Aarhus Inside logo

En aften på Det Glade Vanvid – hvor mad og mennesker smelter sammen

Udgivet: 27. marts 2025
Det Glade Vanvid stemning
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Det starter allerede ved ankomsten til Det Glade Vanvid. Vi bliver mødt af dæmpet lys, klirren fra vinglas og en summen af stemmer, der ligger som et varmt tæppe over rummet. Bordene står tæt. Her er intet formelt eller højtideligt – det føles bare… rart og trygt. Det er som at træde ind til en stor middag hos nogen, der virkelig har glædet sig til at se dig.

Vi bliver ført til vores bord ved vinduet af den smilende tjener. Udenfor gynger bådene sagte i havnen, og inde i varmen står glassene klar – rene, skinnende og mange af dem. En lille lampe kaster et gyldent skær hen over bordet. Det er aftenens første tegn på, at her bliver der kælet for detaljerne.

En af de helt store fordele ved Det Glade Vanvid er det faste koncept. En samlet pris dækker både maden og drikkevarer ad libitum. Du ved præcis, hvad du betaler – og der kommer ingen overraskelser, når regningen skal betales. Det gør stedet ideelt til både fødselsdage og firmaarrangementer, hvor du gerne vil hygge dig uden at skulle tænke på budget undervejs. Og fordi alle gæster får den samme menu, slipper du for det klassiske kaos, når et selskab på seks skal vælge retter. Maden bliver serveret samtidig – og du kan fokusere på selskabet og stemningen.

Det Glade Vanvid bordet

Den første bid – og så er vi i gang

Allerede med appetizeren – rejer på hvedekernesalat med skum og vårurter – begynder skuldrene at sænke sig. Der er bobler i glasset, smil ved nabobordet og den dér særlige stemning, hvor du ved, det bliver en god aften.

Vi læner os lidt ind mod hinanden og begynder at snakke. Ikke kun ved vores eget bord. Lidt efter lidt går snakken på tværs af hele restauranten. Til højre for os sidder tre yngre kvinder, som vi falder i snak med. Det starter med en kommentar om vinen – og ender i en snak om politik, livserfaringer og den bedste bar ved havnen. Og aftenen er kun lige begyndt.

Maden som samtalestarter

Forretten lander foran os, og vi bliver stille et øjeblik. Torsk med selleri, rabarber og et net af sprød maltkoral, så fin som blonder. Det er næsten synd at ødelægge det – men vi gør det alligevel. Og smagen lever fuldt op til udseendet.

Det Glade Vanvid hovedret

Hovedretten fortsætter niveauet – måske endda med et ekstra løft. Vi sætter os lidt bedre til rette, og snakken stopper for en stund, da tallerkenen sættes foran os. Mør dansk gris, braiseret som skank, i en fyldig trøffel-skysauce, toppet med friske ærter og purløg. Vi udveksler blikke – det dufter fantastisk. Retten rammer den perfekte balance mellem det grønne og det kraftfulde.

Mellem retterne bevæger vi os op til vinbaren for at fylde vores glas. Vi får anbefalet en vin af en tjener, der smilende peger og fortæller, hvad der passer bedst til næste ret. Her er det alt andet end stift. Vi bliver budt velkommen med varme og humor – og et lille glimt i øjet.

Det Glade Vanvid maden

Sammen – hver for sig

Ved nabobordet fejrer Sanne fødselsdag. “Vi var her også sidste år,” fortæller hun og smiler, mens familien omkring hende skåler. Hendes mand, Bertel, fortæller grinende, hvordan han sidst var lige ved at misse hovedretten, fordi han stod og nørdede vin i baren. “Men de har styr på det. Jeg fik maden – og mere end én kage til kaffen bagefter,” siger han og blinker.

Personalet har et roligt overblik. Maden flyder ud i rummet i et jævnt tempo – nok til at vi aldrig når at blive rastløse, men med plads til at snakke, grine og strække ben. Efter hovedretten rejser flere sig. Nogle går ud at ryge, andre står ved bordet og snakker, som til en stor rund fødselsdag. Det føles ikke som restaurant. Det føles som selskab.

Og personalet? De er ikke bare tjenere – de er en del af festen. Smilende, imødekommende og altid til stede med et glimt i øjet. De går fra bord til bord, hjælper med vinanbefalinger, småsnakker og sørger for, at alle føler sig velkomne. Det er tydeligt, at de nyder at være en del af oplevelsen – og det smitter af.

Det Glade Vanvid gæster

En fest uden vært – og alligevel med

Vi får desserten serveret. Fersken, mousse, sorbet og chokolade samlet på én tallerken. Det er en finale, der både tilfredsstiller den søde tand og øjet. Og da vi til sidst henter kaffe og karamelkage ved baren, har vi næsten glemt, at vi startede som gæster og ikke som en del af festen.

For det er det, Det Glade Vanvid kan. Du kommer som gæst – men du går derfra med følelsen af at have været med til noget fælles. En oplevelse, hvor maden, vinen og selskabet smelter sammen. Hvor du kan læne dig tilbage og bare være. Og det, helt ærligt? Det er faktisk ret vidunderligt.

Har du aldrig været der – eller trænger du bare til en god aften ude?

Så er Det Glade Vanvid måske dit næste stop. Tag en ven, en kollega, din mor eller hele vennegruppen under armen, og glæd dig til en aften, hvor maden er i fokus – men fællesskabet er det, du husker bagefter.

Vores menu, som du lige nu kan opleve på Det Glade Vanvid

Appetize
Håndpillede rejer på pikant hvedekernesalat med tomat & løvstikke, spæde vårurter, lime & hvid tomatskum

Forret
Sart tilberedt torsk med rabarber & selleri i skøn variation som blødt & sprødt med syltede sennepskorn & basilikumsmayo hertil letrøget kold muslingesifon, salturt & maltkoral

Hovedret
Mør dansk gris som braiseret skank med trøffel-skysauce, nye ærter & purløg hertil rødvinsconfiteret kinaradise, kartoffelsouffle med ramsløg i luftig ramsløgscreme

Dessert
Pocheret fersken ”Bellini” en surprise” med egen mousse & klassisk chokolade bisquit, pisket sød mascarpone-creme & saltet chokoladeganache med sorbet på citron & mango på sprød kakaocrumble

Kaffe og sødt
Brødrenes foretrukne sorte kaffe og te, ledsaget af karamelkage til vores velvalgte avec

Det Glade Vanvid - med udsigt
Det Glade Vanvid kokke
Det Glade Vanvid tjenere
Det Glade Vanvid tilberedning
Det Glade Vanvid kokkene

Artikler

Det sker i Århus

Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus. 

Spisesteder

Kultur