Aarhus Inside logo

Journey og Europe med nostalgi og rock i Tivoli Friheden

Udgivet: 9. juni 2024
Journey og Europe koncert Friheden 2024
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Med paraplyen i den ene hånd og en fadøl i den anden stod jeg sammen med 2000 andre koncertgæster i Tivoli Friheden lørdag aften og ventede på kæmpehits som “Don’t Stop Believin'”, “Send Her My Love” og “The Final Countdown”.

Som barn af 80’erne, der sled mange kassettebånd med ikoniske 80’er-hits op, var jeg spændt på at opleve de legendariske rockbands Journey og Europe i Friheden med verdenskendte hits.

Journey og Europe koncert Friheden 2024

Europe startede festen

Præcis kl. 19 trådte de fem svenske rockdrenge fra Europe på scenen og sparkede koncerten i gang. Alderen havde sat sine spor, men humøret og energien var i top hos disse gamle glamrockere, og de indledte med et brag med sangen “On Broken Dreams”. Alle klappede, og der, stående sammen med fotografen, lod vi os rive med af energien fra scenen, løftede armene og klappede med.

Denne energi vedvarede i de næste 45 minutter, hvor de leverede både nostalgiske hits og deres nye sang “Hold Your Head Up”. Mikrofonen blev kastet og grebet i ægte rockstil, og under flere sange råbte Joey Tempest “come on” som en opfordring til alle om at deltage i koncerten. Som den perfekte afslutning, og det øjeblik jeg havde ventet på, spillede de “The Final Countdown” som den sidste sang i aftens koncert.

Selvom vi alle er blevet 40 år ældre, og tiden har lagt år på de svenske rockeres stemmer, var bandet, og især forsanger Joey Tempest, lige så energiske som var det 1986. Fra det øjeblik de trådte på scenen, var det tydeligt, at de var dybt taknemmelige for stadig at kunne dele deres musik gennem liveoptrædener. Det var en fornøjelse at opleve deres glæde og nærvær, og selvom Europe “kun” varmede op, beviste de, at de stadig kan rocke med de bedste.

Journey og Europe koncert Friheden 2024

Journey tager over

Efter en tiltrængt pause ved barerne og toiletterne var det tid for aftenens hovednavn, Journey, som fejrede deres 50-års jubilæum med Freedom Tour. Alle var klar til en rejse gennem tidsaldrene med disse legender. Der var købt merchandise, trøjer og kasketter. Hænderne var fyldt med øl og shots, og overalt stod familier og vennegrupper klar til fest.

Bagved stod jeg og nød synet af folk på min egen alder gøre sig klar til endnu en fest. Mange samlede sig foran scenen, mens andre stod tilbage, lagde armen om hinanden og smilede, da dette var en stor oplevelse for mange. Nu skulle Journey spille.

Koncerten startede med “Only the Young”, og forsanger Arnel Pineda fik hurtigt alle med på at skabe en bølgeeffekt med hænderne. Musikken bragede ud over publikum, og det var tydeligt, at her var et band, der havde styr på musikken og sammenspillet. 50 års erfaring siger alligevel noget.

Pineda, der har været forsanger for Journey siden 2007, er nu 56 år og hans stemme viste ingen tegn på svaghed. Han ramte stadig tonerne fejlfrit. Festen var i gang trods pludselig regn, der fik folk til at pakke sig ind i regnslag. Journey prøvede at holde festen i gang resten af koncerten, men regnen syntes at skylle energien ud af publikum.

Journey og Europe koncert Friheden 2024

Journey leverede en aften med en blandet playliste af både nye sange og gamle klassikere, hvor “Don’t Stop Believin'” især fik mange til at hive mobiltelefonerne frem. Trods den velmodtagne optræden fik koncerten til tider et kommercielt præg, og kombinationen af den begyndende kulde og den stigende regn fik nogle publikummer til at forlade arrangementet efter de første 45 minutter.

Denne aften var skabt for det modne publikum, en generation, der kender til walkman, Lacoste-trøjer og Miami Vice. En generation, der stadig spiller luftguitar eller finger-keyboard, når “The Final Countdown” eller “Don’t Stop Believin'” kommer i radioen.
Det var tydeligt at se på plænen i regn og med rock-tegn. Vi fik en rejse igennem nostalgien med velkendte rockhits fra 70’erne og 80’erne.
Var det en billetpris på over 700 kr. værd til Journey og Europe? Det er en individuel mening, men for mig var det lidt i overkanten for den oplevelse, som jeg fik i Tivoli Friheden lørdag aften.

Men jeg går stadig og nynner “The Final Countdown” og laver lidt luftguitar i skjul.