Aarhus Inside logo

Langenæs

Langenæs er en bydel i Århus C, der ligger ved Marselis Boulevard, Skanderborgvej, Sdr. Ringgade og Jernbaneterrænet. For de knap 7000 indbyggere er det et område med store grønne arealer, dagligvarebutikker, daginstitutioner, frisører og bagere.

Langenæsparken i Århus

Langenæs bydel i Århus

Bydelen er forholdsvis ny og ligger tæt forbundet med Frederiksbjerg. Langenæs kom på tegneplanen i 1940’erne. Hvis Langenæs så alligevel dukker op i nogle af historiebøgerne, så referer det til nogle høje skrænter, der lå ved Ringgadebroen.

Skrænterne forsvandt da banegårdsterrænet blev udvidet i 1920’erne. Men for Langenæs bydelen så blev den opkaldt efter de forsvundne skrænter.

Langenæs i Århus
Langenæs i Århus
Langenæs i Århus

Lejligheder på Langenæs

Det er ikke her, at du finder parcelhuse og villaer. Her ligger højhuse og etageboliger som almene boliger, ejer- og andelsboliger.

Mellem de høje ejendomme ligger store grønne områder, som er med til at give bydelen en fornemmelse af ro, selvom det ligger midt i Århus. Alle ejendomme ligger, så de har adgang til de grønne arealer, som bliver flittig brugt.   

For eksempel finder du Langenæshus, der består af 3 højhuse, hvor du skal være over 40 år for at kunne få en lejlighed. Og i Langenæshus ligger der både en lokal restaurant og købmand for beboerne i husene.

Langenæs i Århus
Langenæs i Århus
Langenæs i Århus

Skolerne og det røde højhus

Udover Langenæshus er der både et plejehjem og en række daginstitutioner. Den ældste er Langenæsen fra 1960, som er en daginstitution for de 0 – 6 årige. Og for få år siden blev Læssøesgades skole indskoling bygget. Indskoling er en afdeling af Folkeskolen på Frederiksbjerg. På indskoling er der SFO, indskolingsafdeling, dagtilbud og lærerforberedelse til 300 børn.

Et kendt varetegn i Langenæs og som mange i Århus kender, er det røde højhus, der ligger ud til Sdr. Ringgade. Bygningen er på 17 etager og 55 meter høj. Da den blev bygget tilbage i 1971 var det Danmarks højeste murstenshus. I dag bruges de to nederste etager til erhverv, mens de øvrige etager er til privat beboelse. Huset har i alt 90 lejligheder. I 1992 blev det dog nødvendigt at beklæde huset med aluminiums-plader grundet fugt.

Langenæs i Århus
Langenæs i Århus
Langenæs i Århus

Byparken på Langenæs

Midt i bydelen finder du Langenæsparken. Umiddelbart ligner det en lille bypark, men når du kommer forbi fodboldsbanen, hvor Århus 1900 fodboldklubben holder til, så dukker resten af parken op. Følger du stien ved siden af foldboldbanen, så kommer du til resten af parken.

I Langenæsparken kan du tage frugtkurven med og fylde den med æbler, kirsebær og bær fra buskene. Eller ligge lidt lækkert på de opstillede grill og holde picnic. Det er beboere fra Langenæs, som har været med til at plante de forskellige buske i parken og det er også dem, som passer bedene. Går du tur i parken, når frugterne kan plukkes, så er du velkommen til at tage til dig selv.

Et stykke af parken er plantet med vilde blomster, som må plukkes til vasen hjemme. Faktisk kan Langenæsparken minde lidt om en stor fælles have. Her hjælper man med at holde haven og tager med hjem, når frugterne og bær kommer frem på træer og buske.

Langenæs i Århus
Langenæsparken i Århus
Langenæsparken i Århus

Indkøbsmuligheder

Der er flere dagligvarebutikker i Langenæs. Ved Sønderborggade ligger Let-køb og flere take away restauranter.

Ved Skanderborgvej finder du både Meny og Fakta og bagerbutikkerne MIB og Lagkagehuset.

Lagkagehuset overtog den lokale bagerbutik i 2018. Her kan du få det utrolige populære Aros brød, som blev bagt ved den tidligere bager. Lagkagehuset har åbent hver dag fra 6 – 18.

Derudover ligger der i Langenæs frisører, en blomsterbutik og tandlæger.

Langenæs i Århus menu
Langenæs i Århus fakta
Langenæs i Århus lagkagehuset

Praktisk info Langenæs

Langenæs på Facebook (for beboere)

Parkering

Der er mulighed for parkering ved de forskellige boligejendomme og foran Menu ved Sdr. Ringvej.

Offentlig transport

Bybus:

Bus 22, holder ved Let-køb ved Sønderborggade

Ved Harald Jensens Plads kører flg. busser 1A | 2A |4A | 14 | 22 | 4o | 41 | 200 | 202

Postnr. Langenæs

Postnr. Langenæs: 8000 C

Antal beboere

 Der bor omkring 7000 på Langenæs.

Steder i nærheden

  • Frederiksbjerg
  • Viby
  • Havreballe skov
  • Tivoli Friheden