Aarhus Inside logo

Væksthusene

Væksthusene i Århus er en tur gennem det meste af verden. Her kan du opleve 2500 forskellige planter og 4 forskellige væksthuse.

Væksthusene

Væksthusene Århus

Du kommer igennem både Middelhavshuset med en tur til bl.a. Spanien og Sydafrika og herefter skal du igennem Ørkenhuset, hvor du kan se de mange forskellige kaktus og planter, som lever i Amerika og Afrika.

Efter Ørkenhuset begiver du dig ind i Bjergskovhuset. Her står planter, som normalt lever i 1000 – 2000 meters højde. Det sidste væksthus er Tropehuset, hvor du kommer en tur ind i regnskoven.

Væksthusene i Botanisk have

Væksthusene i Aarhus

Væksthusene i Botanisk Have

Væksthusene ligger som en del af Botanisk Have, lige ved siden af den store mølle på toppen af bakken.

Væksthusene i Aarhus

En del af Århus Universitet

Her er der 4 væksthuse og en cafe. Indgangen er gratis og her er åbent til kl. 17, hver dag.

Væksthusene i Aarhus

Gratis entre

Væksthusene er en del af Århus Universitet. Her arbejder dagligt 12 gartnere med at passe planterne. Derudover vil du også se studerende fra Universitetet.

Væksthusene i Aarhus

Cafe

Det første du bliver mødt af, når du kommer ind i Væksthusene er et hyggeligt cafe område. Her kan du købe drikkevarer og lette retter. Du kan se caféens åbningstider her.

Væksthusene i Aarhus

Oppe under himlen

Ved siden af caféen er der trapper op til et siddeområde. Her kan du sidde oppe under himlen og spillet et brætspil, som du kan låne i caféen.

Væksthusene i Aarhus

Nu med Wi-fi

Her er gratis wi-fi, hvis du har din bærbar med til et par timers arbejde eller studier i hyggelige omgivelser. Login til wifi kan du få udleveret i caféen.

Væksthusene i Aarhus

Lamper under bladene

Lige som mange andre steder i Væksthusene er her små detaljer, der viser, at du er i planteverden. Her oppe under taget er lamperne skjulte bag en dekoration af store blade.

Væksthusene i Aarhus

Udsigt over cafeén

Et kig ned på cafe området oppe fra den store trappe. Væksthusene stod færdig i 1971. I 2014 blev de ombygget og gennemgik en større renovering.

Væksthusene i Aarhus

Billeder til undervisning

Inden du tager turen ind til planterne kommer du først ind til endnu et siddeområde. Her kan du også købe souvenirs til minde om turen. Billederne på væggen har været brugt i botanikundervisning på Universitetet i 1960’erne og 70’erne.

Væksthusene i Aarhus

Siddeområder

Herinde er rummet indrettet lige så hyggeligt som resten af husets cafe- og siddeområder. Med store planter og små hyggelige siddepladser.

Væksthusene i Aarhus

Planter i sprit

Her kan du også se udstilling af indsamlet planter, der er opbevaret i 70% alkohol. Derved ændres faconen ikke på planterne. Det er denne måde, planter opbevares på, når de bliver indsamlet til videnskabelig brug.

Væksthusene i Aarhus

Tørrede frugter

Ved siden af står også en udstilling af tørret frugter. De er alle indsamlet i naturen eller på lokale markeder i 1950’erne og 60’erne. Frugterne har været brugt til undervisning på Universitetet.

Middelhavshuset

Væksthusene i Aarhus

En tur til middelhavet

Det første væksthus, som du kommer til er Middelhavshuset. Her er du kommet til både Spanien, Sydamerika, Sydafrika og en tur til Australien. Husk at undgå at røre ved planterne. Både fordi nogle af dem er giftige, men du kan også komme til at skade dem.

Væksthusene i Aarhus

Appen Useeum

Hvis du interesser dig for botanik og planter, kan du downloade appen Useeum. Her kan du skrive tallet, som står på skiltene ved de forskellige planter og læse meget mere om den enkelte plante.

Væksthusene i Aarhus

Spiser fluer

Lige efter indgangen er et lille område med kødædende planter. De lever godt af fluer og andre insekter, som lander på planten. Ved planterne kan du se små skilte i stål, der fortæller, hvad planten hedder.

Væksthusene i Aarhus

Poser på træerne

Hvis du undre dig over, hvorfor det hænger små poser rundt i træerne, så er det små nyttedyr, der spiser de skadedyr, der kan spise bladene på planterne. Derfor hænges poser med rovmider på træerne, så de kan bekæmpe skadedyrene.

Væksthusene i Aarhus

En tur til Cape Town

Træet til højre er et Sølvtræ og lever i dag kun ved Cape Town i Sydafrika. Her er træet fredet. Ligesom de andre planter i Middelhavshuset, så lever de i naturen med våde vintre og knastørre varme somre.

Væksthusene i Aarhus

Tropiske oaser

De forskellige planter er sat i små oaser, så man rigtig får fornemmelsen af, at gå rundt i et tropisk klima. Og med masser af information undervejs omkring planter og klima.

Et kig rundt i Middelhavshuset

Her er en lille tur i Middelhavshuset, hvor du kan se de tropiske planter.

Ørkenhuset

Væksthusene i Aarhus

En tur i ørkenen

Efter Middelhavshuset skal du en tur ind i Ørkenhuset. En kaktus vokser kun om sommeren og om vinteren går den i dvale. De vokser temmelig hurtigt og derfor bliver de ofte beskåret. Det afklippede stykker bliver til nye kaktus.

Væksthusene i Aarhus

Kaktus med rød hat

Kaktussen med den røde top er en Melonkaktus, der lever i Mexico og Peru. Når kaktussen får blomster kommer de i den røde top. Blomsterne er også røde.

Væksthusene i Aarhus

Svigermors stol

I Ørkenhuset står de store Guldkugle kaktusser og som sjovt nok også har tilnavnet Svigermors stol. I naturen er den næsten udryddet, men som dyrket kaktus er den én af verdens mest dyrket.

Væksthusene i Aarhus

Subtropiske ørkener

Herinde i Ørkenhuset er det planter fra subtropiske ørkener som Amerika og Afrika. Pas på ikke at røre ved de forskellige kaktus og planer. For ikke blot stikker de. Nogle af dem har også giftigt mælkesaft i sig.

Væksthusene i Aarhus

50 årige Agave

Denne Agave er fra 1970 og holdt rund fødselsdag her i 2020, hvor den fyldte 50 år. Den har aldrig blomstret og heldig for det. For hvis den gør, så dør den

Væksthusene i Aarhus

Ordensstjerne

Ordensstjernen lever i Sydafrika. De lange stængler indeholder væv, som kan oplagre vand. En god egenskab i et klima, hvor det sjældent regner.

Bjergskovhuset

Væksthusene i Aarhus

Kaffeplanten

Herinde i Bjergskovhuset står, som det første en Arabica kaffeplante. Denne plante bruges til 75% af alt det kaffe, der dyrkes i verden. Er du virkelig kaffe entusiast, kan du smage forskel på, hvor højt planten er dyrket samt om den har stået syd eller nord på bjerget.

Væksthusene i Aarhus

Myrte-Mælkeurt

Herinde finder du også den store buskligende træ af Myrte-Mælkeurt, der dyrkes i Sydafrika. Når den blomstre får den smukke rødviolette blomster.

Væksthusene i Aarhus

Bjerg gorillaer

Hvis du nogle gange kan høre brøl fra bjerg gorillaer, så er det små opsatte højtalere, der giver dig lydene fra de verdensdele, som du kommer igennem. Det er med til at give hele turen en helhedsoplevelse.

Væksthusene i Aarhus

Opdagelse af nye arter

Rundt om i de tropiske skove opdages der jævnlige nye planearter. For nogle af arterne er de blevet navngivet af forskere på Århus Universitet.

Væksthusene i Aarhus

Engletrompeten

Det er en god ide at kigge op, når du går rundt i Væksthusene. Her oppe under loftet hænger Engletrompeten. De store hvide blomster kan blive op til 25 cm lange. Engletrompeten er oprindelig fra Mexico, men bliver i dag dyrket rundt om i verden.

Væksthusene i Aarhus

Spaniolskæg

Denne særpræget plante er Spaniolskæg. Den har ingen rødder og hænger derfor løst på de store grene. Den optager vand gennem specielle hår på bladene.

En tur ind i Væksthusene

Her kan du komme en tur ind i Ørkenhuset og Bjergskovhuset.

Tropehuset

Væksthusene i Aarhus

Regnskov

Efter at have været igennem det meste af verden, kommer du til det sidste og største tropehus. Herinde kommer du igennem regnskoven. Regnskov findes mange steder i verden, men den mest kendte er amazonas regnskoven, der er verdens største.

Væksthusene i Aarhus

Op over palmerne

Her kan du komme en tur helt op under taget, hvor du har en fantastisk udsyn ud over Tropehuset og kan se det øverste af de høje palmer.

Væksthusene i Aarhus

Lianer

Op af tårnet vokser der masser af slyngplanter. Deriblandt den store lian med passionsblomster, som den ene af de to sommerfuglearter i Tropehuset lægger æg på. Her ligger larverne på bladene, der elsker at kravle rundt på bladene.

Væksthusene i Aarhus

Blomst på stammen

Hos mange tropeplanter sidder blomsterne direkte på stammen og ikke på grene, som vi kender det. Det er en tilpasning, som mange tropiske planter har, for at få spredt deres frø. Når f.eks. aber sidder og spiser frugter, vil de dermed også sprede blomster og frø, som bliver til nye planter.

Væksthusene i Aarhus

Døde blade

For mange af planterne herinde kan bladene godt se noget døde ud i spidsen. Det er noget planten gør, for at beskytte sig selv. Så virker den ikke interessant for på dyrene og bliver dermed ikke spist. Længere inde mod stammen bliver bladene mere friske og grønne.

Væksthusene i Aarhus

Damp og luftfugtighed

Af og til kommer der damp ned over planterne, for at skabe det tropiske klima med høj luftfugtig. Her står både høje planter, der står helt op til loftet og bundplanter, som dækker bunden af væksthuset. Gartneren tager tit stiklinger for at bibeholde planter til bunden.

På tur i Tropehuset

Her kan du se lidt af Tropehuset med de mange planter og blomster fra regnskoven.

Der er også et lille udkig over dammen med de mange åkander og vandhyacinter. I dammen lever der piratfisk.

Væksthusene i Aarhus

Højt til loftet

I tropehuset er der 19 meter til loftet, så der er god plads til at planterne kan vokse sig høje. Her mellem lianer og slyngplanter vokser der bl.a. palmer, sukkerrør, vanilje og kakaoplanter.

Væksthusene i Aarhus

På tur med biologen

Ved at downloade appen Useeum før du masser af informationer omkring væksthusene, planterne og de forskellige verdensdele. Du kan også komme en tur rundt med både gartneren og biologen.

Væksthusene i Aarhus

Julekaktus

Her på stammen sidder en Helligdagskaktus også kendt som Julekaktus. Den her oprindelig hjemsted i Sydøstbrasilien og er med tiden blevet fremavlet i stor stil i Europa.

Væksthusene i Aarhus

Dammen med piratfisk

Inde i Tropehuse ligger dammen med de store åkander. Det er Victoria åkander. De kan blive op til 2,5 meter i diameter og kan bære op til 45 kg. I dammen lever også piratfisk. De er dog vegetariske og spiser ikke kød.

Væksthusene i Aarhus

Mad til søkøerne

De mindre planter i dammen er vandhyacinter. De spreder sig rigtig meget og derfor bliver de holdt nede ved, at der fjernes nogle af planterne. De bliver givet til Randers Regnskov, hvor søkøerne nyder godt af dem et par gange om ugen.

Væksthusene i Aarhus

Hyggeplads ved dammen

Ved dammen kan du sidde og nyde livet i Tropehuset. Og holder du godt øje, kan du også se sommerfuglene, som flyver forbi.

Væksthusene i Aarhus

Sommerfugle i Tropehuset

Oppe mellem træerne flyver sommerfuglene rundt. Specielt omkring tårnet kan du se både Heliconius sommerfuglen, som er en stor sommerfugl med sorte vinger og hvide aftegninger på vingerne. Og så kan du se Glasswing sommerfuglen, der har gennemsigtige vinger.

Væksthusene i Aarhus

Lever af bestemte planter

Der har været sommerfugle i Væksthusene i 21 år og de er med til at skabe liv blandt planterne. Forskellige steder i Tropehuset står der planter, som sommerfuglene lever af.

Væksthusene i Aarhus

Sommerfugl med glasvinger

Glasswing sommerfuglen falder i med baggrunden med sine gennemsigtige vinger. Den lægger æg på en bestemt plante og lever af en anden. De to planter står gemt væk inde i Tropehuset.

Sommerfugle i Tropehuset

I Tropehuset lever der sommerfugle. Her er to arter. Den store Heliconius med sorte vinger og hvide aftegninger og den gennemsigtige Glasswing sommerfugl.

Praktisk info Væksthusene

Parkering

Der er 5 timers gratis parkering på Poppelpladsen ved parken. Kør ned af Peter Holms vej for at finde pladsen.

Offentlig transport

Bybus:

Ved Viborgvej stopper bus 3A | 14 | 44

Ved Silkeborgvej stopper bus 4A | 11 | 15 | 43 | 113

Offentlige toiletter

Der er offentlige toiletter i Væksthusene.

Åbningstider

Åbent hver dag fra kl. 09 – 17 og gratis entre.

Fra 3. juni til 26. august er der åbent indtil kl 22 om onsdagen med mulighed for en guidet tur i husene. Turen koster 45 kr og varer ca. en time.

Find Væksthusene på Google maps