Livet på Trøjborg – En fortælling om fællesskab og generationer på Trøjborg
Billeder af fotograf, Anders Bach
Jeg sidder med den kvadratiske bog lige her foran mig. Bogen er indhyllet i et rødt stofomslag og er en hyldest til Trøjborg, den bydel i Aarhus, som de fleste på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med. Selvom jeg ikke bor på Trøjborg, har jeg besøgt området mange gange. Når jeg tænker på Trøjborg, er det dog ikke, fordi jeg føler en særlig tilknytning til stedet. Men efter at have bladret i bogen, læst de skønne historier og skæve digte og set de personlige billeder, er mit syn på bydelen forandret for altid.
Bogen hedder “Livet på Trøjborg” og er en unik fortælling om bydelen lige uden for Aarhus’ centrum. Den blomstrer af lokalt liv med fortællinger af historier gennem tidligere og nuværende beboeres øjne samtidig med, at den bringer fortællingerne til live med smukke billeder.
En varm sommerdag i juni mødtes jeg med forfatteren Steffen Moestrup på Nordre Kirkegård på Trøjborg. “Livet på Trøjborg” er resultatet af et treårigt samarbejde mellem Steffen og fotografen Anders Bach. Og som Steffen påpeger, er bogen faktisk en fortælling fra vugge til grav. Og det skulle vise sig at være meget bogstaveligt, da en af de mange lokale, som var en del af bogens historier, gik bort, mens bogen var undervejs.
Steffen og Anders mødtes første gang til en forældrefest på skolen i Trøjborg i januar 2020. Selvom de ikke kendte hinanden på forhånd, opdagede de hurtigt, at de begge havde rødder i området. Og så delte de begge en interesse for at skabe en bog om Trøjborg. Begge undrede de sig over, at der ikke allerede fandtes en bog om området, og besluttede sig for at gøre noget ved det.
At finde hjem, Steffen Moestrups begejstring for Trøjborg
Jeg spurgte Steffen, hvorfor han havde lyst til at lave en bog om Trøjborg. Han fortalte mig, at han elsker området og har boet der i over 20 år. Selvom han havde overvejet at flytte andre steder hen, droppede han altid tanken og blev hængende på Trøjborg. Han føler sig hjemme og godt tilpas der og føler en stærk forbindelse til stedet. Han tænkte, at det kunne være interessant og meningsfuldt at lave en bog for at opleve sit eget sted på en ny måde og samtidig skabe et fælles minde for andre.
Steffen fortalte også den overvældende oplevelse, det var at skabe bogen. Skriveprocessen og mødet med utallige mennesker, som han skulle tale med og lære at kende, har beriget ham på mange måder. Han følte, at det har skabt en dybere forbindelse til stedet og menneskene der.
En Bog, der fejrer bydelens skønhed og sjæl
Hvad er det så som gør Trøjborg speciel i forhold til andre bydele i Aarhus, og her kom svaret helt fra hjertet ”når folk først får en forbindelse til Trøjborg, bliver de virkelig forelskede i stedet. Der opstår en dyb kærlighed til området, hvor man føler sig som en del af en lille by i byen. Selvom alt er inden for rækkevidde, og der er masser af aktiviteter som biografer og caféer, er der stadig en unik følelse af fællesskab og bydelen er næsten som en tidslomme”
Steffen ønsker, at bogen formidler de følelser og kendetegn ved stedet, som han selv forbinder med Trøjborg. Han håber også, at bogen vil præsentere nye oplysninger og fakta om området. Steffen påpeger, at bogen primært er en hyldest til Trøjborg og dets fællesskab. Og en fejring af de mennesker, der skaber og bidrager til stedet. Der er portrætter af både kendte og almindelige mennesker, fra unge til ældre, som har haft en betydning for Trøjborg.
En kollektiv fortælling om fællesskab og lokal stolthed
Vi fik en snak om inspirationen til bogen og Steffen fortalte, at de fik input og bidrag fra Trøjborgs beboere gennem Facebook-gruppen “Livet på Trøjborg”, som Steffen selv startede flere år tilbage. De modtog mange forslag og ideer til steder og personer, der skulle være med i bogen. Nogle af disse forslag blev inkluderet, og nogle af de delte billeder fra gruppen blev også brugt i bogen. På den måde blev bogen et kollektivt projekt og en repræsentation af det lokale fællesskab.
Steffen mener, at bogen kan give en følelse af samhørighed og fællesskab samt bringe glæde til læserne. Han håber også, at folk vil genkende steder og måske undre sig over, hvad der har ændret sig. Det var samtidig et helt bevist valg fra både Steffen og Anders, at bogen skulle være visuelt tiltalende med mange billeder og at den kan nydes på forskellige måder uden at skulle læses fra start til slut.
Den lokale opbakning til bogen
Jeg var meget interesseret i at høre mere om de fællesskabsmiljøer, der findes på Trøjborg, og om Steffen mener, at det er noget, der adskiller Trøjborg fra andre områder. Steffen fortalte, at der er lokale initiativtagere og en generel opbakning fra beboerne, der gerne støtter op om lokale projekter. Selvom Trøjborg har omkring 12.000 indbyggere og kan betegnes som en lille landsby, er der stadig en interesse og opbakning til lokale initiativer og projekter. Det var noget som Steffen og Anders i den grad fik at mærke med udgivelsen, da de har oplevet meget positiv respons og opbakning til deres bog, både gennem bidrag til bogen og forudbestillinger fra lokale butikker.
Steffen og Anders har været meget bevidste om økonomien i forbindelse med udgivelsen af “Livet på Trøjborg”. De har ikke fået sponsorer, men snarere forhåndssalg af bogen, som har hjulpet med at dække trykomkostningerne. Steffen mener, at det lokale engagement og støtte til fællesskabet på Trøjborg er årsagen til, at butikkerne og virksomhederne har været villige til at støtte projektet. En del af de lokale erhvervsdrivende har forudbestilt et antal bøger. Steffen er også glad for at se, at boghandlere og butikker på Strøget har taget bogen ind, samt at AROS har vist positiv interesse.
Køb bogen ved døren
Jeg var lidt nysgerrig på bogens udseende og format og spurgte Steffen, hvorfor den er rød og kvadratisk. Steffen smilte og fortalte, at de havde svært ved at finde det rette fotografi til forsiden og eksperimenterede med forskellige billeder, men det føltes ikke rigtigt. De besluttede sig derefter for at bruge et knaldrødt tekstiltryk på forsiden, der symboliserede de røde murstensbygninger på Trøjborg. Formatet på bogen blev valgt til i en størrelse, der svarer til en “coffeetable book.
Steffen afslører også en sjov detalje i vores samtale. Han har hængt en plakat uden for sin dør, hvor der står, at man kan ringe og købe en bog direkte fra forfatteren. Og det har faktisk fungeret. En dag ringede postbuddet på døren og det var ikke for at aflevere et brev, men for at købe en bog. Og hvad giver en mere særlig følelse end at købe bogen direkte fra forfatteren.
Inden vi rejser os fra bænken og hver især forsætter dagen, nævner Steffen, at det har været en udfordring at vide, hvornår bogen egentlig var færdig. Der var så mange forslag og input, især fra Facebook-gruppen, som de skulle tage stilling til. Og med tusindvis af fotografier havde Anders en stor opgave med at udvælge de rette billeder til bogen. Men det var deres koner, der lavede sjove kommentarer om, at de nok aldrig ville blive færdige og om det ikke bare var en undskyldning for at komme ud af huset og sidde på den lokale café og drikke kaffe, der fik dem til at tage beslutningen om afslutningen på bogen.
Livet på Trøjborg
“Livet på Trøjborg” er ikke bare en bog om en bydel, det er en invitation til at opleve et fællesskab, et sted og en følelse af hjem. Og måske vil den endda få dig til at tage en tur til Trøjborg og se, om du også kan finde den særlige magi, der har tryllebundet både forfatteren Steffen Moestrup og så mange andre.
Så hold øje med “Livet på Trøjborg”, den røde bog med kærlighed til bydelen og historierne, der lever i dens gader. Du vil ikke bare læse en bog, du vil opleve Trøjborg på en ny og charmerende måde.
Du kan rekvirere bogen ved at kontakte Steffen Moestrup direkte på mobil 51906213.
Uddrag fra bogen “Livet på Trøjborg”
“I en nedlagt tobaksbutik i Willemoesgade boede en ung, blændende smuk, kvindelig skuespillerelev, som jeg kendte fra min mellemskoletid på Katedralskolen. Her prøvede jeg at gøre mine hoser grønne. En dag havde hun haft indbrud og var blevet bestjålet for et par hundrede kroner, den ene af to bashøjtalere og et karton russiske, lyserøde cigaretter. Dagen før havde Jesper – der var lillebror til en af mine skuespillere – netop tilbudt mig sådan nogle lyserøde cigaretter. Så jeg rekommanderede mig som detektiv og lovede at opklare sagen.
I de følgende dage krydsede jeg rundt i Trøjborgs underverden for at finde Jesper, men hver gang jeg havde fået øje på ham, forsvandt han ind i en eller anden skummel baggård. Tilsidst mødte jeg Klaus, der kendte Jesper. Han kunne fortælle, at bashøjtaleren på Trøjborgs sorte marked allerede var forhandlet bort formedelst en daggert. Jeg bad Klaus om at meddele Jesper, at han skulle møde op hos mig næste dag og medbringe tyvekosterne. På det tidspunkt boede jeg stadig i Finsensgade 10.”
Af filminstruktør Nils Malmros.
Øvrige artikler
Det sker i Århus
Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus i 2023. Uanset om du er til kultur, kunst, musik eller noget helt fjerde, er der noget for enhver smag.