Aarhus Inside logo

Åbyhøj

8230 Århus V

Åbyhøj i Aarhus
Åbyhej i Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Aarhus

Åbyhøj bydel i Århus

Åbyhøj er en blanding af ældre parcelhuskvarterer og villaveje samt moderne nybyggeri. Specielt på Søren Frichs Vej bliver der bygget mange lejligheder. Nybyggeriet står i skarp kontrast til den ældre del af bydelen, der i Gl. Åby. Her finder du bindingsværker og stråtækte huse, som var du 200 år tilbage i tiden.

Selvom der kun er få km ind til Århus midtby, så opfatter de 13.000 indbyggere området som meget selvstændigt. Her bakkes der op om lokalsamfundet og mange borgere er også meget aktive i bydelen. For mange i Åbyhøj er de både vokset op og blevet ældre, mens de er blevet boende i samme område.

Søren Frichs Vej

Gennem Åbyhøj går to store trafikerede veje. Søren Frichs Vej, som tidligere var industriområde og hvor du stadig kan se de store håndværkervirksomheder og bilfirmaer holde til. Det er også på Søren Frichs Vej, at der kommer flere beboere til bydelen.

Her er både skudt nye lejlighedsejendomme og et kollegie. Søren Frichs Vej er den store vej, der går fra midtbyen ved Godsbanen og ud til den anden ende af Åbyhøj.

Har du mindre børn ligger der to folkeskoler og masser af daginstitutioner.

Åbyhøj praktisk

Parkering

Da Åbyhøj stort set består af parcelhuse, er der muligheder for parkering ved fortovet på sidegaderne.

Ved de ældre lejlighedsejendomme er der p-plads tilknyttet. Ved nybyggeriet på Søren Frichs Vej er der p-kælder under lejlighederne.

Offentlig transport

Bybus:

Rundt i Åbyhøj stopper bus: 4A | 11 | 12 | 15 | 22 | 43 | 113.

Viborgvej bus: 3A | 14 | 44.

Silkeborgvej bus: 4A | 11 | 15 | 43 | 113.

Antal beboere

Der bor omkring 13.000 indbyggere i Åbyhøj.

Steder i nærheden

Viby J
Brabrand
Langenæs
Brabrandsøen
Godsbanen

Frichsparken i Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Aarhus

Silkeborgvej

Den anden vej, der går tværs gennem bydelen er Silkeborgvej. Det er en stor indfaldsvej fra motorvejen, der går ind til Århus midtby ved Ceresbyen og Den Gamle By.

Her ved Silkeborgvej vises et rigtig godt eksempel på det lokalsamfund, som findes her. For selvom vejen er meget trafikeret, så findes en helt anden ro op af sidegaderne til Silkeborgvej. Her blandt de ældre muremesterhuse kunne du lige så godt befinde dig i en mindre provinsby. Og det er den ro, der er med til at bibeholde bydelens charme.

Langs med Silkeborg kan du se de smukke store ældre huse, der er så kendetegnende for Åbyhøj.

Åbyhøj bypark

Åbyhøj har selvfølgelig også sin egen park. Det er en forholdsvis stor bypark og man bliver noget overrasket over parkens størrelse, når man først kommer herind. Med det store grønne område, de to små søer og boldspil områderne kan du sagtens få et par timer til at gå med parkhygge. Til de lidt mindre børn er her også legeplads. Det er også i forlængelse af parken, at du finder tennisbanerne. Og så er her fodboldbane, som også bruges af byens unge.

Parken ligger overfor skolen og går op til Silkeborgvej ved Kvickly. Her er masser af siddepladser med mulighed for at slappe af og nyde roen.

Åbyhøj i Aarhus
Åbyhøj i Aarhus

Åbyhøj bibliotek

Et andet godt eksempel på sammenholdet vises tydeligt, da politikere i Århus ville lukke det lokale bibliotek tilbage i 2006. Her stod de lokale sammen i kamp for at bevare biblioteket.

Kampen blev vundet og dannede grundlag for det store sammenhold, der findes i Åbyhøj i dag. Og som specielt kommer til udtryk, når de ikke bliver hørt i forhold til lokal politikken for området. Biblioteket er også stedet, hvor mange aktiviteter afholdes og her kommer dagligt mange lokale.

Bibliotektet er i dag ét af de største i Århus ud over hovedbiblioteket, der ligger på Dokk1. Og i bygningen er mere end “blot” bøger. Her er både Dansk Plakatmuseum arkiv, bordtennisklubben, der holder til i kælderen og Åbyhøj lokalhistorisk arkiv.

Indkøbsmuligheder

De fleste af butikkerne ligger ved Åbyhøj torv. Her fordeler de sig på begge sider af Silkeborgvej. Her finder du Kvickly, Rema, stofbutikken, Pizzaria, frisører, English pub, Dykkerbutikken.dk, Emmerys, is fra Okkels, Bronuts og andre special butikker.

Hvert år i august afholdes torvedag med masser af aktiviteter for alle aldre og stort kræmmermarked.

Ved torvet kan du tage bus 4A | 11 | 43 | 113. De holder lige udenfor Kvickly.

Og overfor Kvickly ved Haslevej stopper bus 15.

Lejligheder i Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Aarhus
Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Århus
Frichsparken i Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Aarhus
Åbyhøj i Aarhus
Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Århus
Åbyhøj i Århus

Find street art i Åbyhøj

Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 18. januar 2023