Aarhus Inside logo

En uge i Tivoli Friheden på tværs af generationer

Udgivet: 11. juli 2022
Tivoli Friheden
af: Christina Hazelden

Fotograf: Wyrlestudio

For mange familier i Århus, har Tivoli Friheden været med til at skabe dejlige minder og skønne traditioner gennem årene. Mange par, veninder og venner har samles til Fed Fredag koncerterne, hvor de har bidraget til en skøn stemning, mens de har lyttet til god musik.

Børn, der er blevet sluppet løs blandt de mange forlystelser, som skal prøves både 1, 2 og 3 gange, mens forældre prøver at holde trit bagved og lige får sig et pust, når karrusellen er i fuld sving. I Tivoli Friheden er her masser af aktiviteter for børn og teenagere, som det hører sig til i et tivoli, men Friheden er så meget mere end det og har du sæsonkort er du garanteret oplevelser for alle aldersgrupper hele året.

Ud over de større events, som Blomsterfestivalen, Halloween og Jul i Friheden, der er blevet en fast tradition i Friheden, så er her masser af underholdning for hele familien. Lige fra de helt små til den ældre generation.

Tivoli friheden fed fredag

Sæsonkort til alle aldre

For at finde ud af, hvor meget værdi vi egentlig får for et sæsonkort, tog vi en hel tilfældig uge ud af kalenderen og besøgte Friheden til de events, som de havde på programmet.

Her fik vi sunget fællessang rundt om bålet til Sankt Hans, skrålet med på Scarlet Pleasure til Fed Fredag sammen med byens nyudklækkede studerende. Nydt vores folkekære Birthe Kjær, som tog os igennem de sidste 50 års musik en lørdag aften. Og var forbi de store grill ved Svanesøen en solrig søndag eftermiddag til hjemmegrillet pølser og lækre bøffer.

Tivoli friheden fed fredag

Sankt Hans for familien i Friheden

Hvert år, når vi fejrer Sankt Hans den 23. juni, samles familier rundt om bålet til sang og fællesskab. Rundt i Århus kan du deltage i den hyggelige begivenhed og Tivoli Friheden er ingen undtagelse. Her samles familier rundt om Svanesøen til fællessang og traditionen tro blev vi alle budt velkommen af direktør Henrik Ragborg Olesen. Herefter blev det Århus Borgmester, Jacob Bundsgaards tur til at holde den årlige tale.

Borgmesteren har holdt talen til Sankt Hans i Friheden de sidste 10 år og for ham er det altid en helt speciel begivenhed at stå her Sankt Hans aften.

Tivoli friheden fed fredag

Interview med Århus Borgmester Jacob Bundsgaard.

Friheden binder Århus sammen

Som Jacob Bundsgaard siger, da vi fanger ham lige inden talen for at høre, hvorfor lige Tivoli Friheden ”jeg syntes det er blevet en rigtig god tradition, som jeg holder meget af, fordi jeg syntes, at Tivoli Friheden jo står for noget af det som er med til at binde Århus sammen. Det jo alle mulige forskellige mennesker, som kommer herude.”

På spørgsmålet om vores Borgmester selv kommer i Friheden, når han holder fri, var svaret et klart ”ja, det gør jeg. Jeg har jo også en søn, der arbejder herude, så vi har en tilknytning til stedet.”

Tivoli friheden fed fredag

Hardinger Band Sankt Hans aften.

Perfekt afslutning på Sankt Hans

Efter et vellykket bål var brændt ud gik turen hen foran den nye storscene, hvor Hardinger Band underholdt med det kendte Shubidua numre og fællessangen fortsatte blandt gæsterne, da koncerten til sidst blev afsluttet af Midsommersang.

Tivoli friheden fed fredag

Fed Fredag for de unge med dansk succes band

Allerede dagen efter Sankt Hans blev hele Friheden fyldt med glade studerende, der fejrede, at eksamen endelig var ovre. Her stod Scarlet Pleasure klar til at fylde parken op med fredags stemning og god musik. Især den efterhånden ikoniske ”What a life” løftede næsten kronen af de omkringstående bøgetræer, da de mange studenter sang med, mens huerne blev svunget i takt.

Tivoli friheden fed fredag

Jeg fangede nogle af gæsterne, der alle er midt i 20’erne og som havde taget turen ud til Fed Fredag og spurgte, hvad de brugte deres sæsonkort til. ”Vi bruger vores sæsonkort til de koncerter, som er herude og går mange forskellige koncerter.” Vi er både afsted i aften og skal til Birthe Kjær i morgen.”

På et lidt undrende spørgsmål om, hvorfor som ung i 20’erne tager til Birthe Kjær koncert, var de alle enige ”man skal udnytte, at man har et sæsonkort og så det egentlig lidt lige meget, hvem der kommer og spiller. I forhold til vores ungdom, så det måske ikke lige den musik, som vi selv lytter til. Men vi er vokset op med det igennem vores forældre, så man kender jo alle sangene. I vores vennegruppe har de stort set alle sæsonkort, for det kan betale sig med alle de koncerter, som er herude.

Tivoli friheden fed fredag
Tivoli friheden fed fredag
Tivoli friheden fed fredag

Lørdagskoncert med Birthe Kjær

To dage med koncerter på den nye scene, blev efterfulgt af vores allesammens Birthe Kjær, der indtog scene lørdag aften og som tog publikum med på en rejse gennem hele hendes karriere helt tilbage fra 1968. Her var størstedelen af de fremmødte gæster noget ældre end koncertgæsterne om fredagen og så selvfølgelig de tre 20-årige, som vi mødte dagen forinden. Som altid fik Birthe Kjær skabt en festlig stemning med sange, som vi alle kunne synge med på. Ung som gammel.

De tre dages events er et perfekt eksempel på, hvordan et sæsonkort kan kombineres med en dagstur i forlystelserne sammen med familien og koncertoplevelser om aftenen, på tværs af generationer.

Tivoli friheden fed fredag

Grillsøndag ved Svanesøen

Hvis du stadig ikke har fået nok af oplevelser i Friheden, så er søndag en oplagt dag til at køre sæsonkortet igennem i indgangen og tage en trækvogn ned til grillområdet ved Svanesøen. Her må du indtage medbragte drikkevarer og mad, som du kan grille ved de store udendørs grill, der er sat op rundt om søen.

Lad børnene tage en tur rundt i Friheden med forlystelser, mens maden bliver klar og der nydes et koldt glas vin. Sæt jer og nyd de lækre bøffer, der lige er blevet taget af grillen, med udsigt ud over Svanesøen og lyden af karruseller i baggrunden. Og slut efterfølgende ugen af med at prøve et par af forlystelserne, inden turen igen går hjemad.

Tivoli friheden fed fredag

Skab traditioner sammen

Tivoli Friheden i Århus er en oplevelse på tværs af generationer og her er aktiviteter for alle aldersgrupper mange af ugens dage. Hvis du ikke har mindre børn i familien, så er her stadig masser af muligheder for at nyde en god dag og aften i parken.

Som Jacob Bundsgaard så rigtigt siger, så er Friheden en stor del af Århus kultur, hvor vi som århusianere kan skabe traditioner sammen.

Tivoli friheden fed fredag