Aarhus Inside logo

Viby J

8260 Århus S

Skulpturer foran Viby skole
Viby i Aarhus
Viby bypark ved Viby i Århus
Viby i Aarhus

Viby bydel i Århus

Viby er en bydel, der ligger sydvest for Århus centrum og er på størrelse med en mindre provinsby, med næsten 33.000 indbyggere. Området er forholdsvis stort og går næsten helt ind til Marselis Boulevard, som ligger lige inden for den indre Ringvej i Århus.

Fra Viby Torv er der 4 km ind til Århus Banegård og hvis du ikke har bil, er der stadig masser af muligheder for at komme rundt i Århus med bybus og letbanen.

Torvet der ligger godt placeret centralt for alle i Viby har masser af muligheder for indkøb.

På torvet ligger Viby Centret samt specialbutikker, læger og tandlæger i gåafstand rundt omkring torvet. Det er også i gaderne omkring torvet, at du finder restauranterne og take away steder.

Rundt om Viby

Der er forholdsvis mange parcelhuskvarterer i Viby, men du finder også boligblokke, som skyder op mellem husene. Og om du er til leje eller eje, så er priserne lavere end i Århus C.

Hvis du stadig ønsker lidt af bylivets summen, men ikke vil bo i Århus midtby, så er der masser af beboelse omkring torvet. Og er du til det mere rolige liv, så finder du også gode muligheder rundt i Viby. De store rolige områder med parcelhuse giver dig fornemmelsen af, at du bor i en mindre provinsby. Her blot med den fordel, at der er relativt kort afstand ind til storbyen.

Viby er et godt alternativ til det dyrere Århus C, specielt fordi det er så nemt at komme ind til centrum. I bybus tager det ikke mere længere end 15 minutter fra den anden ende af Viby. Og i bil 10 minutter, hvis du vel og mærke ikke lige køre i morgentrafikken.

Viby har faktisk også et bibliotek, hvis du ud over at låne bøger også har mulighed for forskellige aktiviteter. Her kan du læse dagens avis i ro eller låne et af de nye magasiner.

Viby praktisk

Parkering

Gode parkeringsmuligheder i forhold til de forskellige boligblokke og rundt i Viby.

Gratis P-pladser, når der skal handles i Viby Centret og de øvrige butikker.

Hvis du er pendler og arbejder udenfor Århus, så er det nemt at komme på motorvejen fra Viby.

Offentlig transport

Bybus, Tog og Letbanen:

Viby Torv stopper bus: 1A | 4A | 6A | 11 | 14 | 200

Chr. X’s Vej bus 17.

Bus 200 og 1A kører om lørdagen som natbus kl. 1.00 – 2.30 og kl. 4.00

Viby Station stopper toget og letbanen.

Antal beboere

Viby er en af de største bydele i Århus med 33.000 indbyggere.

Steder i nærheden

Højbjerg
Åbyhøj
Langenæs
Havreballe skov
Tivoli Friheden
Brabransøen

Mega Syd butikker

De kæder, som ligger ved Mega Syd er:

Bauhaus | Kvickly | Sport 24 outlet | Jysk | Babysam | Elgiganten | Petworld | Skousen | T Hansen | Coop365 | McDonalds | Power | Harald Nyborg | Vordinborg Køkkener

Bus 6A holder ved Mega Syd.

Der er gratis parkering udenfor butikkerne.

Viby i Aarhus
Arla i Viby i Århus

Bryggeri og industri

I den anden ende af Viby ligger Århus Bryghus, som ud over at brygge øl, også holder fredagsbar hver fredag fra kl. 15-19.

Hvis vejret er til det, kan du også sidde udenfor og nyde en kold fadøl til en noget billigere pris end på cafeerne i midtbyen. Og hvad er mere hyggeligt end at sidde på et rigtig bryghus og nyde en god fadøl en fredag eftermiddag.

Er du til genbrug og retro, er det også i Viby du finder byens største genbrugsbutik. Brugtvareterminalen har mere end 100.000 vare på lager, så mon ikke du skulle kunne finde lidt “guld” blandt alt genbrugen. Her er alt lige fra små porcelænskopper til store møbler.

Her i den sydligste del af Viby ligger et stort industrikvarter. Her ligger de store håndværkervirksomheder, bilhuse og -værksteder, transportfirmaet og mange andre virksomheder indenfor industri.

Skoler i Viby

For forældre er der mulighed for pasning, da her både er vuggestuer og børnehaver. Og for de lidt større børn folkeskole, privatskole og både gymnasium og handelsgymnasium. Derudover ligger Erhvervsakademiet med forskellige videregående uddannelser også i Viby ved Mega Syd.

Motion i Viby

Der er ingen undskyldning for at skippe motionen over, hvis du bor i Viby. Udover 4 forskellige fitnessmuligheder, så finder du også Viby badminton, rugby klubben og Viby idrætspark med de store bold- og løbebaner. Er du mere til tennis, ligger her også en tennisklub ved idrætsparken.

Og skal du ud og svinge armen, ligger Bowl’n Fun tæt på torvet også.

Viby i Aarhus
Zleep Hotel Viby i Århus

Naturen i Viby

Ligesom resten af Århus, så er der i Viby masser af grønne områder, hvor der er mulighed for at lufte hunden eller blot gå en tur. Og tæt på Viby Torv ligger Viby Park, med legeplads og en lille sø. Her kan du tage en tur rundt med stierne.

Skal turen gå til et lidt større skovområde, så finder du Høskoven med masser af bøgetræer. Og mulighed for at plukke både hindbær, kirsebær og brombær.

Mange fra Viby tager også en gå- eller løbetur ud til Brabrand søen, der ligger 3 km. fra Viby. Hele området fra Høskoven og ud til Brabrand søen er populært, når der skal gås med hunden eller bare med sig selv.

Indkøbsmuligheder

Med Viby Torv hvor du udover en masse butikker og restauranter også har Viby Centret, er der ingen grund til at tage ind til midtbyen, hver gang der skal handles.

Og det er også i Viby at du finder Mega Syd, med mange af de store kædebutikker.

Viby Torv

Ud over at være samlingspunktet for bydelens busser og de store kryds mod Åbyhøj og centrum, så kan Viby Torv også byde på masser af specialbutikker, restauranter og take away spisesteder som Burger King og McDonalds.

Mangler du møbler til dit nye hjem, så er her både Ilva og Danbo Møbler. Og på det mere praktiske område, så er der også mulighed for både at komme til læge og tandlæge ved torvet.

Viby Centret

Viby Centret ligger midt på torvet og er samlingspunktet for flere specialbutikker, tøjbutikker og et apotekt. Og for storindkøb, så ligger Føtex også i centret.

Mega Syd

Det er ikke sikkert, at den lille indkøbspose er nok, når du besøger Mega Syd. Her finder du alle de store kæder liggende side om side. Og heldigvis med en stor parkeringsplads også, så du ikke skal kæmpe om p-pladsen.

Bus 6A holder ved Mega Syd.

Viby i Aarhus
Åbyhøj i Aarhus
Høskoven Viby Aarhus
Boligblokke i Viby i Århus
Guldbygningen i Viby Århus
heste ved Viby i Århus
Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 18. januar 2023