Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Blomsterfestival i Tivoli Friheden er en oplevelse for alle sanser

Blomsterfestivalen i Friheden blev afholdt for første gang i 2020. Her blev den så stor en succes, at Tivoli besluttede sig for, at parken igen i år skulle pyntes op med mere end 100.000 smukke blomster og planter. I hele juli måned og indtil 8. august kan parken derfor nydes med events og oplevelser, der sætter gang i alle sanser.

Planlægningen har været i gang det meste af året og et par uger op til Festivalen, har gartnere og havedesignere arbejdet på højtryk, for at blive færdig med at få alle planter til at stå snorlige i hele parken. 

Rundt i parken ses blomsterdekorationer, der binder hele parken sammen som en smuk helhed og et af temaerne i år er Urban street art. Der bliver sat gang i alle sanser, mens turen bliver taget rundt i parken. Husk at kigge både nede og oppe for at få alle indtrykkene med. 

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Hen hvor palmerne gror

Tivoli Friheden benytter sig af mange samarbejdspartnere. Ved den smukke tropiske have med navnet “Welcome to the jungle” blev det til en snak med Søren fra Champost. De har leveret jorden, hvor de store palmer står og helt automatisk drager stemningen hen til en eksotisk ferieø med bare fødder i den hvide sandstrand.

Søren fortæller, hvor vigtigt det er, at eksotiske planter står i den helt rigtige jord for at kunne vokse i Danmark, “os mennesker lever jo også bedst af en god madpakke, det er det samme med palmer. Jorden skal matche så godt som muligt til deres naturlige miljø”. Inden palmerne kom her til Blomsterfestivalen, blev jorden fra Champost testet af havedesigneren Henrik Ravn i et år og ud over at blive godkendt til Frihedens palmer kommer det også i handlen i butikker sidst på året.

Blomsterfestivalen

Blomsterfestivalen i Friheden er mere end “blot” blomster. Selvom der findes mere end 32 blomsterbede og 50 forskellige installationer i hele parken, så bydes der også dagligt ind med flere spændende events. Her kan både vokse og børn være med og Blomsterfestivalen er med til at skabe en mere intens oplevelse for alle, der besøger den. 

Her er ugentlige foredrag og workshops, hvor interesserede kan opleve planter på en ny måde. To gange om ugen bliver der råbt banko foran scenen flere gange, når en fuld plade giver en heldig vinder en plante med hjem. Der er mulighed for at nyde lækkert kold rosé eller champagne, mens udsigten nydes ud over hele Tivoli fra det ikoniske Pariserhjulet, der langsomt drejer rundt. Ingen festival uden skattejagter og her findes både jagten på cykler og for de voksne, jagten på en god kop kaffe. 

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Find din indre botaniker frem

Mangler du idéer til, hvordan blomsterne hjemme i haven eller terrassen skal sammensættes, hvad der gror bedst i skygge og hvilke planter, der tåler fuld sol? I alle bedene i Friheden er der opsat skilte, der kort fortæller om planterne. Med en smartphone kan QR-koden også scannes og der kan læses meget mere om, hvilke planter der står i bedet.  

Hvis det ikke er nok selv at læse om de forskellige planter, så har Friheden guidet ture rundt i parken, hvor de forskellige bede bliver mere uddybet af de havearkitekter, designere og gartnere, der har været med til at anlægge Blomsterfestivalen. 

Blomster skal spises

Det er ikke kun synssansen, der bliver tilfredsstillet under Blomsterfestivalen. Hele blomstertemaet går igen som det også kan ses i restauranterne, hvor blomsterne selvfølgelig også indgår i menuerne til de blomster is, der er udviklet og kun bliver solgt i Friheden under Festivalen. Her fyldes ganen med smagen af hyldeblomst, rabarber og hybenrosenblade – mums siger vi bare. 

Der er selvfølgelig også mulighed for selv at pakke madkurven og tage den med ned til søen, hvor de store grill står fremme. Er der mindre børn med, er det en klar fordel at spisningen foregår her ved søen, hvor børnene kan boltre sig i de legeområder, der ligger her.

Det er kun 2. gang, at Friheden afholder Danmarks største Blomsterfestival og selvom den første blev afholdt sidste år under corona, så blev den så stor en succes, at den selvfølgelig skulle gentages igen i år. 

Festivalen afholdes i år fra 1. juli til 8. august og er åben alle ugens dage. Der afholdes forskellige events hver dag. Her er det en god ide at tjekke Frihedens hjemmeside eller Facebook for, hvad der sker i parken. 

Frihedens Facebook og Hjemmeside.

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Ansat i Friheden

Det er ikke kun de smukke blomster og de mange events, der er med til at bidrage til en god oplevelse i Friheden. Noget af det første, som møder de besøgende, er en smittende humørbombe fra Lykkehjulet. Her står en af de ansatte dagen lang og spreder på mest positive vis budskabet om, at dit held findes lige netop her ved Lykkehjulet. Alle de ansatte i Tivoli Friheden er med til at sprede glæde og positiv stemning blandt de besøgende. Carl, der nu arbejder på 5. sæson, stillede op til en snak omkring, hvad det vil sige at være sæsonansat i Friheden. “Du finder ikke en arbejdsplads i Danmark, hvor de ansatte er mere tætte end her i Tivoli og det er med til at styrke det sociale fællesskab ”. 

Motivation og fællesskab

Carl har arbejdet i Friheden siden han var 15 år og er en af de sæsonansatte, der kommer igen år efter år. De sidste 3 år har han haft ansvaret som områdeleder og ved, hvad der skal til for at holde den positive gejst dagen lang. “Når man har en arbejdsplads, hvor der er så godt et fællesskab, så kommer motivationen helt af sig selv og man glæder sig bare til at komme på arbejde”. En af de vigtigste kvalifikationer til at få et job i Friheden er det høje servicekrav. “Det vigtigste er, at de besøgende har følt, at servicen har været helt i top, når de går ud af parken og at de har haft en dag, de ikke glemmer”. Derfor bliver alle ansatte trænet i at kunne levere den bedste service og her er det områdeledernes daglige opgave at rose og motivere de ansatte til at yde deres bedste. 

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Krukkehaven med Claus Dalby

En af Danmarks nok mest entusiastisk havemand bor i Århus og hedder Claus Dalby. Hver torsdag stiller han op og fortæller om, hvordan man selv kan dyrke planter og blomster i krukker i haven og på terrassen. I år er temaet spiselige afgrøder og de hundredevis af krukker her foran Hermans er fyldt med forskellige kål, salater, kartofler, krydderurter og masser af andre spiselige planter. Claus har selv dyrket i krukker i lidt over 25 år fra sin have i Århus og er selv virkelig begejstret for de mange muligheder, som krukkehaven indbyder til. “Det skaber et kreativt udtryk i haven at dyrke i krukker. Vælg krukker, der ikke tager opmærksomheden, da det er planten, som skal være i fokus”. Mens han går rundt blandt de mange krukker, er det nemt at se hans kærlighed til planterne. Der bliver nippet og nusset om de mange planter under hele foredraget. 

Hvordan holder man liv i krukkerne?

For Claus er det vigtigt at dyrke gentagelsen, da det er med til at skabe ro. “Har du 10 krukker er det godt at vælge max. 3 forskellige planter og husk at kigge på både former, farver og struktur”. Mange som bor i byen, har ikke adgang til en have, men her fortalte Claus, at man sagtens kan dyrke både bær- og frugttræer i krukker. Dog er det vigtigt ikke at overvande om vinteren, for som en mand med mange års erfaring i havedyrkning nok så rigtigt siger, “planter har ikke det store vandbehov om vinteren, så det er vigtigt ikke at overvandet. Hvis de dør er det oftest på grund af, at jorden rådner og ikke på grund af frost” 

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Cykler og blomstrende bukser

Rundt i parken er der opstillet 15 cykler, som er en del af en skattejagt. Ved hver cykel er der et spørgsmål, der skal besvares og når alle cyklerne er fundet, er man med i konkurrencen om en Swapfiets cykel i et år. Trænger du til hvile på turen rundt, er der heldigvis masser af bænke i Friheden og ved nogle af dem er der selskab af de dekorerede cowboybukser, der sidder klar til at være med på en selfie. 

Hvem er mest populær?

Nogle af opstillingerne er med på 2. år, som det store blomsterhoved “Flowerhead” ved Hjertekig tårnet. I 2020 var hovedet det mest fotograferet i Friheden og spørgsmålet er, om det kan løbe med titlen igen i år. Det er i hvert fald op imod nogle hårde modstandere. Tæt på Frit Fald tårnet findes et lille disko område med spejlvæg og diskokugler. Her kan der tages selfies med en fræk spejleffekt eller læg hovedet lidt på skrå og se det store blå Frit Fald tårn igennem de skinnende kugler. 

Reden i karrusellen

Et andet sted i parken er et lille stykke af London med den ikoniske røde telefonboks sat smukt ind mellem farverige blomster. Ja, selv fuglene er blevet tiltrukket af de mange planter i haven. Maria, der arbejder ved Frihedskarrusellen fortæller med stor begejstring, at inde i midten af tandhjulene af karrusellen har en fugl valgt, at den i år skal udklække sin unger. Maria holder trofast øje med, at reden ikke kommer til skade og at fuglene får lov at vokse sig store i fred, mens karrusellen dagligt drejer rundt og rundt. For her i Friheden er der plads til alle. 

Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021
Tivoli Friheden Blomsterfestival 2021

Artiklen er sponsoret af Tivoli Friheden. Bekrivelse af oplevelse til Blomsterfestivalen, billeder, deltagelse i foredrag og interviews med de ansatte er foretaget af Aarhusinside.dk.

Fotograf på vegne af Aarhus Inside: Carsten Wyrle

Nyeste artikler