Aarhus Inside logo

I Århus hænger der street art på gadehjørnerne og gemt i baggårde..

Når du går rundt i Århus, vil du hurtigt lægge mærke til de mange strett arts, der pryder i byen. Specielt inde i midtbyen sidder de på en del vægge. Nogle af dem er dog mere synlige end andre og skal du på jagt efter dem alle, må du også en tur rundt i byens baggårde.

Nogle af dem hænger der i flere år, mens andre kan være forsvundet næste gang du kommer forbi. Derfor er det en god ide, at hive mobilen op af lommen, hvis du vil forevige maleriet.

Street art Aarhus

Historien bag gavlmalerierne

For nogle af de street art, du kommer forbi på din vej rundt i byen, er de lavet af mere kendte gadekunstnere, men andre er ukendte. Og noget af det er ligefrem lavet på bestilling, enten af Århus kommune eller af ejeren af bygningen. Hvis du har svært ved at se, hvad forskellen er på street art og graffiti, så er hovedreglen, at graffiti er bogstaver, mens street art er mere kunsteriske.

Det er ikke dem alle, der er lige synlige. Nogle er gemt væk i en baggård eller gyde, men det gør dem bare mere spændende at finde. For nogle kan du se initialerne eller hele navnet på kunstneren og her kan finder du hurtigt ud af, at der findes flere med samme navn rundt i byen.

Hvis du googler navnet på nogle af de kunstnere, der står bag de forskellige gavlmalerier, så vil du nogle gange finde ud af, at der ligger en historie bag. Det gælder både for Mågekysset i Fiskergade, der er malet i 1985 af kunstneren Hans Krull og forstiller sangerinden Kate Svanholm. Atomkraft Nej Tak i Emil Vetts Passage, som er opfundet af en århusianer i 1975 og er efterfølgende trykt i over 15 millioner udgaver i over 60 sprog. Og de store gavlmalerier, der dækker hele muren ved Cirkus Tværs på Gudrunsvej i Brabrand.

To af de populære kunstner, du finder flere steder i byen er Eske Touborg og Peter Birk. Når du ser maleriet med dyr, der lever under vand, så er det ofte Eske Touborg, som står bag.

Street art Aarhus
Street art Aarhus

Hvis du går på jagt efter de mange gavlmalerier i Århus, så finder du de fleste af dem i midtbyen. Her er en tur omkring Øgaderne, Latinerkvarteret og området ved Nørre Allé, Grønnegade og Klostertorvet et godt sted at starte. Og så er det en rigtig god ide, at kigge op nogen gange. For en del af dem sidder lidt højere end i øjenhøjde.

Street art er så stor en del af Århus, at der kun går få timer efter, at afskærmningen ved en ny byggegrunde er sat op, førend de første malerier begynder at tage form. Og Århus kommune har også taget initiativet til at få gjort de mange tunneller for cyklister og gående lidt mere spændende at gå igennem. Her bliver du flere steder mødt med en verden af fantasi, når du tager turen igennem.

Under Århus Festuge i 2008 fik både danske og udenlandske kunstnere lov til at sætte deres præg på byens street art. Du finder dem stadig rundt på gavlene i byen.

Street art Aarhus
Street art Aarhus
Street art Aarhus

Street art ved Godsbanen

Tager du turen ud til Godsbanen så bliver du næsten overfaldet af street art. Her får undergrundskunstnere lov til at udtrykke sig både på de containere, der står på Godsbanen og på det afskærmning, der dækker arealerne med byggegrunde.

Start ved selve Godsbanen og tag turen ned gennem de hyggelige og farverige containere helt ned til Ringgadebroen. Gå en runde omkring området ved broen og du hurtigt få fyldt dit kamera op med billeder af fantastiske street arts.

Et andet sted, hvor du finder gavl efter gavl med street arts og graffiti er på Sydhavnen. Her er det en rigtig god ide også at fylde kameraet med billeder, for med området under ombygning, vil nogle af de mange maleriet hurtigt forsvinde igen.

Street art Aarhus
Street art Aarhus
Street art Aarhus
Street art Aarhus
Street art Aarhus

Nyeste artikler