Aarhus Inside logo

Hvordan bliver en gut fra Risskov street art kunstner i Århus?

Udgivet: 24. juni 2021
Street art i Aarhus Mikkel
af: Christina Hazelden

Mikkel Tschentscher Jessen har tegnet siden han var 10 år, indtil det blev sjovere at tilbringe tiden med at spille computer i stedet. Så da han for 2 år siden igen tog en blyant i hånden og begyndte at tegne, lignede det noget, han tegnede tilbage, da han var 10 år.

Fordi han ikke havde plejet sit talent i alle årene, havde han masser af billeder i hovedet, men store udfordringer med at få dem ned på papir. “Man kan ikke snyde sig til talent, det handler om træn, træn, træn” og det har Mikkel nu gjort de sidste to år, hvor han har lavet street art på gavle og fliser inde i Århus.

Det var for to år siden, at han tog den store beslutning om at sige sit job op som animator. “Arbejdsdagen gik jo med 8 timer foran skærmen og så hjem og sidde foran min egen computer bagefter. Det kunne kroppen ikke holde til. Jeg ville gerne motionere, men jeg er skadet, så det bliver ikke til så meget motion, som jeg burde”.

Street art i Aarhus Mikkel

Mikkels første værk

Han er startet op med at lave street art i sin egen baggård i midtbyen af Århus og så er har det taget fart herfra. “Jeg har sparet en masse op fra mit job, som jeg kan leve af og så lever jeg meget sparsommeligt”. Som så mange andre kunstner, så gør Mikkel det ikke for pengenes skyld. Han har elsket hver dag de sidste to år og det værdsætter han i stor stil. “Der er selvfølgelig perioder uden jobs og så kan man godt tvivle på, at det går. Men sådan er det jo at være kunstner”

Det allerførste værk, som Mikkel malede, var til sin kammerat Christian. Christian sagde “kom herover og mal et værk” og det skulle han ikke sige to gange. De to kammerater samlede to store spånplader på 2,5 x 2,5 meter inde i Christians stue og Mikkel fik malet en stor blå abe, på en lyserød baggrund, der sidder og kigger ud i ingenting.

Street art i Aarhus Mikkel

Herefter tog det fart og nu er Mikkels initialer M¨J mere og mere synlig i det århusianske street art miljø. Det er ikke alle Mikkels værker, der sidder i øjenhøjde. Nogle af dem bliver faktisk trådt på flere tusinde gange om ugen. Mange af os, der går rundt i Århus midtby er uden tvivl stødt på flere af de 30 fuglemotiver, der er brændt med termoplast ned i fliserne.

Mikkel har stadig svært ved at forstå, hvor stort projektet egentlig er blevet og at mange i Århus nu kender ham på navn. Han kan dog stadig gå uforstyrret rundt i byen, for selvom hans navn er ved at blive mere kendt, så er der knap så mange, der kender ham på udseendet. Det afspejler stort set alle navne i street art miljøet, hvor tags, grafitti, throw ups og peaces ses rundt i byen. Her genkendes initialerne, mens personerne bag forbliver anonyme.

Street art i Aarhus Mikkel

En barndom i Risskov

Mikkel er vokset op i Risskov og som han selv påpeger “så har jeg haft en fantastisk opvækst og var nok det største curlingbarn”. Faderen mente dog, at Mikkel godt kunne have været mere rebelsk som ung. “Men hvad skulle jeg være rebelsk for, det hele har jo været perfekt?”.

Lidt rebelsk kan man dog godt sige, at Mikkel er blevet siden hen. For mens hans kammerater kommer til fester i Risskov i dyre biler, kommer Mikkel cyklende på sin gamle cykel, der bliver holdt sammen af strips og bagskærmen, der er knækket. Og så er han også den eneste i drengegruppen fra Risskov, der har tatoveringer rundt på kroppen, selvom det er hans fars tegninger. Som Mikkel udtrykker det med et lille grin “så bliver det ikke mere corny, men min far er min største inspirationskilde og jeg syntes, at det han laver er sindssygt godt”.

Fra Risskov til København

Selvom Mikkel elsker Århus, så har han været et smut omkring København. Det var noget af en kontrast at flytte fra Risskov og til Herlev. Her skulle han pludselig til at jonglere mellem et lidt anderlede miljø.

Som Mikkel siger med et smil på læben “jeg passer ikke rigtig ind i de kriterier, der er i kunstnermiljøet. De andre Risskov drenge synes, at jeg er blevet mere gangster af at være derovre og dem fra København syntes jeg var en total flødedreng. Jeg har spurgt min mor om, hvad jeg kan gøre for få noget mere kant for i bund og grund er jeg jo bare en gut fra Risskov”.

Street art i Århus Mikkel

Street art i baggården

Nogle af de første gavlmalerier, som Mikkel har lavet kan kun ses, hvis man kommer ind i den baggård, hvor han bor.

De fleste i Århus er helt sikkert stødt på isen, der er malet på kiosken ved Den Permanente. Det er Mikkel, der er kunstneren bag og efter det projekt fik han blod på tanden til at lave noget større. Med en lift ind i den lille baggård opstod Mikkels 3. værk, som blev til Gentleman Blæksprutten med den lille bowlerhat. Som de andre af hans værker, så har det navn også en dybere mening. Ligesom mange af os, så har Mikkel også været på Tinder i flere år og gentagne gange set piger, der søger efter den perfekte gentleman. Men hvad er den perfekte gentleman?. For som han siger “der findes faktisk mænd, der stadig holder en dør for at være høflige. Det kan godt være det ikke er Emma Gad med takt og tone, men der er andre måder, man kan være en gentleman på”. “Min udfordring er, at pigerne ikke syntes, at jeg ligner en gentleman, så jeg får aldrig en chance og derfor har jeg valgt at male blæksprutten, der står med en hat af samme grund.

Street art i Aarhus Mikkel

Street art med dyremotiver

Under corona blev Mikkel inspireret til sit 4. maleri. Det hedder Restrictions lifted og budskabet bag er, at nogle pakker sig ind under corona og holder sig hjemme, mens andre er nysgerrige og vil rundt og se, hvad der sker. Alle Mikkels værker har ligesom de fleste street art kunstnere, en dybere mening. Også selvom han er overbevist om, at 98% vil se på dem uden at tænke om der ligger et dybere budskab bag, mens de sidste 2% klart vil få noget ud af værket.

Mikkels nyeste maleri i baggården er malet i porten, der går ind til gården. De fleste lægger helt sikkert ikke mærke til de skjulte figurer, der er i værket. For figurerne er malet i samme farver, som de øvrige. Men kigger man godt efter kan man se både en hammerhaj, en gris, en fugl, en krokodille og en elefant, hvor de ikke hører hjemme. Værket er malet for at gøre op med det samfund vi har, hvor alle prøver at blende ind i mængden og går i den samme retning. Folk omfavner ikke forskelligheden og det er budskabet med værket. Mikkel kan godt lide, når folk skiller sig ud, til en vis grad. For man er jo stadig en gut fra Risskov inderst inde.

Street art i Aarhus Mikkel

Sociale projekter

Mikkel har så mange idéer, at der ikke er tid nok til dem alle. Derfor er han også selektiv med, hvad han bruger tiden på. Mikkel har b.la. valgt at bruge noget af sin tid på sociale projekter i byen. Som da han skulle lavet et projekt med hjemløse i Århus i samarbejde med kommunen. De havde fundet en mur, hvor der skulle males en hammerhaj med hjerter i øjnene med hjælp fra de hjemløse.

“Grunden var fordi folk ser lidt ned på de hjemløse og er måske lige bange for dem. Hammerhajen repræsenterer de hjemløse. Folk ser det her skræmmende væsen, men faktisk er det bare kærlighed og de hjemløse er jo skide søde, når man snakker med dem”. Projektet blev desværre ikke til noget, da bygningsejerne sagde nej til, at der blev malet på bygningen.

Aldrig helt tilfreds

Et af de mere udfordrende værker, som Mikkel har lavet, er de 3 søjler med fugle under Langelinie broen. Selvom Mikkel selv syntes, at søjlerne blev ret så gode, så er han ligesom de fleste kunstnere aldrig tilfreds med sine egne værker. Han ser selv alle småfejlene med maling, der løber, farver der ikke spiller sammen eller dækker ordentligt. “Det er derfor, jeg altid presser mig selv videre til at blive bedre. Hvis du pludselig er glad for alt det, som du laver, så går du i stå i din egen udvikling”.

Undervejs er det også blevet til en del afvisninger for Mikkel. “Når jeg får en afvisning, så må jeg jo gøre bedre næste gang. Man kan enten vælge at blive slået ud eller at fortsætte og det er selvfølgelig træls, men det handler bare om at blive ved”.

Street art i Aarhus Mikkel

Fra street art til plade covers

Det nyeste skud på Mikkels kreative stamme er et album cover til den århusianske rapper, Young Topper og efter det, blev det også til et cover til rapperen Kemil. For nogle uger siden blev det til 3 nye covers og Mikkel er efterfølgende blevet kontaktet af et label under Universal Music, der har vist interesse i den unge kunstner og hans evner til at lave unikke album covers.

Street art i Aarhus Mikkel

Et af de gennemgående motiver i Mikkels værker er fugle. For Mikkel har det en helt speciel betydning “det er ligegyldigt, hvor meget mennesker bygger eller ødelægger i naturen, så kan du altid høre en fugl pippe. Det er så smukt og livsbekræftende”. Fuglene kommer altid til at betyde noget og vil komme til at gå igen i mange værker, men Mikkel ved også godt, at hvis han skal udvikle sig, så skal der andre motiver til på sigt. Han føler dog ikke, at fuglene har nået deres fulde potentiale og at de stadig kan udvikle sig.

Street art i Aarhus Mikkel