Aarhus Inside logo

Lysfesten til Aarhus Festuge 2023

Udgivet: 1. september 2023
Lysfesten Aarhus Festuge Constellations Dokk1
af: Christina Hazelden

Aarhus Festuge er kendt for betagende lyskunstværker, der spreder magi i hele byen under festugen. tilføjer en helt særlig atmosfære til begivenheden, og hvert år byder på nye og kreative lyskreationer.

Her i 2023 er heller ingen undtagelse og og vi præsenterer her en guide til, hvor du kan beundre disse imponerende lysværker.

Lysfesten Aarhus Festuge Flux

Fotograf: Wyrlestudio.dk

Flux

Ved Mølleparken kan du se over til AROS og stiller du dig ved trappen ned til åen, kan du opleve Flux. De tredimensionelle og over hundrede abstrakte værker, skaber en drømmelignende grøn atmosfære langs vandet, der minder meget om en kaleidoskop. Legetøjet, som de fleste af os kan huske som barn.
Når du drejer kaleidoskopet, så skabes der smukke og symmetriske mønstre, når du ser gennem den ene ende af kaleidoskopet.

Kunstneren er Lennowski, der er en autodidakt kunstner fra Sicilien. Gennem årene har han udviklet sin egen unikke kunstneriske stil og arbejder inden for abstrakt maleri, grafisk illustration og audiovisuel kunst.

Lysfesten Aarhus Festuge Swan Song

Fotograf: Christina Hazelden

Swan Song

Den lille ballerina kan i første omgang godt være lidt svær at få øje på, hvis du står på Frederiksbroen og kigger op i luften. For at få ballerinaen til at danse hen over snoren, skal du aktivere en app på din mobil og herfra kan du følge hendes dans hen over åen. 

Den finske kunstner Juha Rouhikoski, der er kunstneriske leder for den imponerende lysfestival Lux Helsinki har ladet sig inspirere af jagten på Pokémons. Teknologien bag ballerinaen er den samme AR-teknologi, som du bruger hvis du er en af dem, der fanger Pokémons.

Lysfesten Aarhus Festuge I Love Light

Fotograf: Wyrlestudio

I Love Light

Bispetorvet er i år indhyldet i 1000 lampeskærme, der tændes når mørket falder på. Alle skærmene er brugte og i forskellige størrelser og udseende. De musikalske toner, der strømmer ud samtidig med, at lysene i de mange lamper skifter er næsten en hel sjælefreds oplevelse.

Fils de Créa er et fransk kunstnerkollektiv bestående af kreative hoveder, håndværkere og teknikere. Gennem deres installationer sætter de fokus på genbrug, genanvendelse og kreativ genopfindelse. Disse tre klimabevidste ‘g’er er hjertet i ‘I Love Light’

Lysfesten Aarhus Festuge Constellations

Fotograf: Wyrlestudio

Constellations

Ved Dokk1 bliver du mødt af 16 minutters hel unik oplevelse gennem vand og lys.

Hvad der gør dette endnu mere fantastisk er, at det hele er en illusion skabt af lysprojektion på vand. Når projektionen rammer vandoverfladen, skaber den en bølgende, næsten holografisk effekt, som bliver yderligere forstærket af en elektronisk lydskabelse. Det er næsten som at træde ind i en opdagelsesrejse gennem universets uendelighed, med alle dets skiftende geometriske former.

Bag lyskunsten står Joanie Lemercier og lyden du høre sammen med de skiftende former er skabt af Paul Jebanasam.

Lysfesten Aarhus Festuge The Garden in the machine

Fotograf: Wyrlestudio

The Garden in the Machine

Umiddelbart er The Garden in the Machine ikke en del af det officielle lysfest under Festugen, men da bygningen i Filmbyen blev lyst op i Festugens begyndelse tog vi den alligevel med. Det positive er, at værket vil bestå selv efter, at Festugen er over og du kan gå forbi Filmbyen og nyde det når mørket falder på.

De forskellige farvenuancer vises på bygningen via en film, der skabes af det træ der står foran bygningen. Afhængig af træets fotosyntese samt optaget af vand ændres filmen undervejs. Det vil derfor ikke være den samme oplevelse du får, hver gang du går forbi.

Det er den danske kunstner Jesper Just, der står bag den smukke lyskunst i Filmbyen.

 

Lysfesten Aarhus Festuge The Sunset Garden

Fotograf: Christina Hazelden

The Sunset Garden

Ved Bestseller og Navitas bliver du mødt af en rød halvcirkel forenden af spejlbassinet, som måske ikke umiddelbart giver mening. Men det hele ændre sig, når folk går forbi og de mørke silhuetter skabes i det røde lys. Silhuetterne og det røde lys genskær ned i vandet og giver en helt magisk oplevelse. 

Værket er skabt af lysdesignere fra Letland, Those Guys Lighting.

Lysfesten Aarhus Festuge FLOW

Fotograf: Christina Hazelden

Flow

Kunstværket, der hænger ved Salling er inspireret af vandet. Flow er en lang bølge lavet af utallige små spejle, der strækker sig hen over Strøget. De danser frit i vinden, glimter i sollyset og reflekterer byens lys, når natten falder på. 

Flow er 50 meter lang og 3 meter bred og hænger 7 meter over jorden. 

Kunstnerne bag er Sofia Ivarsson, en svensk kunstner og Mariliis Kundla, en estisk lysdesigner og audiovisuel kunstner.

Lysfesten Aarhus festuge Bioruption

Fotograf: Christina Hazelden

Bioruption

Salling bidrager også til årets lysfest med deres lysinstallation Bioruption. Bioruption er som et magisk kalejdoskop af liv, der viser os alt fra insekter og planter til fugle og pattedyr, alt sammen i en skøn symfoni af bevægelige mønstre.

Men, her kommer twistet. Som værket skrider frem, begynder nogle af disse mønstre at fade og forsvinde, hvilket efterlader små huller i facaden. Disse huller er som en påmindelse om det tab af biodiversitet og de forstyrrelser af naturens cyklusser, som vi ser i dag, på grund af klimaændringer og ødelæggelse af vores dyrebare levesteder. Hele værket er skabt af den talentfulde lysdesigner Søren Norge Lauridsen