Aarhus Inside logo

Øgadekvarteret

8000 Århus C

Øgadekvarteret Norsgade
Øgadekvarteret
Øgadekvarteret Sølystgade
Øgadekvarteret

Et tidligere arbejderkvarter

Øgadekvarteret i Århus var i de ældre dage et arbejderkvarter og husene var oprindeligt bygget som arbejderboliger. Det ses også stadig på de små byhuse med lavt til loftet og de små hyggelige gårde ind bag husene.

Baggårde

Baggårdene er også med til at skabe liv i husene, netop fordi man som naboer kommer hinanden ved på kryds og tværs. Faktisk kan man sige, at der er lidt bofællesskab over store dele af området. Og Øgaderne ser da også sig selv som sit helt eget kvarter, hvor fællesskabet i stor stil spiller ind og det er ikke ualmindeligt, at der dukker en vejfest eller to op om sommeren.

Beboernes Hus

I Sølystgade dukker Beboernes Hus op. Et kulturhus, der er ment som et fællesskab for alle beboerne i Øgaderne og er styret af frivillige.

Her foregår masser af aktiviteter, både faste og arrangementer, som dukker op i løbet af året. Et medlemskab af huset koster et meget lille årligt beløb.

Øgadekvarteret praktisk

Parkering

Som beboer har du mulighed for at købe en beboerparkeringslicens til 500 kr. om året.
For gæster koster det et gebyr at parkere.

Offentlig transport

Bybus: Nørre Allé i Latinerkvarteret stopper bus: 1A | 16 | 17 | 18 | 23 | 100

Steder i nærheden

Latinerkvarteret
Trøjborg
Universitetsparken
Vennelystparken
Botanisk Have
Århus Lystbådehavn
Nordre Kirkegård

Øgadekvarteret Fanøgade
Øgadekvarteret Sjællandsgade

Beboerne i Øgaderne

Du finder fortrinsvis de yngre familier, studerende, kunstner og akademikere i kvarteret. Og området er også et virkelig attraktivt sted at bo. Derfor er huslejeprisen ret højt, men til gengæld bor du også i nogle af Århus ældre historiske gader, som nu er blevet et ret så hipt miljø. Navnet Øgaderne er fordi, at alle gaderne i området er opkaldt efter danske øer.

Det er ikke blandt Øgadens boliger, at du finder de store murmestervillaer og 4 rums lejligheder. I stedet er det små hyggelige lejligheder, rækkehuse og for byhusene tit i 2 plan. Og det er hovedsagligt et boligkvarter. Hvis du skal ud at spise, så er det en tur ned til centrum eller til Trøjborg og afhængig af, hvor du er i området, kan det tage mellem 5 – 15 min. hvis du går. Området starter umiddelbart efter Latinerkvarteret, hvor Nørre Allé deler de to områder og går helt op til Trøjborg.

Øgadekvarteret
Øgadekvarteret

Børnenes Jord

For børnene og børnefamilier samles de tit i Børnenes Jord, som har ligget midt i Øgaderne i 46 år. Stedet er tænkt som et fristed, hvor børn har mulighed for at være sammen på en anden måde. Her bor både geder, kaniner og andre dyr og området har et meget landligt præg, faktisk kan det minde om en stor kolonihave med en lille zoo.

Børnenes Jord er med til at skabe et helt unikt sammenhold, hvor der virkelig er mulighed for at lære de øvrige beboerne at kende. Der er mulighed for at grille og er du med i den ordning, som sørger for at dyrene får foder, har du også mulighed for at holde børnefødselsdag i Børnenes Jord.

Øgadekvarteret
Øgadekvarteret Sjællandsgade

Universitetet og parken

Hvis du føler for en tur i det grønne, så finder du ved Trøjborg også Aarhus Universitet, hvilket selvfølgelig også er med til at bringe de mange studerende til området. Omkring Universitetet ligger Universitetsparken, hvor du kan nyde den store park og tage turen rundt om søerne.

Er du til det lidt mere historiske kan du tage nogle timer ud af kalenderen og besøge én af de 3 museer i parken. Her finder du både Antikmuseet, Steno museet og Naturhistorisk Museum.

Lidt tættere på ligger ved Høegh-Guldbergs gade også Vennelystparken. En smuk lille park med store åbne områder og en lille sø.

Øgadekvarteret
Øgadekvarteret
Øgadekvarteret Sjællandsgade
Øgadekvarteret
Øgadekvarteret Sølystgade
Øgadekvarteret
Øgadekvarteret Sjællandsgade
Øgadekvarteret Sjællandsgade
Øgadekvarteret Thunøgade
Øgadekvarteret
Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 12. januar 2023