Aarhus inside fritlagt logo

Øgadekvarteret

Øgadekvarteret i Århus var i de ældre dage et arbejderkvarter og husene var oprindeligt bygget som arbejderboliger. Det ses også stadig på de små byhuse med lavt til loftet og de små hyggelige gårde ind bag husene.

Sjællandsgade Øgaderne i Århus

Øgadekvarteret i Århus

Baggårdene er også med til at skabe liv i husene, netop fordi man som naboer kommer hinanden ved på kryds og tværs. Faktisk kan man sige, at der er lidt bofællesskab over store dele af området. Og Øgaderne ser da også sig selv som sit helt eget kvarter, hvor fællesskabet i stor stil spiller ind og det er ikke ualmindeligt, at der dukker en vejfest eller to op om sommeren.

Fænøgade i Øgaderne i Århus
Fænøgade i Øgaderne i Århus
Sjællandsgade Øgaderne i Århus

Beboernes Hus

I Sølystgade dukker Beboernes Hus op. Et kulturhus, der er ment som et fællesskab for alle beboerne i Øgaderne og er styret af frivillige.

Her foregår masser af aktiviteter, både faste og arrangementer, som dukker op i løbet af året. Et medlemskab af huset koster et meget lille årligt beløb.

Sølystgade Øgaderne i Århus
Sølystgade Øgaderne i Århus
Sølystgade Øgaderne i Århus

Beboerne i Øgaderne

Du finder fortrinsvis de yngre familier, studerende, kunstner og akademikere i kvarteret. Og området er også et virkelig attraktivt sted at bo. Derfor er huslejeprisen ret højt, men til gengæld bor du også i nogle af Århus ældre historiske gader, som nu er blevet et ret så hipt miljø. Navnet Øgaderne er fordi, at alle gaderne i området er opkaldt efter danske øer.

Det er ikke blandt Øgadens boliger, at du finder de store murmestervillaer og 4 rums lejligheder. I stedet er det små hyggelige lejligheder, rækkehuse og for byhusene tit i 2 plan. Og det er hovedsagligt et boligkvarter. Hvis du skal ud at spise, så er det en tur ned til centrum eller til Trøjborg og afhængig af, hvor du er i området, kan det tage mellem 5 – 15 min. hvis du går. Området starter umiddelbart efter Latinerkvarteret, hvor Nørre Allé deler de to områder og går helt op til Trøjborg.

Øgaderne i Århus
Øgaderne i Århus
Norsgade Øgaderne i Århus

Universitetet og parken

Hvis du føler for en tur i det grønne, så finder du ved Trøjborg også Aarhus Universitet, hvilket selvfølgelig også er med til at bringe de mange studerende til området. Omkring Universitetet ligger Universitetsparken, hvor du kan nyde den store park og tage turen rundt om søerne.

Er du til det lidt mere historiske kan du tage nogle timer ud af kalenderen og besøge én af de 3 museer i parken. Her finder du både Antikmuseet, Steno museet og Naturhistorisk Museum.

Lidt tættere på ligger ved Høegh-Guldbergs gade også Vennelystparken. En smuk lille park med store åbne områder og en lille sø.

Stenio museet
Universitetsparken i Århus
Universitetsparken i Århus

Børnenes Jord

For børnene og børnefamilier samles de tit i Børnenes Jord, som har ligget midt i Øgaderne i 46 år. Stedet er tænkt som et fristed, hvor børn har mulighed for at være sammen på en anden måde. Her bor både geder, kaniner og andre dyr og området har et meget landligt præg, faktisk kan det minde om en stor kolonihave med en lille zoo.

Børnenes Jord er med til at skabe et helt unikt sammenhold, hvor der virkelig er mulighed for at lære de øvrige beboerne at kende. Der er mulighed for at grille og er du med i den ordning, som sørger for at dyrene får foder, har du også mulighed for at holde børnefødselsdag i Børnenes Jord.

I Øgaderne findes der både vuggestuer og børnehaver. Og for de lidt ældre børn også folkeskoler. Da området ligger meget centralt er der ikke langt til de fleste videregående uddannelser og universiteter i Århus.

Thunøgade Øgaderne i Århus
Thunøgade Øgaderne i Århus
Thunøgade Øgaderne i Århus

Indkøbsmuligheder

Der ligger enkelte små butikker i Øgaderne. I Sjællandsgade ligger Den blå port, der importerer vin og fødevarer. I Fynsgade ligger Butik Gejst, der udover at være kaffebar også sælger vintage. Og på hjørnet af Samsøgade og Sjællandsgade ligger købmanden.

Der ligger ikke supermarker i Øgaderne, men alt afhængig af, hvor du bor i området er du tæt på de øvrige områders indkøbsmuligheder. Både på Trøjborg og i Latinerkvarteret finder du masser af indkøbsmuligheder.

Praktisk info Øgadekvarteret

Parkering

Som beboer har du mulighed for at købe en beboerparkeringslicens til 500 kr. om året.

For gæster koster det et gebyr at parkere.

Offentlig transport

Bybus:

Nørre Allé i Latinerkvarteret stopper bus: 1A | 16 | 17 | 18 | 23 | 100

Postnr. Øgaderne

Postnr. Øgaderne: 8000 Århus C

Steder i nærheden

  • Latinerkvarteret
  • Trøjborg
  • Universitetsparken
  • Vennelystparken
  • Botanisk Have
  • Århus Lystbådehavn
  • Nordre Kirkegård