Aarhus Inside logo

Borgmester Jacob Bundsgaards kærlighed til Aarhus:
En fortælling om byen, Aarhus ånden og klimaet

Udgivet: 25. september 2023
Borgmester Jacob Bundsgaard
af: Christina Hazelden - Fotograf: Wyrle Studio

Budgetter, smil og en kærlighed til byen

Aarhus er en by, der emmer af historie, kultur og en helt speciel stemning. Og hvem kender Aarhus bedre fra alle vinkler end byens borgmester, Jacob Bundsgaard. Denne artikel handler om at være borgmester i sin egen fødeby og om, hvordan Jacob Bundsgaard oplever Aarhus, både fra borgmester skrivebordet, men også som privatperson.

Borgmesterkontoret ligger på 1. sal i den fredede Rådhusbygning. Når du træder ind ad døren til bygningen, rammer du en tidslomme, som tager dig tilbage til 1941. Duften af træ fra de originale træpaneler og møblerne, som alle er designet af Arne Jacobsen, strømmer dig i møde. Vagten, der sidder ved indgangen, fortæller ivrigt om huset og om, hvordan alt stadig er i original stand som da bygningen blev indviet tilbage i 1941. Om messing askebægerne, der sidder skruet ind i væggen og de gamle elevatorer med knapper, der stadig virkede her 82 år efter.

Da jeg træder ind på borgmesterkontoret, kommer Jacob Bundsgaard os i møde med et smil. Lyset fra Park Allé brager gennem vinduerne og Jacob sætter sig ned med et smilende suk, ”jeg sidder midt i at få de sidste budgetter til at gå op, så det er godt lige at få en pause.”

Han smiler stort og åbner en danskvand, mens vi sætter udstyret op og fortæller lidt om vores baggrund for interviewet. Og netop dette møde med borgmesteren skulle vise sig at tage mig på en rejse gennem hans liv og den udfordrende opgave, det er at beskytte byens unikke atmosfære i en verden, der er i konstant udvikling og ikke mindst Jacob Bundsgaards store engagement og bekymring for klimaet.

Jacob Bundsgaards barndom

Jacob Bundsgaard er født i Aarhus og er langt fra et nostalgisk menneske, men hans barndom i Brabrand og senere i forstaden Skødstrup er en skattekiste af minder, der har formet hans kærlighed til Aarhus.
Han fortæller om en tryg barndom og en børnehave på Aldersrovej på Trøjborg, hvor der altid var plads til ham. Som barn nød han Aarhus med ture i Tivoli Friheden, Grøn Koncert og vandreture i skovene. Han stopper op i sin fortælling om barndommen, kigger ud i luften mens han erkender, at han var privilegeret ved at vokse op i Aarhus. Man mærker tydeligt, at han har en stolthed i at være borgmester i sin fødeby, men at der også følger et enormt ansvar.

Det er kærligheden til Aarhus, som driver ham. Han taler om byens historie og udvikling gennem tiden og den helt specielle stemning i byen, der er svær for ham at beskrive med ord. Netop fordi det er den følelse, som sidder helt dybt inde i hjertet. ”En ting er unik for Aarhus,” siger han. ”Det er venligheden, smilene på aarhusianernes ansigter og den imødekommenhed, som man sjældent oplever andre steder, som er med til at gøre byen til noget særligt.” Jacob smiler og tilføjer ”her i Aarhus har vi i sandheden en fantastisk stemning og det er noget som vi skal se som en stor værdi, der skal værdsættes og beskyttes”

Borgmester Jacob Bundsgaard

Berig Aarhus med verdens mangfoldighed

Når man taler om Aarhus, så er det uundgåeligt at komme ind på kulturen i byen og det var tydeligt at mærke at det var vigtigt for Jacob Bundsgaard at komme ind på de mange forskellige lag af kultur i Aarhus.
”Aarhus’ kultur skabes jo af de unge, både dem der bor her og de mange studerende, der strømmer til byen”.

”Vi er så privilegeret i Aarhus,” forsætter Jacob. Hvert år i august og september strømmer 10-12.000 nye mennesker til Aarhus for at starte deres uddannelse. De bringer alle deres kultur med sig. Det kan være fra provinsbyer i Danmark eller folk fra udlandet og Jacob ser dem som en kilde til energi, nye ideer og visioner. ”De er med til at give Aarhus den helt specielle stemning. At flytte til Aarhus er en udvikling, uanset hvor man kommer fra. Der er mange ting, som man skal lære i Aarhus som tilflytter. Man skal lære at finde sin plads, skabe et nyt netværk, og heldigvis er der mange ”gamle” tilflyttere, der kan hjælpe de nye studerende med at finde vej.”

Mange af de unge mennesker, der vokser op i Aarhus, forlader byen efter endt uddannelse. På spørgsmålet om Jacob så dette som en udfordringen var han helt klar i sin opfordring. ”Folk skal opleve verden, ikke kun København, men også Japan, Ghana, USA eller Latinamerika. At rejse og udforske forskellighederne i kulturer og levevis er berigende.”

”Rejs ud i verden, smag på verdens krydderier af kultur, samfund og oplevelser og tag dem med hjem til trygheden i Aarhus. Bidrag med nye måder at leve på, måske endda med opskriften på nye frikadeller, der kan berige Aarhus’ kulinariske landskab.”
Han påpeger, at risikoen ved at blive i det nære og trygge Aarhus kan medvirke til, at man kan miste perspektivet på verdens mangfoldighed.

Jacob har selv været ude i verden flere gange som ung. Efter folkeskolen tog han på Highschool i USA, boede i en periode i England og oplevede længere ophold i Australien. Han fortæller, at når man oplever verdens muligheder kan man tage den indsigt med tilbage til sin fødeby og bruge det som man har lært, til at skabe noget fantastisk i Aarhus.

Borgmester Jacob Bundsgaard

Aarhus’ kulturlag gennem borgmesterens øjne

Vi snakker om, hvordan Aarhus er en ukompliceret by at leve i. Her er skov, strand og by inden for rækkevidde. Det er så nemt at flytte til Aarhus, og byen byder på en tryghed med lav kriminalitet. Jacob understøtter det med de tilbagemeldinger han har fået fra udlandet, når de besøger Aarhus. Den varme og de trygge omgivelser de er blevet modtaget med.

”ARoS er jo en verdensinstitution indenfor kunst og kultur”

Når man kigger rundt på borgmester kontoret, så er der kunst på væggene. En gammel kasket som sikkert har en stor betydning for Jacob og en Hoptimist på skrivebordet. Det er tydeligt at han går op i kunst og kultur.
“Danmark har så meget at byde på af oplevelser, og fordi vi har en god balance mellem arbejde og fritid har vi store muligheder for at opleve den kunst og kultur, som findes i landet.” Kulturelle oplevelser i verdensklasse er inden for rækkevidde, og Aarhus er ingen undtagelse.

Det skinner tydeligt igennem, at Jacob Bundsgaard er stolt som borgmester over, at vi har så stærke kulturinstitutioner som ARoS, Moesgaard og Den Gamle By. De er ikke kun skatte for byen, men for hele verden. Disse institutioner skaber en synergi med de mindre organisationer i Aarhus og giver alle kulturelle organisationer mulighed for at udvikle sig.

”Musikken i dag er anderledes, men der er stadig spændende undergrundsorganisationer som Godsbanen, Institut for (X) og Aarhus Volume, der skaber fantastiske oplevelser og platforme for udvikling.”
Dette miljø skaber en dynamik, der beriger både aarhusianere og besøgende med utallige kulturelle muligheder .
”Også Sydhavnen har gang i noget sindssygt spændende,” siger han. ”De er i gang med at skabe et miljø, hvor kunstnere virkelig kan gro og udvikle sig.”

Jacob stopper op og tager en tår af sin danskvand, der står på det store flotte mahognibord, hvor vi sidder og snakker. Smilet er bredt. Det er tydeligt, at han er stolt af Aarhus og stolt af at have været med i den udvikling, som Aarhus er i. Nostalgien flyder ind over ham og han begynder at snakke om de gamle rappere som LOC, Johnson og USO.

Jacob læner sig tilbage i stolen og mindes musikken fra hans barndomstid, som også var storhedstiden for musikken i Aarhus. ”Den gyldne musiktid”, kalder han den.
80’erne med kunstnere som Thomas Helmig, Lis Sørensen, Anne Linnet, Gnags og TV2.
Det var jo også min tid og mens han snakker videre, starter der en playliste af aarhusianske 80’er sange i mit hoved og lige et kort øjeblik glemmer jeg alt om interview, borgmesteren, Aarhus og bare smiler, mens jeg mindes den tid hvor skulderpuder var det hotteste sammen med Lacoste og Levis jeans.

Balancen mellem borgmester og privatpersonen

Det at jonglere mellem rollen som Jacob og rollen som borgmester i Aarhus er ikke altid let.

Som borgmester har Jacob Bundsgaard ansvaret for byens strukturer, budgetter og beslutninger. Efter 12 år som borgmester flyder den private Jacob og borgmesterrollen dog mere og mere sammen. ”Jeg nyder jo også bare at være Jacob og gå rundt i min fødeby og møde folk, jeg kender. Gå til GrimFest og være sammen med min familie. Naturen i Aarhus har også et helt specielt sted i mit hjerte” siger Jacob og især et sted elsker han. Bugten ved Aarhus. Han nyder at gå ved vandet eller sejle ud fra havnen og mindes sine barndomsoplevelser med sejlads. Han løber ture i skovene som Marselisborgskovene og Risskov og han påpeger vigtigheden af at beskytte disse naturområder.

”Corona-pandemien har ændret måden, vi oplever Aarhus på og især naturen.” Jacob bemærker, at vi under pandemien havde tid og plads til at genopdage naturen og byen. Dette gav mange aarhusianere en ny forståelse af byen og dens nærhed til oplevelser.

Aarhus sammenlignes ofte med København, men Jacob påpeger, at Aarhus har noget, som København ikke har: naturen. Byen er både en lille storby, forstæder, landbrug og natur. Aarhus har hele paletten, og det gør byen unik.

Borgmesteren om klima, bæredygtighed og Aarhus’ rolle i verden

Mens fotografen går rundt på kontoret og tager billeder stopper Jacob pludselig op med at smile og læner sig frem og bliver mere alvorlig.
”Aarhus er ikke et glansbillede. Der er udfordringer, som skal tages alvorligt. Vi har mange unge som gamle, der til dagligt har det svært og det er vigtigt, at vi som by har mere fokus på dette.”
Han opfordrer os til at huske på at se kontrasten og at vi alle arbejder på at forbedre byen på alle fronter. Det er vigtigt, at vi tager det alvorligt og tænker det ind i fremtidens udvikling af Aarhus.

”Den næste generation er den sidste planke”

Sidste år var jeg inviteret med til et klimamøde sammen med erhvervslivet i Aarhus. Har var en af foredragsholderne Jacob Bundsgaard. I sin tale nævnte Jacob, at den næste generation er den sidste planke, hvis vi skal redde vores verden. Da vi kommer ind på klimamødet og hvad han mente med ”den sidste planke”, var hans svar meget kontant. ”Jeg er dybt bekymret”, siger han.

Danmark og Aarhus har sat ambitiøse mål for CO2-reduktion inden 2030, men det kræver også, at vi spreder de løsninger, vi har i Danmark, til resten af verden. Jacob er bekymret for, hvordan andre lande med lavere levestandarder vil reagere på krav om at ændre deres standarder for at tackle klimaforandringerne. Og det er vigtigt, at Danmark skal finde løsninger, som ikke kun virker i vores egen lille land, men som virker globalt.

For Jacob Bundsgaard er det en personlig mission at bidrage til løsninger for klimaet i verden. Han skal snart til Ghana i forbindelse med et vandprojekt, der moderniserer vandforsyningen og reducerer energiforbruget. Han tror på, at Danmark kan dele sin viden og teknologi med resten af verden og dermed bidrage til en positiv forskel for både miljøet og samfundet.

På spørgsmålet om, hvad vi som aarhusianere kan gøre for at hjælpe, mener Jacob at det er simpelt.
”Vi kan skrue ned for varmen derhjemme, tænke over vores transport og tage cyklen, især når vi bor tæt på vores arbejdspladser. Vi kan ændre vores madvaner ved at spise mindre kød og flere grøntsager. Vi kan også sortere vores affald bedre. Det er en opgave for os alle, og små skridt kan gøre en stor forskel.” Han roser Aarhus for at være dygtige, men vi kan sagtens blive bedre. ”F.eks. bor over 50% af os mindre end 10 kilometer fra vores arbejde. Hvorfor cykler de ikke?”, siger han med et lille smil og indrømmer da også, at han nogle gange tager elbilen på arbejde.

”Køb lokalt og køb genbrug”

Jacob fortæller, at vi i Aarhus arbejder kraftigt hen mod at blive Co2 neutrale, men hver gang vi køber en vare udenfor Aarhus grænse, så er vi faktisk med til at øge Co2 udslippet med 3-4 gange. Det er tydeligt, at Jacob brænder for klimaet og han kan næsten ikke stoppe med at snakke, da vi prøver at få ham væk fra global tankegang og tilbage til snakken om Aarhus.
Han afrunder vores klimasnak med at fortælle, at Aarhus er udvalgt som en af 100 byer i verden, der fokuserer på klimahandlinger og bæredygtighed inden 2030. Byen er en del af et udviklingsnetværk med byer som Rom, Belfast, Bonn og Oslo. Her kan globale ideer og netværk skabes for at tackle klimaforandringerne globalt.

”Aarhus er en perle med uendelige muligheder”

Jacob Bundsgaards kærlighed til Aarhus er smittende. Han ser byen som en perle med en unik stemning og en uendelig mængde muligheder. Men han er også bevidst om udfordringerne. ”Dem er der mange af,” siger han. Han håber, at vi alle sammen kan tage små skridt mod en bedre bæredygtig fremtid, ikke kun for Aarhus, men for hele verden.
Med denne indsigt forlader vi begge borgmesterens kontor og vender tilbage til Aarhus’ pulserende gader med en fornyet forståelse for, hvad det vil sige at elske sin by. Politik kan skabe adskillelse, men kærlighed til Aarhus, det er noget, vi alle kan forstå og værdsætte.

Fotograf: Wyrlestudio