Aarhus Inside logo

Spiselauget skaber folkelig stemning i Århus

Udgivet: 15. november 2021
Restaurant Spiselauget ved Godsbanen i Århus
af: Christina Hazelden

Fotograf: Wyrlestudio

Spiselauget, der holder til på Godsbanen i Århus, har siden 2014 været i en rivende udvikling, hvor stedet blev overtaget af Mads Poulsen og Christian Castenskiold-Klixbüll. Siden da har de rå haller dannet rammerne om et utal af store fester og daglige hyggelige arrangementer.

Ambitionen dengang var at lave et folkeligt spisested, som læner sig meget op ad de engelske Gastropub. Her mødes folk på den lokale pub, drikke en øl og får et måltid mad uden at det slår bunden ud af økonomien. Det må i den grad siges at være lykkes og ud over det hyggelige spisested, som til dagligt også fungerer som kantine for folk i området omkring Godsbanen, så er Spiselauget involveret i både events og festivals rundt i byen.

Rå lokaler i Godsbanen

Lokalerne er ikke som de fleste andre spisesteder i Århus. Selvom Godsbanen er ombygget og istandsat, så oser her stadig af den stemning, der tidligere har huset Århus godsbanegård. De rå detaljer skinner igennem overalt i både restauranten og foyeren, som Spiselauget råder over og selvom det er store åbne lokaler med skrå betonvægge, så hviler der en hyggelig og varm stemning over hele stedet.

Den røde tråd

Der findes helt klart en rød tråd gennem hele virksomheden og de mange spisesteder, som Mads Poulsen er en del af. Mange af stederne er bundet godt op omkring kulturen i byen, hvor de deltager i festivaler, har spisestedet ved Ceres Park Arena og generelt placering tæt på kulturelle oplevelser. Det handler nemlig om, at kulturen og gastronomien skal gå hånd i hånd. For når man har været en tur i teatret eller til en koncert, så giver det en helhedsoplevelse at være ude og spise også.

spiselauget spisested godsbanen århus

Konceptaftener

Som alle andre restauranter, så kom også Spiselauget under pres da corona tog sit indtog i Danmark. Det blev nødvendigt at gå en tur i tænkeboksen og her kom de to ejere op med idéen med konceptaftener. Det går i alt sin simpelhed ud på, at der hver dag i hverdagen kun er en ret på menuen med vin og øl ad libitum. Retten er bestemt af kokkene og prisen ligger fast med all inklusive.

Det giver ikke kun mulighed for Spiselauget at holde fokus på enkelte retter, men også at skabe en oplevelsesmiddag for deres gæster. Ejeren af Spiselauget Mads Poulsen er ikke i tvivl om, at det er en stor succes ”det skal være ukompliceret og at du som gæst kan få alt, hvad du kan spise og drikke til en fornuftig pris”. For det er nemmere at holde fokus på, at en fast ugentlig ret bliver 100% i orden end et menukort med masser af forskellige retter, der måske ender med at blive middelmådige”.

Især aftener med asiatiske retter er populære. Her kommer en masse deleretter på bordet og når fadet er tomt, er det op med hånden og så står der en tjener parat til at fylde bordet med mad igen.

spiselauget spisested godsbanen århus

Fællesfest hos Spiselauget

Ud over en fyldt mave og en knap så tom pengepung, så bringer konceptaftener også en hel anden stemning op i Spiselaugets gæster. Mads beskriver oplevelsen som at blive inviteret hjem og spise hos venner og familie ”det er egentlig det samme vi gør. Værtsparret har besluttet, at det skal være bøf bearnaise på menuen og så kommer deres gæster, sætter sig til bords og nyder maden og det er den følelse, som vi her ved Spiselauget gerne vil genskabe”. Den store succes kan ses i deres gæster som nogle gange kommer flere gange i ugen og så er konceptaftenerne også populære, når der skal fejres fødselsdag.

På spørgsmålet om, hvordan stemningen er blandt gæsterne når alle får serveret den samme ret er svaret nemt for Mads, ”det er en meget mere folkelig stemning og folk begynder hurtigt at snakke sammen med nabobordet. Man føler, at man er til en stor fællesfest og at kalde det for et moderne forsamlingshus er ikke helt forkert. Nogle af de sjoveste steder er jo der, hvor man har været inde og bare få en gang pommes frittes og vin på karaffel og så stået og røget smøger under en varmelampe, mens man har fortalt røverhistorier og lært nabobordet at kende. Det er den stemning, som vi skal skabe”

Spiselauget- spise ude - forsiden

Hvorfor gå ud en mandag?

En af de største succeser var i sommers, da Spiselauget kørte konceptaften med pil-selv-rejer ad libitum. Her sad hver mandag op til 300 mennesker ved de store udendørs langborde ”det da fedt sådan en mandag, hvor solen skinner og man sidder og drikker cava og piller rejer” udbryder Mads med et glimt i øjet, hvorefter han fortsætter ”det temmelig dødt i byen de første 3 dage i ugen og det skal vi have rusket op i.

Mange sparer op til weekenden fordi det er dyrt at gå ud og spise og man ender hurtigt med at komme af med over 500 kr. Derfor går mange ikke ud på en mandag for der kan man jo godt tænke ej det er også frås. Vores konceptaften falder derfor godt i manges smag for her kommer man af med 200-300 kr. og har haft en fed mandag aften.”

Dessert Spiselauget ved Godsbanen

Udfordringer i branchen

Restaurationsbranchen har været hårdt spændt for de sidste par år med store udfordringer og en af de største er at skaffe personale. Mads spår, at vi vil komme til at se mere udenlandsk talende personale i servicebranchen ”før i tiden kunne en jobsamtale nemt tage 3 timer for at være sikker på at vi valgte den rigtige og i dag er det en kæmpe mangelvare med dygtigt personale.

Så har vi jo lige haft en kæmpe udfordring i vores branche, at unge mennesker kan stå for 250 kr. for at pode og det er virkelig svært at hamle op med. Det vi så kan gøre i stedet, er at tilbyde andre goder end høje lønninger. F.eks. så tilbyder vi vores ansatte, at de kan spise for halv pris på vores øvrige spisesteder”.

Restaurant Spiselauget

Du kan følge med i livet ved Spiselauget  på deres hjemmeside, Facebook og Instagram, hvor du også kan se når menuen ændres samt øvrige arrangementer.

Restaurant Spiselauget