Aarhus Inside logo

Fest, fællesskab og kampen om det Gyldne Bækken. Kapsejladsen samler 30.000 unge i Aarhus

Udgivet: 30. april 2023
Kapsejladsen i Universitetsparken
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Fredag blev den ellers så rolige Universitetspark omdannet til Nordeuropas største studenterfest. Allerede kort efter midnat begyndte studerende fra de forskellige uddannelsesfakulteter at dukke op i parken medbringende sofaer og tæpper og hen af morgenstunden var det meste af den store park allerede godt fyldt op med feststemte unge mennesker, der alle var klar til at heppe på deres hold, der skulle kæmpe om det Gyldne Bækken.

Fællesskab, sejrsrus og studenterstemning

Kapsejladsen er en årlig tradition, der samler op mod 30.000 studerende fra alle uddannelsesinstitutioner i Aarhus. Det er en dag, hvor man kan mærke den helt specielle studenterstemning, der kun findes i Århus og som jo i år er blevet kåret til Danmarks bedste studenter by.
Men Kapsejladsen handler ikke kun om konkurrence og sejrsrus. Det handler også om fællesskab og samarbejde på tværs af uddannelser og studieretninger.
Hele parken summer af liv og glæde hele dagen, og det er svært ikke at undgå at blive smittet af den fantastiske stemning.

Da jeg ankom til Uniparken lidt over middag, blev jeg mødt af en enorm mængde feststemte studerende, og med de mange tusinde deltagere var det ikke let at komme rundt i parken. Det første hold stod og trippede for at komme i gang med deres introshow og ude på tømmerflåden midt i søen var dette års konferencier, Melvin Kakooza og Martin Johannes Larsen godt i gang med at holde festen kørende.

Studerende til Kapsejladsen i Universitetsparken

En tradition der samler Århus’ studentermiljø på tværs af uddannelser

Men hvorfor er det, at Kapsejladsen i Århus nu har været en tradition blandt studerende siden 1991.
Jeg fik en snak med Tobias, der går på Erhvervsskolen, og Mathias, der studerer pædagogik og spurgte, hvad Kapsejladsen gør ved fællesskabet og studentermiljøet i Århus. Selvom de går på to forskellige studier, betyder det ikke noget. De har kendt hinanden hele livet og bruger dagen til at feste sammen med deres fælles venner og møde nye mennesker fra andre studier.

“Til daglig er vores venner og studiekammerater spredt ud over hele byen, men i dag samles vi alle her i Uniparken,” forklarer Tobias. “Det gør en kæmpe forskel for fællesskabet og giver os mulighed for at lære af hinanden på tværs af studieretninger.
Kapsejlads er en måde at samle alle Århus studerende og det er lige meget om det er fra Uni, Erhvervsakademiet eller VIA. Om du er Tømre og håndværker. Vi er her alle for det samme.”

Mathias supplerer: “Man kan virkelig mærke stemningen og energien. Vi er alle her for at have det sjovt og støtte vores hold, men også for at møde nye mennesker og få nye venner.”

PROFUS optræden til Kapsejladsen i Universitetsparken

Frys, hygge og god stemning

Tobias har været en af dem, der var klar til at indtage Uniparken allerede klokken tre om natten. Selvom det betød, at han måtte fryse fra klokken tre til klokken syv om morgenen, så var det det hele værd. “Vi ventede på solopgangen, og så var der forskellige tidspunkter, hvor folk mødte op. Nogle havde allerede opstillet deres camp oppe ved PROFUS, da vi kom, så vi måtte finde et sted ude i ydersiden,” fortæller Tobias.

Tobias fortsætter og fortæller, at de har en fælles kammerat, der har taget tre sofaer med. “Han skrev til mig, da jeg ankom med min campingstol, at jeg var lidt af en rookie,” siger han og griner. “Så det er en god idé at komme tidligt, hvis man vil have de bedste pladser.”

Jeg spurgte Mathias og Tobias om, hvorfor de her om eftermiddagen havde placeret sig længere væk fra deres camp. Mathias svarede hurtigt: ”For mit vedkommende er jeg ikke kun her for kapsejladsen. Jeg er her for at have en hyggelig dag sammen med medstuderende på tværs af studieretninger. Der er en helt særlig stemning her i dag, hvor vi alle er samlet om det samme formål, nemlig at have en sjov og underholdende dag. Og stor respekt for dem, som har holdt den kørende siden kl. 2 i nat.

Studerende til Kapsejladsen i Universitetsparken

En dag fyldt med grin, musik og minder

Kapsejladsen er ikke kun for de studerende fra Aarhus. Selvom konkurrencen er mellem forskellige fakulteter, var der også gæster fra Odense og København, som havde taget turen til Århus denne fredag for at deltage i festlighederne. Og det var ikke kun de nuværende studerende, der nød dagen. Selv nogle af dem, der allerede havde afsluttet deres studier, sad også rundt i parken og hyggede sig med gamle venner og studiekammerater.

Kapsejladsen 2023

Og som fredagen gik, blev stemningen kun mere og mere intens, og det var tydeligt, at alle var her for at have det sjovt og skabe minder med venner og medstuderende. Det var en dag fyldt med grin, musik og øl – og endnu en vellykket Kapsejlads var overstået. Vi ser allerede frem til næste års fest!

Og stort tillykke til Umbilicus (Medicin), der for 13. gang kan stille sig på sejsskamlen med Det Gyldne Bækken.

Kapsejladsen 2023
Kapsejladsen 2023
Kapsejladsen
Kapsejladsen 2023
Kapsejladsen 2023
Kapsejladsen i Universitetsparken
Kapsejladsen i Universitetsparken
Kapsejladsen
Kapsejladsen
Studerende til Kapsejladsen i Universitetsparken
Studerende til Kapsejladsen i Universitetsparken