Uofficiel Åbning – United Change Festugen i Tivoli Friheden
Aarhus Festuge skydes officielt i gang fredag den 25. august, men som traditionen foreskriver, er dagen før dedikeret til den Uofficiel Åbning med underholdning og fokus på årets tema for Festugen.
United Change, der er en integreret del af Festugen, har dedikeret sig til FN’s 17 Verdensmål, og i løbet af de næste 10 dage vil du støde på temaer, der omhandler disse mål i hele bybilledet.
Dette tema blev også fremhævet under arrangementet i Friheden i går. Spørgsmålet er imidlertid, om stjerner som Medina og Andreas Odsbjerg kan bidrage til en global forandring? Var publikum mødt op i Friheden for at støtte klimapolitikker eller blot for at nyde de to koncerter?
200 gospelsangere indledte Uofficiel Åbning for Festugen
Showet gik i gang kl. 19, da de 200 gospelsangere fra Aarhus Gospel Singers med tonerne af William Matthews’ “We’ll all be free” indledte årets Uofficielle Åbning af Festugen.
Omkvædet:
So let the light in
Keep it shining
Let it break into the darkness
All the love dares us to see
We’ll all be free
passede som hånd i handske til aftenens tema. Dette blev fulgt op med logoet ”UNITED CHANGE – 17 visioner for fremtiden. Kunsten at gøre en forskel”.
Logoet i Verdensmålenes farver skiftende i Verdensmålenes farver i baggrunden sammen med det officielle logo fra Festugen 2023.
Ud over at skabe dynamik på scenen mellem de optrædende gospelsangere, havde dette også en dybere betydning. Som kommune har Aarhus sat sig som frontløber for en mere bæredygtig fremtid med mål, der skal nås senest i 2030. Hvor mange af de tusindvis af fremmødte til showet torsdag aften, som havde det i baghovedet, kan jeg have mine tvivl om. For det virkede mere til, at folk var kommet for at høre Medina og Andreas Odsbjerg end de var kommet for at støtte op omkring kommunes klimapolitik.
Scenekunst og budskaber
Konferencier Per Vers guidede publikum mellem de forskellige indslag og rappede budskaber om vores klimapolitikker som, hvis man lyttede godt efter, indeholdt en dybere mening. Dog var det til tider vanskeligt at høre, hvad der blev sagt, på grund af de mange fremmødte teenagere, der stod forrest ved scenen og snakkede højlydt, mens de ventede på deres idol, Medina, der skulle optræde.
Borgmester Jakob Bundsgaard, der til lejligheden bar naturen dekoreret i ansigtet, blev ført ind på scenen af dansere, hvor han kort åbnede for dette års Uofficielle show. Dansere fortsatte derefter med at danse i takt med billederne af jordens talrige menneskeskabte katastrofer, der blev præsenteret på den store skærm bag scenen.
JJ Paulo var en del af opvarmningen inden den officielle del af det uofficielle show skulle begynde. JJ Paulo kastede sig rundt på scenen, lavede saltomortaler og sang akkompagneret af The Antonelli Orchestra. Showet var ren underholdning, og han blev mødt med klapsalver og piften fra de mange gæster. Forhåbentlig huskede de også at lytte til de dybere budskaber om vores jordklode, som JJ Paulo formåede at fremføre under showet.
Holstebro Dansekompagni og Ukrainske dansere hædrer Ukraines Uafhængighedsdag
Et af indslagene var dansere fra Holstebro Dansekompagni, der sammen med ukrainske dansere satte fokus på Ukraines uafhængighedsdag, som netop finder sted den 24. august. Datoen er mere aktuel end nogensinde på grund af situationen i landet.
Nu er jeg selv gammel Holstebro pige og måske lidt forudindtaget, når det kommer dertil. Ikke desto mindre leverede danserne en imponerende præstation. Koreografien var både intens og velafstemt, og de dybe rytmer fik næsten kroppen til at svæve i en let trance, alt imens det ukrainske flag lyste op i baggrunden.
Verdensmål 12 handler om ansvarligt forbrug og produktion. I en tid, hvor vores forbrug overstiger jordens ressourcer, er det mere aktuelt end nogensinde. I Danmark blev vores naturlige ressourcer opbrugt allerede den 28. marts, og dette års tema for Festugen om netop bæredygtighed er derfor ekstra relevant. Det er afgørende, at budskabet høres og tages til efterretning.
United Change tager dette emne op med verdens største kjole af skrald, der kan opleves i løbet af Festugen forskellige steder i byen. De talrige stykker skrald er indsamlet rundt omkring i Aarhus og har til formål netop at sætte fokus på vores overdrevne forbrug og smid-væk-kultur. I Friheden stod den enorme bunke skrald midt på koncertpladsen og publikum fik lejligheden til at opleve Kirstine Hedrup, der optræder som en overklassekvinde på bjerget af skrald. Desværre var indslaget så tæt på at Medina skulle optræde og publikum var mere optaget af, at de snart skulle synge med på nogle af de populære Medina numre.
Energisk optræden fra Medina og imponerende afslutning med Andreas Odsbjerg
Klokken 21.15 blev publikums forventninger indfriet, da Medina trådte op på scenen og leverede en medrivende optræden i den efterfølgende halve time. Medinas velkendte hits fyldte luften, og især de yngre tilskuere sang med i kor gennem hele koncerten. Medina virkede glad og meget engagerede sig fuldt ud, hvilket også skinnede igennem i hendes energiske optræden tæt ved scenekanten gennem hele nummerlisten.
Andreas Odsbjerg afsluttede aftenens show med en imponerende optræden, der ikke skuffede publikum. Hans velkendte hits blev udført i harmoni med The Antonelli Orchestra og Aarhus Gospel Singers, der sluttede af med at synge med på aftenens sidste sang, “I morgen er der også en dag”.
Festugen er mere end underholdning, det er en mulighed for forandring
Med gårsdagens Uofficielle åbning i baghovedet rejser spørgsmålet: Hvad vil vi tage med os efter 10 dages Festuge?
Festugen inviterer os til at gå ud over det overfladiske og dykke ned i de dybere lag af vores samfund og vores individuelle livsstil. Bag underholdningen, bag de mange koncerter og bag de små og store arrangementer ligger der en dybere intention – en intention om at skabe en forbindelse mellem vores nuværende handlinger og de konsekvenser, de har for vores planet og vores samfund.
Når vi ser dansere optræde i takt med billeder af jordens udfordringer, når vi hører budskaber om klimapolitikken i musikken og når vi står over for verdens største kjole af skrald, konfronteres vi med virkeligheden af vores tid. Det er en påmindelse om, at vores handlinger har indvirkning, både positivt og negativt. Det er også en påmindelse om, at vores handlinger ikke kun påvirker os selv, men også kommende generationer og hele økosystemet.
Det er nemt at lade sig rive med af festlighederne og musikken, men Festugen opfordrer os til at tage et skridt tilbage og stille os selv spørgsmålet: Hvordan kan vi hver især bidrage til en bæredygtig fremtid? Kan vi ændre vores forbrugsvaner? Kan vi støtte op om initiativer, der arbejder for positiv forandring? Kan vi tænke over vores fodaftryk og forsøge at gøre det lidt lettere for den kommende generation?
Festugen handler ikke kun om de 10 dage, hvor byen summer af liv og kreativitet. Den efterlader også en tankevækkende række spørgsmål, der kan følge os længe efter. Når koncerterne er slut, og teltene er taget ned, kan vi tage denne oplevelse med os og lade den påvirke vores daglige beslutninger og handlinger.
Så lad os ikke blot tage den uforglemmelige underholdning med os fra Festugen, men også lad os tage med os budskabet om bæredygtighed, samfundsansvar og forandring. Lad os omsætte det til handlinger, der kan bidrage til en bedre fremtid. For Festugen er ikke kun en fest – den er en mulighed for at forme vores fremtid, én handling ad gangen.
koncerter
Det sker i Århus
Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus i 2023. Uanset om du er til kultur, kunst, musik eller noget helt fjerde, er der noget for enhver smag.