Aarhus Inside logo

Markedshallen Nicolinehus har skabt et nyt fællesskab på Århus Ø

Udgivet: 5. marts 2023
Markedshallen Nicolinehus
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Århus Ø bliver år for år udvidet med flere beboere efterhånden, som der skyder nye bygninger op i bydelen. For både de lokale tilflyttere, århusianere fra den øvrige del af byen og turister byder Århus Ø på mange spændende nye specialbutikker og spisesteder.

Jeg elsker den livlige aktivitet, der er rundt på Århus Ø og går mange ture i bydelen året rundt. Her er der en helt speciel samhørighed af livet på landjorden og livet på vandet. Folk, der går ture eller sidder på en bænk og nyder en kop kaffe, mens wakeboardere suser hen over vandet og de små sejlbåde stille sejler forbi. Ved det lille fyrtårn ude på spidsen står fiskere og forsøger at få dagens fangst og i horisonten er der udsigt til både Mols og hele Århus bugten ved Risskov og Egå.

Derfor har jeg også ventet med stor spænding på åbningen af Markedshallen Nicolinehuset. Det nyeste sted på stammen indenfor street food. Århus Ø har jo allerede Bassin7 med deres små hyggelige boder og en del spisesteder, som har fået fodfæste, så hvordan skulle Markedshallen passe ind i hele den sammenhæng?

Markedshallen er åbent

Her en måned efter den officielle åbning i februar 2023, tog jeg turen ud til Århus Ø og da jeg trådte ind ad døren, var jeg slet ikke forberedt på de indtryk, der kom mig i møde. Hele lokalet var fyldt af gæster og der var en summen fra alle borde fra folk, der snakkede og hyggede sig. Jeg følte mig velkommen, med det samme jeg trådte ind i det store lokale og mens varmen begyndte at sprede sig i kroppen, sugede jeg alle indtryk til mig.
Her i et nybygget arkitekttegnet boligkompleks har det lykkes at lave et sted, der på en gang har et lidt råt udseende, som hører sig til ved street food, men samtidig også en varme, der strømmer dig i møde, lige så snart du åbner døren.

Markedshallen Nicolinehus

Ejer, kokken og værten

12 mindre madhuse og barer ligger spredt rundt i lokalet, så de er nemme at navigere mellem de mange langborde og gæster, der går rundt. Det var svært ikke at blive smittet af stemningen omkring de små huse, for smilene var store fra både ejere og gæster, når der blev langet anekdoter hen over disken. I min snak lidt senere med Jonas Kring, der er kommerciel direktør i Markedshallen, fortalte han netop, at i de fleste af madhusene er det ejeren eller kokken selv, der står for at betjene de mange gæster. Det har været en af de vigtigste ting i hele konceptet, netop at værten er med helt ude på gulvet, for at det bliver så autentisk en oplevelse som muligt. Og hvem er bedre til storytellingen om maden og stedet end ejeren selv.
Der er ingen tvivl om, at Århus har fået et nyt sted, der kan samle os til en stor mad fest med fokus på fællesskabet omkring den danske hygge.

Efter at have suget de mange indtryk til mig blev jeg nysgerrig omkring hele konceptet med Markedshallen Nicolinehus og jeg fik fanget en noget travl direktør, Jonas Kring.

Markedshallen Nicolinehus

Det folkelige hus på Århus Ø

Jonas Kring har ligesom sine 45 ansatte travlt denne første lørdag her i marts, hvor jeg besøgte Markedshallen og hvor stort set alle de 500 siddepladser var optaget. Når der er travlt, så er det lige meget hvilken titel, man besidder. Her hjælper alle til både i opvasken og på gulvet. Midt i travlheden havde Jonas lige tid til at dele den første måneds erfaring over en snak ved et af de mange borde.

Jeg var lidt nysgerrig på, om det var lokale eller folk inde fra byen, som indtil nu havde besøgt stedet. ”Der er allerede mange fra Århus Ø, som er blevet stamgæster for mange har savnet et folkeligt hus her i bydelen, men her kommer også folk inde fra byen, som har hørt om stedet og er nysgerrig efter at besøge os”. Allerede nu er vi under maximal belastning på pladser og selvom vi har udvidet de i starten 250 siddepladser til nu 500 pladser, bliver det nødvendig at udvide det igen til 630 siddepladser. Og lige så snart vejret tillader det, skal vi havde vores udendørs siddepladser sat op også” fortæller Jonas og fortsætter ”mange af møblerne har vi jo bygget selv og vi har taget meget hensyn til, at man også skal sidde godt.

Markedshallen Nicolinehus

Jonas Kring, kommerciel direktør for Markedshallen.

Plads til hunden og jakkesættet

Et af de tiltag, som var vigtige i indretningen af Markedshallen er valgmuligheden som gæst, hvor du både kan vælge at sætte dig ved et af de mange langborde eller ved et bord, der står lidt mere diskret.
”Det har været vigtigt fra starten, at der bliver skabt et hyggeligt rum i Markedshallen, både for de første gæster, der kommer ind eller for selskabet, der ønsker sit eget rum i rummet med lidt mere privatliv, men stadig gerne vil være en del af fællesskabet”, udbryder Jonas.

For Jonas er det vigtigt, at stedet er folkeligt og for alle ”jeg ser det ikke som en restaurant, men som et sted, hvor du også kan komme ind, hvis du er ude og gå en tur med hunden og her behøver du heller ikke være dresset op”. Jonas har altid haft en helt speciel forhold til street food kulturen og inden Markedshallen åbnede, var de rundt i Europa og især Norge og Sverige for at hente inspiration fra andre street food steder. Men hvor vi på mange af de andre street foods kommer ned for at få den mere rå og lidt festival stemning, så er det drømmen, at Markedshallen skal været både et fælles forsamlingshus, men også aktuelt for erhvervslivet på Århus Ø.

Markedshallen Nicolinehus

Fremtiden for Markedshallen

Hvad er så fremtiden for den nye Markedshal i Nicolinehuset?
For Jonas har der allerede været nye tiltag her en måned efter åbningen. Både med lanceringen af deres egen specialøl fra Jacobsens bryggeri, der for en meget kort periode kan nydes til retterne og til en dag, hvor musikken spillede lidt ekstra med egen Dj. Da emnet kom ind på fremtiden, lyste Jonas lidt ekstra op ” Allerede nu kan du jo købe nogle af tingene med hjem fra de forskellige madhuse. Men på sigt er det meningen, at der skal bygges en større grad af markedshal med en kombination af madhal og hvor du kan købe friske grøntsager med hjem. Dog forventer vi, at det bliver mere sæsonbetonede”.

Nye koncepter

Uanset, så er det vigtigt, at de fremtidige koncepter bliver nøje udvalgt, for bygningen tillader ikke at der udvides med alle de koncepter, som Jonas og folkene bag selv har lyst til. Men der er allerede planer om, at et par af væggene skal brydes ned, så gæster kan komme ind og ud af Markedshallen i et bedre flow og det bliver lettere for personalet at arbejde både ude og inde.

Markedshallen Nicolinehus

Et samlet Århus Ø

Gennem min samtale med Jonas, var det tydeligt at mærke hans begejstring og stolthed over stedet. Rejsen har været lang for det er 5 år siden, at de første spæde spadestik blev taget og Jonas havde store roser til især bygherrerne, som han har udviklet konceptet i samarbejde med. Og som han udtrykte det med et stort smil inden han skyndte sig videre ”her en måned efter har vi alle svært ved at få armene ned igen for den store succes, som Markedshallen allerede har haft”.

Markedshallen Nicolinehus

Personligt, så har jeg også svært ved at få armene ned for der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at være en del af det nye fælleskab i Markedshallen, når jeg besøger Århus Ø. Lige som mange andre gæster allerede er blevet på så kort tid. Så vil jeg slentre ned gennem Bassin7 og resten af Århus Ø, mens jeg spiser en is og nyder livet på vandet. Gå ind i Markedshallen Nicolinehus og spise en sen frokost og blive en del af fællesskabet i huset for så at slutte af med en tur rundt om Lystbådehavnen og nyde de mange smukke lystbåde og det rå havnemiljø. ”Det er jo den samlede oplevelse, som gør hele den her bydel til en samhørighed”, citat Jonas Kring.

Markedshallen Nicolinehus

Åbningstider i Markedshallen

Madhuse:
11.30 – 21.00 – alle dage.

Baren:
11.30 – 22.00 – mandag til torsdag.
11.00 – 24.00 – fredag til lørdag.
11.30 – 21.00 – søndag.

Følg med på Markedshallen Nicolinehus Facebook

Øvrige artikler

Det sker i Århus

Find en oversigt over de kommende oplevelser og events i Århus i 2023. Uanset om du er til kultur, kunst, musik eller noget helt fjerde, er der noget for enhver smag.

Aarhus Watersports Complex

Læs også om, hvordan Arhus Watersports Complex bringer liv og bevægelse på vandet ved Århus Ø

spisesteder

Aarhus Ø

Læs og se meget mere fra Århus Ø her igennem billeder og beskrivelse af bydelen

begivenheder