Bag Kulissen – Et møde med Morten Thorhauge om Øgadernes Musikfestival
Når man træder ind i Morten Thorhauges intime studie, forsvinder Aarhus’ travle byliv og erstattes af et univers af musik og kreativitet. Det er her, blandt synthesizere og guitarer, at Morten, der er sangskriver og trommeslager i Carpark North, har fundet sit kreative fristed. På en kølig forårsdag fik jeg muligheden for at dykke ned i hans verden, idet han forbereder sig til den første Øgadernes Musikfestival.
Studiet, der er belyst af en blød glød fra spotlights, er en visuel fortælling i sig selv. Akustikpaneler danner en mosaik på væggene, og hver krog synes at gemme på et stykke musikhistorie. Her står bla. en Gibson ES-335, der med sin røde finish skinner under lampernes skær, og er vidne til utallige timer af øvelse og optrædener.
Vi sætter os ned i de læderbeklædte stole, der passer perfekt ind i det musikalske helle. Mens jeg justerer min mikrofon, starter Morten roligt med at fortælle om festivalens oprindelse, hans øjne lyser op når han beskriver, hvordan det hele begyndte med en drøm om at give tilbage til musikmiljøet i Aarhus.
“Jeg kan huske, hvordan det var, da jeg selv startede med at spille musik. De festivaler, vi fik lov at optræde på, betød enormt meget for os. Det var en kæmpe oplevelse, og det gav os troen på, at vi kunne noget. Den følelse vil jeg gerne give videre til nye bands,” fortæller Morten, der sidder omgivet af værktøjer til musikskabelse.
Festivalen, som lanceres den 26. april 2025, er en platform for unge musikere mellem 14 – 25 år, og med fokus på bands, der spiller original musik. Ideen er at give dem en professionel scene, hvor de kan få erfaring og mærke, hvordan det er at spille for et rigtigt publikum.
Arrangementet finder sted på det grønne område foran Beboernes Hus, og lover en dag, som er rig på kulturelle oplevelser fra kl. 13:00 til 23:00.
“Det handler ikke kun om at spille musik, men også om fællesskabet omkring det. Når man spiller i et band, lærer man noget om samarbejde og om at tro på sin egen musik. Det vil vi gerne støtte op om,” forklarer Morten.
Et lokalt initiativ med stærk opbakning
Interviewet skrider frem, og Morten deler åbenhjertigt ud af de udfordringer og triumfer, der har følger med, når man starter en non-profit festival. Hans hænder bevæger sig levende, mens han beskriver hvordan festivalen allerede fra starten har fået opbakning fra lokale aktører.
Beboernes Hus var hurtigt med på ideen, og der er et tæt samarbejde med organisationer som SPOT Festival, Grobund Bandakademi Aarhus, NorthSide Festival og Nordea Fonden. De har været med til at sikre, at festivalen kan realiseres, og at den forbliver non-profit.
“Vi har brugt flere år på at skaffe midler til festivalen, fordi vi ville sikre, at den var gratis og drevet af ren passion for musikken. Vi er enormt glade for den opbakning, vi har fået fra sponsorer og samarbejdspartnere,” siger Thorhauge.
Pludselig brydes vores samtale af lyden af en notifikation fra Mortens ur. Han undskylder kort og tjekker beskeden — og det bliver ikke sidste gang i interviewet at han får sådan en besked. Morten har tydeligt mange bolde i luften og trives i det. “Det er fantastisk at se, hvordan fællesskabet allerede samler sig omkring denne festival,” siger han med et smil, inden han vender tilbage til samtalen.
Det musikalske program bliver bredt. Publikum kan glæde sig til alt fra rock og pop til de mere eksperimenterende genrer.
En festival med potentiale til at vokse
Selvom festivalen kun løber over én dag i år, kan Morten godt se, at den har potentiale til at udvikle sig.
“Hvis det bliver en succes, kunne jeg godt drømme om, at vi på sigt kan udvide festivalen til to dage. Men lige nu handler det om at få stablet et fedt arrangement på benene og se, hvordan publikum tager imod det,” fortæller Thorhauge.
Øgadernes Musikfestival er heller ikke tilfældigt placeret i kalenderen. Den finder sted præcis en uge før SPOT Festival, og det er helt bevidst. SPOT er kendt for at sætte fokus på nye danske talenter, og Øgadernes Musikfestival kan fungere som en slags opvarmning – et sted, hvor unge bands får deres første større festivaloplevelse, inden de måske en dag står på en af SPOTs scener.
Musikken som bindeled
Festivalen har ikke kun fokus på musikken, men også på det sociale. Der arbejdes på initiativer, der inddrager unge fra lokalområdet, blandt andet gennem kunstneriske udsmykninger af festivalpladsen og frivilligt arbejde.
“Vi vil gerne have, at festivalen bliver et sted, hvor unge ikke kun spiller musik, men også er med til at forme festivalens visuelle udtryk og stemning,” forklarer Thorhauge.
Hvad kan publikum forvente?
Festivalen er for alle, men målgruppen er især de unge, som selv spiller musik eller interesserer sig for upcoming bands. Men Morten håber også, at folk fra kvarteret og resten af byen vil kigge forbi.
“Vi ved, at Aarhus er en musikby, og vi håber, at folk vil bakke op om initiativet. Det bliver en dag, hvor man kan opleve morgendagens stjerner i intime rammer og mærke den rå energi fra unge, talentfulde bands,” siger Thorhauge.
Vi slutter vores samtale og jeg forlader Morten med en følelse af at have fået et sjældent indblik i en musikers verden og de passioner, der driver ham.
Her hos Aarhus Inside glæder vi os til at opleve festivalen og vi vil gerne minde andre om også at gribe chancen og besøge Beboernes Hus den 26. april, hvor I kan mærke energien fra nogle af byens mest talentfulde unge bands.
Det bliver en dag fyldt med musik, liv og fællesskab – og alle er inviteret.
Praktisk information:
Dato: 26. april 2025
Tid: 13:00 – 23:00
Sted: Det grønne område foran Beboernes Hus, Livøsmøgen 40, 8000 Aarhus C
Pris: Gratis adgang
Mad og drikke: Kan købes på pladsen