets historie og det hårde arbejdsliv, der fandt sted på Aarhus’ jernbaner.
Ved siden af lokomotivet F694 kan du opleve personlige historier fra Aarhus’ borgere. Med gamle fotos og videoer bliver du taget med ind i, hvordan livet var i arbejde og til daglig. Disse historier, som er bevaret gennem tiden, tegner et billede af en by i forvandling, en by, der voksede stærk på samhold, nysgerrighed og flid.
Besat
År 1940 – år 1945
Under Anden Verdenskrig oplevede Aarhus en tid med stor usikkerhed, da byen var under tysk besættelse. Mens du går gennem den smalle gang, omgives du af lyde fra Danmark under krigen, ser plakater med “Kongens opraab til det danske folk”, og finder forskellige ting fra dengang Aarhus var i krig. alt sammen udstillet med stor omhu i Den Gamle By.
I denne del af udstillingen kan du dykke ned i historierne om modstandsbevægelsen i Aarhus, et bevis på byens styrke og modstandskraft. Sætte dig ned ved en gammel radio, og lade dig tage tilbage til det øjeblik, hvor nyheden om friheden endelig blev annonceret. Det var et øjeblik fyldt med lettelse og glæde, som blev delt af alle i landet.
Storby
År 1950 –
Fra midten af 1900-tallet har Aarhus virkelig taget sin plads i det moderne Danmark som en livlig og foranderlig by. Du kan hoppe på en sporvogn og tage en tur gennem byens forskellige kvarterer, hvor hver enkelt fortæller sin egen historie og viser, hvordan de har været med til at forme byen. Læs om, hvordan Aarhus Å engang blev lavet om til en vej og så tilbage til en å igen, og hvordan de smalle gader i Latinerkvarteret næsten blev til en travl vej fyldt med biler.
Oplev Aarhus som en cykelvenlig by gennem en virtuel cykeltur, hvor du kan cykle rundt i byens gader fra en stationær cykel. Du kan også opdage starten på Grøn Koncerts musiktraditioner i Aarhus, læse om Arnbitter, den lokale spiritus med kultstatus, og høre den sjove historie om Magnum-isen, som startede i Aarhus i 1987 i en fabrik, der først lavede 8.000 ispinde i timen og nu er elsket over hele verden med over 2,2 milliarder is solgt årligt.
Du kan dykke ned i historien om Aarhus Havn og se, hvordan den har udviklet sig over det sidste århundrede. Træd ind i containeren og test dine evner til at laste et skib med containere.
Aarhus er også berømt for sin unikke dialekt, særligt i 1980’erne og 1990’erne. I Aarhus Fortæller kan du tage et kursus med Jacob Haugaard og lære, hvordan man taler ægte aarhusiansk som en indfødt.
Brug lidt tid på at dykke ned i de mange genstande og minder, der fortæller om Aarhus’ udvikling fra 1950’erne og op til i dag – en periode, der har hjulpet med at gøre byen til det pulserende studiested, den er nu. Og mens du går gennem historien, husk også at tænke på et af de nyeste kapitler: Corona-pandemien i 2020, der satte hele landet, inklusive Aarhus, på pause. Denne tid, ligesom mange andre før den, viser hvordan Aarhus altid har klaret forandring med styrke og fællesskab.
Med Aarhus Fortæller får du muligheden for at dykke ind i Aarhus’ historie og få en dybere forståelse af byen. Det er næsten som at tage på en rejse tilbage i tiden, hvor du får indblik i de mange historiske lag, der ligger gemt under overfladen af byens gader og bygninger, og som bringer Aarhus’ sjæl til live. Du bliver draget af de gamle bygninger, der stadig pryder byen og som har spillet en nøglerolle gennem historien. Aarhus Fortæller tilbyder dig en unik chance for at opdage de historier, der gemmer sig bag bygningerne og gaderne.
At have kendskab til Aarhus’ fortid, de mennesker, der har formet byen, og de bygninger, der har overlevet gennem tiderne, beriger din oplevelse af at være en del af Aarhus. Det giver dig en dybere indsigt i, hvordan byen fungerer i dag, og en større værdsættelse for dens unikke karakteristika.
Udstillingen fremhæver, at Aarhus er mere end blot et sted, man bor. Det fungerer som et levende museum, hvor fortiden og de arkitektoniske mesterværker stadig har en betydning i dagligdagen. Hver eneste historie og hvert liv, som har krydset byens gader, samt hvert enkelt bygningsværk, du møder, bringer dig nærmere Aarhus. Du vil opdage, at byens historie og arkitektoniske skatte spiller en væsentlig rolle i det, Aarhus er i dag.
Aarhus Fortæller
Udstillingen åbnede i april 2017 og er en af de permanente udstillinger i Den Gamle By, og kan besøges med enten årskort eller en indgangsbillet.
Udstillingen fokuserer på Aarhus’ historie fra år 1100 til i dag
Copyrigth AarhusInside og Wyrle Studio
Den Gamle By
Moesgaard
Artikler
Det sker i Århus
Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus.