Aarhus Inside logo

Find fællesskabet i de mange byhaver i Århus ..

Når du går rundt i Århus, kan du næsten ikke undgå at lægge mærke til de små unikke oaser af byhaver, som du finder mellem nybyggeri og høje etageejendomme.

Kreativiteten af byhaver er stor fra sted til sted. Nogle er direkte nede i jorden, mens andre står i højbede af paller. Andre steder er det et langbede eller urter, der står i PVC rør. En ting går dog igen i alle fælleshaverne. Her er det samværet med andre, som får mange til at leje et lille stykke jord, hvor der dyrkes urter, grøntsager og planter. Det er alle lige fra helt unge studerende til ældre, der er gået på pension, som du kan se ved byhaverne. Her handler det ikke så meget om viden indenfor planter, men mere et fællesskab på tværs af generationer.

Vi har sat fokus på de to byhaver Pier2 haven, der ligger ved havnen og PVC urtehaven i Marselisborg Centret. Pier2 og PCV haven er to forskellige måder at drive et vellykket fællesskab på til glæde for alle i byen.

PVC urtehaverne i Århus

PVC Urtehaven

Her ved Marselisborg Centret på Frederiksbjerg er gravemaskinerne i fuld sving med at omdanne det store udendørs areal til et nyt rekreativt område til glæde for byens borgere. I det store projekt for området, kaldet SPARK er klimadelen selvfølgelig også tænkt ind og parken bliver anlagt, så regnvandet løber til og trækker ud i jorden, hvor græs og planter får stor glæde af vandet.

Mellem de smukke gamle bygninger, som tidligere dannede rammen om Marselisborg hospitalet finder du en lille oase, hvor urter får lov til at gro i orange PVC rør. Her har Marselisborg centret i samarbejde med PVC informationsrådet og VinylPlus (europæisk plastorganisation) skabt grobunden for PVC haven.

Her i urtehaven kan du møde Marianne. Hun er her 1-2 dage i ugen, hvor hun med sine grønne fingre sørger for at planter og urter står smukt til stor glæde for de mange forbipasserende. Marianne elsker planter og hvad de kan bibringe til dine sanser og så nyder hun at fortælle om haven og anvendelsen af PVC som genbrugsmateriale.

Mange har opfattelsen, at alt plast er skadeligt, men det er lidt en fejlinformation. Noget plast er ikke godt for miljøet, mens andet er ret så genbrugsvenligt. Specielt PVC rør, der er tilovers fra byggerier er rigtig godt at genanvende som plantekasser. Der er mange fordele ved at bruge PVC rør. De vejer ingenting og kan derfor fragtes rundt på din cykel. De kan holde vand og tåle at stå ude hele året rundt. 

PVC urtehaverne i Århus
PVC urtehaverne i Århus

Haven udenfor hækken

Mariannes interesse for planter blev sået indenfor hækken, men en flytning gjorde, at hun senere fandt haveinteressen udenfor hækken. Her i Marselisborg centret er det PVC’en, som danner rammen, mens Marianne er optaget af planterne og det fællesskab, der bliver skabt omkring stedet.

PVC haven er helt igennem genbrug. På nogle af rørene hænger små træ skilte, der er lavet af europaller og de snore, som holder mærkerne, er fra en gammel flagline fra Langenæs kirke. 

Alle er velkomne

I haven bydes alle velkomne til at komme forbi, både for at opleve og bruge haven. Marianne er i haven netop for at invitere ansatte, brugere af Marselisborg centret og naboer til at deltage. Det kan være alt lige fra at vande og plante urter til at smage, lave the eller tørre og presse blomster.

I dag kom Christina, der er nabo, forbi. Hun havde set et opslag på Facebook og syntes det kunne være hyggeligt at give en hånd med. “Jeg har ikke noget derhjemme, som jeg kan gå og plante i, så tænke, at jeg kunne hjælpe lidt til her i stedet og så er det bare noget nemmere og mere uforpligtende end at have f.eks. en kolonihave”.

Christinas pointe giver et rigtig godt indtryk af, hvorfor så mange i Århus vælger en byhave. Du bestemmer selv, hvor meget tid du vil ligge i stedet. Det kan være alt fra en halv time i ugen til deltagelse i de fællesarrangementer, der også finder sted i haverne.

Du kan følge Urtehaven og se begivenheder på deres Facebook side her.

Århus kommune er gode til at bakke op omkring fællesskaber på tværs af miljøer og generationer. Blandt andet gennem Samskab Århus og Smag Århus. På Smag Århus kan du finde en oversigt over de mange fælleshaver i byen.  

PVC urtehaverne i Århus
PVC urtehaverne i Århus

Pier2 haven

Blandt de moderne bygninger, der huser Navitas og Bestseller finder du Pier2 haven. Her ude på spidsen af havnen ligger der 47 byhaver. For en årlig pris på 350 kr. bliver du indmeldt i foreningen, der giver dig mulighed for at blive en del af fællesskabet. Alle haverne er fyldt godt op med planter og grøntsager, men du kan komme på venteliste, så når nogle opsiger deres have, får du muligheden. I 2020 blev der opsagt 7 haver, så det giver mulighed for, at nye medlemmer kan komme til. 

Her kommer alle, lige fra unge studerende til de lidt ældre. For nogle handler det om at være en del af fællesskabet, hvor man tager del i de fælles arbejdsdage og hvor alle kender hinanden. Men her er også plads til dem, der ønsker sig en lille have uden alt for meget samvær. Her handler det mere om udbyttet af grøntsagerne, som kan nydes i hjemlige omgivelser. 

Haverne her ved Pier2 er vidt forskellige. Nogle har blomster, mens andre har krydderier, bær eller tomater og majs. I 4 paller er der anlagt en vild have med æbletræer og haven går lidt lov til at leve sit eget liv. I nogle af pallerne er frøene sat snorlige og alt ukrudt bliver fjernet lidt så snart, det kigger op af jorden. Men det er hele charmen ved området, for her er der plads til forskelligheder.

De små byhaver ligger i de smukkeste omgivelser her ved vandet og med Domen som nabo. Hele området er i en rivende udvikling, hvor Århus kommune har stor fokus på biodiversitet. Derfor kan du også se områder lavet til vilde bier og insekter og det hele er med til at give de perfekte rammer for Pier2 haven.

Pier2 haverne Århus
Domen byhaver
Domen byhaver

Vi hjælper hinanden

Martin er en af dem, som har 4 paller, der tilsammen danner en lille byhave. Tidligere boede han i en lejlighed med tagterrasse, hvor der var mulighed for at dyrke lidt grønt, men efter at være flyttet ud på Århus Ø var der ikke længere de samme muligheder. Pier2 haven er ikke længere end gåafstand fra Århus Ø og en ledig have gav Martin muligheden for at blive en del af fælleskabet. Som Martin så godt udtrykker det “Nogle af os ved ikke ret meget om planter og så er der nogle, som ved en masse. Det gør, at vi altid kan få hjælp af nabo-haverne eller spørger i vores Facebook gruppe”

Det blæser på spidsen

Martin prøver sig lidt frem og som mange af de andre herude, så lærer han også af sine fejltagelser. F.eks. så blæser det en del her på havnespidsen og den erfaring har gjort, at Martin har bygget et lille drivhus på to af pallerne. “For man finder hurtigt ud af, at det er godt med lidt læhegn rundt om pallerne, hvis man har planter, der gror højt”.

Gæster, der kigger forbi

Der er mange som besøger stedet i løbet af dagen og det er et yndet sted at gå hen, når udsigten ud over bugten skal nydes.

Udover folk fra Århus, så har Pier2 haven også en anden fast gæst, der tit kigger forbi. Selvom stedet ligger inde midt i Århus, så dukker her også de lidt større dyr op. Speciel en bestemt hare besøger tit stedet og den elsker at spise nogle af de afgrøder, der bliver dyrket i kasserne. Men det er jo lige præcis, det også er med til at gøre Århus så charmerende. 

Pier2 haverne Århus
Domen byhaver
Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 22. april 2021

Nyeste artikler