Aarhus Inside logo

Fællesskab i Domen på spidsen af Pier2 havnen..

….

Domen er et fælles byhus, hvor der findes en lille oase af hjemmelige hygge inde under den store gennemsigtige kuppel.

Domen, der ligger helt ude på spidsen af Pier2 kajen er for mange i Århus lidt ukendt. Og det er synd, for inde under den store kuppel er en helt speciel stemning, der næsten går hen i en terapeutisk ro. Inde i Domen ligger en lille cafe, med drikkevarer og lette anretninger, der kan nydes mens du sidder og kigger ud over Århus havn.

Domen i Aarhus

Udsigt ud over Århus

Domen ligger midt imellem Bestseller og Navitas på Århus havn. Og med de gennemsigtige vægge er der udsigt til både Mellemarmen, Århus Ø og Havnefronten ved Dokk1. Byhuset er fælles for alle og drives af frivillige gennem Århus Kommune og mange bruger det som et frirum, hvor der hygges med café latte, mens der arbejdes eller laves lektier på computeren. Eller der slappes af i en af sofaerne med en god bog.

Mange bruger også den ro, der findes i Domen til at være kreative og det er ikke ualmindeligt, at du ser folk sidde og stikke eller tegne. Det er ikke et krav, at du skal sætte dig ned, når du går ind af døren. Er du på en gåtur rundt på havnefronten, så sæt lige lidt tid af til en tur forbi Domen og måske blot gå ind for at få lidt af stemningen. Gå en tur i den runde kuppel og ud igen.

Skulle Århus kommune få den ide, at stedet skal flyttes, så kan det gøres uden at der skal bruge ret meget værktøj. Hele kuplen er bygge op uden en eneste skrue og det gør, at den er nem at skille af og flytte. Inde i Domen er dele af gulvet skiftet ud med flis og alle møbler er flytbare.

Et par enkelte af stolene findes i par, men ellers er alle møbler i forskellige farver og designs. Rundt i hele kuplen står der planter og træer, hvoraf nogle af dem er doneret af Væksthusene. Nogle af træerne går helt op til loftet og drikker op til 400 liter vand om ugen i sommerperioden. Alt dette er med til at give stedet et lidt eksotisk præg, som befandt du dig et sted i udlandet.

Domen i Aarhus
Domen i Aarhus

Det er ikke kun Domen, som holder til på Pier2. Når du kommer til havnekajen, kan du se et stort område med små byhaver og et havehus. Her kan århusianere dyrke blomster og krydderurter og samtidig være med til at give et grønt liv til midtbyen. Dog kan du ikke selv tage dine egne plader med og banke en kasse op, som du sår planter i.

Der er pt. plads til 40 byhaver og der er rift om dem, så her bliver du skrevet på en venteliste og må pænt vente til det bliver din tur. Udover byhaverne er Århus kommune igang med at lave hele pladsen omkring Domen om til et grønt område. Med flere vilde planter bliver der også skabt levesteder for de danske insekter og fugle, det som også kaldes biodiversitet.

Biodiversitet er den mangfoldighed af insekter, planter, svampe, bakterier, ja alt levende som er afgørende for arternes overlevelse. Heldigvis er vi blevet mere opmærksom på den vilde natur og er begyndt at tage den ind i storbyerne også. Og den begynder så småt, at kan ses i byparker og arealer i byen.

Domen i Aarhus
Domen i Aarhus

Fællesskab under kuplen

Domen i Aarhus
Domen i Aarhus

Udover caféen, så kan du komme til fællesspisning hver tirsdag. I Domen er der fokus på bæredygtighed og derfor er menuen altid på vegetariske retter. Mange af de arrangementer, som afholdes på stedet har også islæt i hvordan vi behandler verden og hvordan vi kan gøre den bedre. Domen er et fællesskab med mange rigtig gode arrangementer og det er en rigtig god ide, at holde øje med Domens Facebook. Her kan du følge med i livet i og omkring Domen og se om der er nogle arrangementer, som du kunne have lyst til at deltage i.

Artiklen er ikke sponsoreret.

Nyeste artikler