Aarhus Inside logo

Sydhavnen i Århus er en bydel i forandring ..

Selvom Sydhavnen ligger i Århus midtby, så er det stadig et ukendt område for mange, der bor i byen. Men stedet byder på masser af charme og hyggelig atmosfære og så er det et område, der er i en stor forandring.

Faktisk er Sydhavnen et noget større område, end hvad mange forventer. Det går fra Filmbyen, ned forbi Kulbroen, over på den modsatte side af Jægergårdsgade og et godt stykke ned af Sydhavnsgade.

I denne artikel kommer vi omkring den del af Sydhavnen, der starter ved Kulbroen og ned forbi iværksættermiljøet.

Sydhavnen i Aarhus

De gamle bygninger

I gamle Århus var Sydhavnen et sted, hvor der blev handlet kvæg og den store p-plads ved restaurant Kohalen var tidligere et kvægtorv. Den høje mur, som går langs med Strandvejen og skærmer Sydhavnen af, blev bygget for at holde kvæget inde i området.

I dag står de gamle industribygninger stadig og der bliver værnet om stedet historie. Dog er det ikke længere kvæg, som fylder i området, men kreative iværksættere og musikstudier. Musikstudierne ligger gemt lidt væk i smøger rundt i området, men bliver brugt af flere kendte danske bands.

Udover musik ligger her både en cafe, en genbrugsstation og masser af mindre virksomheder. Hele området er en oplevelse at besøge også bare for at gå og tuller rundt og få den rå stemning ind under huden. Ved p-pladsen ligger Reuse. Her kan du komme af med både møbler, bøger og ting fra hjemmet, som andre så kan tage med hjem gratis. Reuse er et perfekt eksempel på, at genbrug og bytte mentaliteten er godt slået igennem i Danmark.

På Sydhavnen ligger også Hus forbi og værestedet for hjemløse. Det er vigtigt for både området men også byen, at der på Sydhavnen skal være plads til alle.

Sydhavnen i Aarhus
Sydhavnen i Aarhus

I løbet af de næste par år, vil der komme en stor forandring ved Sydhavnen. Og det er da også lige så stille begyndt. Blandt andet med den nye Danske Bank bygning, som skiller sig temmelig meget ud blandt de øvrige bygninger. I lokalplanen er det planlagt, at der skal bygges både hotel, p-hus og erhvervsvirksomheder i området ved siden af Danske Bank.

Samtidig skal Filmbyen integreres mere med resten af Sydhavnen og den del af området bliver udvidet med en lyd- og kunstnerbydel også. Enkelte af de eksisterende bygninger skal rives ned og andre, der er mærket som bevaringsværdig bliver sat i stand. Et godt eksempel på kommunens plan for at bibeholde iværksættermiljøet er den gamle Jobcenter bygning. Bygningen er til salg, og køber skal forpligte sig til, at der bliver drevet iværksætteri i huset de næste 15 år.

Hvis du ønsker at vide mere om Sydhavnen og dens historie samt fremtid, så arrangeres der byvandring i området. Du kan finde de forskellige arrangementer på deres Facebook.

Sydhavnen i Aarhus
Sydhavnen i Aarhus

Artiklen er ikke sponsoret

Sydhavnen i Aarhus

Kulbroen

Kulbroen, der går igennem en stor del af Sydhavnen, står i dag som et symbol på gammel tid. Broen blev i gamle dage brugt til at fragte kul fra skibene og til gasværket. I dag er det ikke muligt at benytte broen, men der er lagt planer om, at en del af den skal sættes i stand og forbinde området med resten af midtbyen. Projektet bliver i stil med High Line i New York.

Her er plads til alle

Specielt området, der ligger mellem Filmbyen og den nye Danske Bank bygning bliver forandret gennem de næste par år. Her bliver bygget nyt og højt. Her kommer nyt moderne arkitektur til at smelte sammen med det nuværende Sydhavnen. Det hele med respekt for det iværksættermiljø og de lidt mere skæve eksistenser, der allerede holder til her.

Hvis du går ned til Kulbroen i dag, kan det være, at du undre dig over de udendørs køleskabe, der står her. Det giver dog god mening, for her holder Skraldecaféen til. Her hjælper frivillige dagligt med at bringe overskudsmad fra byens supermarkeder ned til køleskabene. Alle er velkommen til gratis at fylde en pose til eget forbrug med mad fra køleskabene. Det er planlagt, at Skraldecaféen skal flytte hen ved siden af Reuse, når området her skal bebygges.

Sydhavnen i Aarhus
Sydhavnen i Aarhus
Sydhavnen i Aarhus
Sydhavnen i Aarhus
Tekst og billeder af: Christina Hazelden
Udgivet: 20. januar 2021

Nyeste artikler