Aarhus Inside logo

Universitetsparken

8000 Århus C

Universitetsparken
Universitetsparken
Universitetsparken
Universitetsparken

Universitetsparken er et åndehul af natur og historie midt i byen

Universitetsparken i Århus dækker et område på omtrent 15 hektar, svarende til størrelsen af cirka 30 fodboldbaner, og blev etableret tilbage i 1933. Dette gør parken til et ideelt sted for både studerende og lokale beboere, der ønsker et frirum fra hverdagens travlhed, og tilbyder en unik mulighed for at nyde naturens ro midt i byen. Med sit varierede landskab tilbyder parken enestående udsigter og naturoplevelser, som både indbyder til aktivitet og afslapning.

Ved en af parkens søer finder du de gamle træer, hvis grene når ned mod vandet. Træerne er hjemsted for ænder og blishøner, som frit svømmer omkring og tiltrækkes af besøgende, især dem der medbringer lidt brød til en hyggelig fodring.

En markant detalje ved Universitetsparken er dens omfattende beplantning med egetræer, hvilket kvalificerer den som Danmarks største egepark. Beslutningen om at anvende egetræer blev taget ud fra økonomiske overvejelser da parken blev anlagt, men har efterfølgende vist sig at være et bæredygtigt valg, da det har været med til at bidrage til parkens robusthed og skønhed.

Universitetsparken praktisk

Parkering

Parkering i Øgaderne, der ligger tæt på parken.

Offentlig transport

Bus 12 | 16 | 18 har stop lige udenfor parken. Letbanen stopper også ved siden af Universitetsparken.

Offentlige toiletter

Der er ingen offentlige toiletter i parken.

Legeplads

Der er ingen legeplads i parken.

Universitetsparken i Århus
Universitetsparken

Livet i universitetsparken

Universitetsparken historie gemmer på charmerende historier, som da der i 1934 ved parkens anlægges, blev sat 20 får til at græsse i parken for at holde græsset nede. Fårerne blev dog en uventet kilde til forstyrrelse, ikke mindst på grund af deres brægen, der forstyrrede undervisningen. En særlig hændelse involverede en vædder, der blev arrig på sit eget spejlbillede i et af vinduerne, hvilket førte til en komisk, men uheldig episode, hvor vædderen stangede så vinduet gik i stykker.

I dag står Universitetsparken som et centralt element i universitetslivet, et sted der tilbyder en pause fra studier og arbejde. Parken tjener ikke kun som et grønt område, men også som et inspirerende miljø for både undervisning og afslapning, hvor du kan nyde den naturlige skønhed og måske endda opdage en ny side af universitetsmiljøet.

Arkitektur og innovation

Universitetets campus er kendt langt ud over landets grænser for sin enestående skønhed, en skønhed, der i høj grad skyldes de frodige planter og klatrende grønne ranker, der pryder facaderne på de mange bygninger. Det grønne tæppe strækker sig ofte helt op til de øverste etager, hvilket skaber en levende og dynamisk kontrast til de karakteristiske gule mursten, der er brugt i mange af universitetets bygninger.

Bygninger, som blandt andet omfatter kollegier, tilbyder de studerende enestående udsigter over den omkringliggende park, hvilket forstærker fornemmelsen af at være en del af noget større – en integreret del af et levende, åndende akademisk fællesskab.

Århus Universitet, som blev grundlagt i 1928, bærer præg af arkitekten C.F. Møllers visionære design. Universitetet er ikke blot en arkitektonisk perle, men også en højborg for kreativitet og forskning på internationalt niveau. Det er et sted, hvor grænserne for viden konstant udfordres og udvides i samarbejde med nogle af verdens førende forskningsinstitutioner. Universitetets akademiske miljø er yderligere blevet hædret med Nobelpriser til to af dets forskere, hvilket cementerer dets status som en institution, der ikke kun bidrager til, men også formår at sætte nye standarder inden for global forskning.

Universitetsparken
Universitetsparken

Tid, traditioner, og samvær

Centralt på campus står universitetets aula, et imponerende bygningsværk, der er prydet med et smukt solur. Solur fungerer ikke kun som en påmindelse om tidens gang, men også som et symbol på den vedvarende stræben efter viden og forståelse.
Lige ved siden af ligger det historiske amfiteater fra 1949, med plads til 3000 tilskuere, et vidnesbyrd om universitetets lange tradition for at være et samlingspunkt for både studerende og akademisk personale.
Amfiteateret og de omkringliggende læse- og studieområder bliver brugt flittigt til en række arrangementer, der spænder fra formelle akademiske ceremonier til mere uformelle studiegrupper og sociale sammenkomster.

Kapsejladsen

Kapsejladsen i Universitetsparken har siden 1991 været en stort tradition for studerende ved Århus Universitet. Event trækker næsten 30.000 tilskuere til, hvilket gør det til Nordeuropas største studenterdrevne arrangement. Det er en dag, hvor universitetets akademiske fællesskab og kreative energi mødes i en festlig og konkurrencepræget ånd, der forener studerende på tværs af fakulteter og studieretninger.

Kapsejladsen er kernen i begivenheden, hvor 12 hold konkurrerer i en række udfordringer, der tester både deres fysiske og mentale skarphed. Deltagerne skal krydse en af parkens søer i kajakker. Efterfølgende skal de hurtigt drikke en øl, udføre en drejning om en flaske ti gange og derefter krydse tilbage over søen. 

Universitetsparken
Universitetsparken
Universitetsparken i Århus
Universitetsparken i Århus
Universitetsparken
Universitetsparken

Se mere om Kapsejladsen

Udforsk Universitetsparken

Tag et kig på det smukke område omkring de to kunstige søer, placeret i den ene ende af parken.
Oplev det vidstrakte parkareal, der strækker sig langs begge sider af den charmerende lille bæk, som snor sig gennem parken og munder ud i de to søer.

Find oplevelser i Aarhus i Eventkalenderen

Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 22. januar 2023

 – copyright: AarhusInside