Aarhus Inside logo

I Væksthusene finder du hele verden samlet under samme tag..

Med Væksthusene, der ligger i Botanisk Have midt i Århus skal du ikke sidde 6 timer i et fly for at træde ud i en verden af eksotiske planter. Her får du turen rundt i hele verden gennem de fire huse og kommer både igennem ørkenen, en tur til middelhavet, op i bjergene for til sidst at slutte af i troperne.

Undervejs i din verdensrejse bliver du underholdt af dyrelyde, der følger dig hvor hen du går. Selvfølgelig passende til den verdensdel, som du befinder dig i. Besøger du Væksthusene om vinteren, så sørg for at have overtøj på, som kan hænges over armen. For her i troperne er vejret det samme hele året rundt. Og selv i en dansk vinter er der varmt i Væksthusene.

Væksthusene i Aarhus

Smukke og sjældne planter

Væksthusene er ejet af Århus Universitet og derfor kan du også se botanik studerende fra Universitetet i husene. Her bliver planterne studeret og brugt i undervisningen. Faktisk så bliver der stadig opdaget nye plantearter rundt omkring i verden og for nogle af dem, så bliver de navngivet af forskere på Århus Universitet.

En af de mere sjældne af slagsen er Penisplanten, der meget sjældent blomster. Og når den endelig gør, så belønner den sine gæster med en noget forfærdelig lugt. Alligevel er der noget dragende over den store mørkelilla plante, som du kan se her nedenunder. Følger du Væksthusene på Facebook eller Instagram er du altid med på en update omkring livet i husene også når den specielle plante er i blomst.

Gennem din tur bliver du guidet af skilte, der både fortæller dig, hvilken verdensdel du befinder dig i samt navnet på planterne og hvor i verden de er fra. Du kan læse om de forskellige områder og få en bedre forståelse om de mange planter i verden. Ja, selv de planter du har i din urtepotte hjemme i vindueskammen.

Går du rundt i Væksthusene og du undre dig over, at der hænger poser på nogle af planterne, så er der faktisk en ret så logisk forklaring på dette. Poserne indeholder nyttedyr, der spiser de skadedyr, som kan gøre skade på de enkelte planter. Det er en meget bedre løsning end af sprøjte med gift. Er der en botanik gemt et sted i dig og du gerne vil have flere oplysninger om de forskellige planter, kan du downloade appen Useeum. Her kan du scanne og læse om de mange planter i Væksthuset.

Væksthusene i Aarhus
Væksthusene i Aarhus

Væksthusene har gratis adgang, så der er absolut ingen undskyldning for ikke at give det et besøg. Og udover de tropiske planter så er her også en cafe, hvor du kan nyde en kop kaffe eller sandwich mellem de mange grønne planter. Og du kan sagtens kombinere dit besøg med en tur i Botanisk have, der ligger lige udenfor døren af Væksthusene.

Når du kommer ind i Tropehuset, så er det ikke kun dyrelyde fra højtaleren, du bliver mødt af. Her flyver sommerfugle frit omkring mellem de mange planter. I det store basin svømmer piratfisk. Det er dog ikke de farlige, som er i bassinet. Efter at en gæst blev bidt i fingeren så blev de skiftet ud med vegetariske piratfisk.

Vil du gerne høre mere om Væksthusene og nogle af de planter, der står i husene og de områder de kommer fra, så er der guidet tur hver onsdag aften i sommerperioden.

Væksthusene i Aarhus
Væksthusene i Aarhus

Besøg Tropehuset med de mange spændende planter, sommerfugle og piratfisk

Væksthusene i Aarhus
Væksthusene i Aarhus

I det store bassin bliver de mange vandhyacinter høstet et par gange i ugen til stor glæde for søkøerne i Randers Regnskov. De spreder sig lige så hurtigt som ukrudt, men er det rene fredagsslik for søkøerne.

Artiklen er ikke sponsoret

Nyeste artikler